Circlen uran pisin levytystauko päättyy – musavideolla todellinen urheilumaailman legenda

Richard Dawsonin ja Circlen yhteisalbumin julkaisee Domino.

Tomi Leppänen (vas.), Julius Jääskeläinen, Mika Rättö, Pekka Jääskeläinen, Richard Dawson, Jussi Lehtisalo ja Janne Westerlund.
Antti Uusimäki

Circle julkaisee yhteisalbumin Richard Dawsonin kanssa maineikkaan indieyhtiö Dominon alamerkin Weird Worldin kautta 26. marraskuuta. Ensimmäinen single on nimeltään Lily, ja se on julkaistu sekä suoratoistopalveluissa että musiikkivideoformaatissa.

Henki-albumi katkaisee Cirlcen 1990-luvun alussa alkaneen uran pisimmän levytystauon: edellisestä albumista, Southern Lordin julkaisemasta Terminalista on vierähtänyt peräti neljä vuotta. Brittiläinen folklaulaja-lauluntekijä Dawson esiintyi Circlen rinnalla Sideways-festivaalilla 2019, ja yhteistyö on kasvanut nyt kokonaiseksi levyksi.

Henki-levyn kerrotaan olevan teema-albumi kasveista. Aihealueeseen tartuttiin, kun Circle-kitaristi Janne Westerlund ohjeisti studiossa yhtyettä soittamaan vähemmän suoraviivaisesti ja olemaan kuin kasveja. Singlekappale Lily, suomeksi Lilja, ei nimestään huolimatta käsittele kasvitieteellisiä aiheita, vaan kertoo Dawsonin sairaanhoitajana työskennelleen äidin aavemaisista kokemuksista.

Musiikkivideon on ohjannut Mika Taanila. Mediataiteen valtionpalkinnon saanut ja Ars Fennicalla palkittu elokuvaohjaaja ja kuvataiteilija on tehnyt Circlen kanssa yhteistyötä jo 1990-luvun alkupuoliskolta asti.

Videon pääosassa on Steve Davis. Davis on snookerlegenda, joka voitti urallaan kuusi maailmanmenstaruutta, piti maailmantilaston ykkössijaa seitsemän kautta putkeen ja oli lajin ensimmäinen pelaaja, jonka palkintosummat ylittivät miljoonan punnan rajan. Karvaassa sivuosassa nähdään Dawson. Video sai ensiesityksensä World Snooker -verkkomediassa, kuinkas muutenkaan.

Tiedotteessa lupaillaan, että Henki on ”heittämällä paras kasviteemainen hypnofolkmetallialbumi, jonka kuulet tänä vuonnna”, emmekä osaa suhtautua skeptisesti väitteeseen.

Richard Dawson & Circle: Henki
1. Cooksonia
2. Ivy
3. Silphium
4. Silene
5. Methuselah
6. Lily
7. Pitcher