Coldplay aloitti yhteistyön suomalaisyhtiön kanssa ja sai lokaa niskaansa – moitittiin ”hyödyllisiksi idiooteiksi”

Yhtye ilmoitti viime viikolla yhteistyöstä Nesteen kanssa.

11.05.2022

Poprock-yhtye Coldplay ilmoitti vuonna 2019, ettei aio lähteä maailmankiertueelle ennen kuin siihen löytyy ympäristöä säästävä ja ilmastoystävällinen tapa. Tuolloin asiasta uutisoi muun muassa CBS News.

Nyt bändillä on kiertueidensa hiilijalanjäljen pienentämiseksi 12-kohtainen suunnitelma. Siihen kuuluu esimerkiksi kineettinen lattiajärjestelmä, joka generoi sähköä fanien hyppiessä tuottamasta energiasta. Bändi on luvannut myös istuttaa puita jokaista myytyä keikkalippua kohden. Koko suunnitelman voit lukea tältä sivulta.

Viime viikolla yhtye tiedotti yhteistyöstä suomalaisen Neste Oyj:n kanssa. Yhtiön tiedotteen mukaan Neste toimittaa Coldplaylle uusiutuvaa polttoainetta lentomatkojen päästöjen vähentämiseksi. Neste on maailman suurin jätteistä ja tähteistä valmistetun uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen tuottaja.

Kaikki eivät kuitenkaan ilahtuneet tästä uutisesta. Esimerkiksi vihreämmän liikennöinnin puolesta puhuvan Transport & Environment -liikkeen johtaja Carlos Calvo Ambel on väittänyt, että Neste käyttää Coldplaytä maineensa viherpesuun.

”Tämä yritys on liitetty sellaiseen metsien hävittämiseen, josta (Coldplayn laulaja) Chris Martin ja hänen faninsa kauhistuisivat. Bändin tulisi vetäytyä yhteistyöstä ja keskittyä mieluummin oikeasti puhtaisiin ratkaisuihin”, Ambel kommentoi T&E:n tiedotteessa.

Coldplay on vastannut kritiikkiin Independent-lehden välityksellä. Bändi ei väitä löytäneensä täydellistä ratkaisua ongelmiin, mutta kertoo CO2-päästöjen vähentyvän nyt 50 prosentilla edellisiin, vuosien 2016 ja 2017 kiertueisiinsa nähden.

”Ennen kuin sovimme yhteistyöstä Nesteen kanssa biopolttoaineidemme toimittajana, saimme lupauksen, etteivät he käytä mitään raakamateriaaleja tuotannossaan – etenkään palmuöljyä. Ymmärtääksemme he käyttävät uusiutuvia jätteitä kuten ruokaöljyä sekä paperimassateollisuuden sivutuotteita”, Chris Martin kommentoi.

”Teemme parhaamme, ja olemme aina aidosti avoimia ehdotuksille, miten voisimme toimia paremmin.”

Coldplay keikkailee Euroopassa heinä-elokuussa viime vuonna ilmestyneen Music of the Spheres -albumin tiimoilta. Saksasta alkava kiertue keskittyy enimmäkseen Keski-Eurooppaan ja Britteinsaariin, eikä yhtye ole tulossa Suomeen näillä näkymin.

Lisää luettavaa