Danny edustamaan Suomea euroviisuihin? Vai Pandora ja Pyhimys?

UMK-finalistit julkistettu.

13.01.2021

Uuden musiikin kilpailun finalistit on julkistettu. Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta kisaavat tänä vuonna Oskr, Teflon Brothers & Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta.

Kilpailubiisit julkaistaan yksi kerrallaan huomisesta alkaen sekä Yle Areenassa että musiikin suoratoistopalveluissa. Voittaja valitaan UMK-finaalissa 20. helmikuuta.

Oskr eli Oskari Ruohonen osallistuu kappaleella Lie, joka julkaistaan 14. tammikuuta. Hän on turkulainen laulaja-lauluntekijä, jonka ääntä on kuultu Yournalist– ja Traffic Island -yhtyeissä.

Teflon Brothers ja Pandora osallistuvat yhteiskappaleella I Love You, joka julkaistaan 15. tammikuuta. Idea yhteistyölle syntyi artistien kohdatessa sattumalta saman keikkapaikan backstagella neljä vuotta sitten. ”Me ollaan koko kansan Teflon Brothers. Mikään muu ei ole niin koko kansan juttu, kuin Suomen edustaminen Euroviisuissa”, Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin muodostama bändi kertoo.

Dannyn kappale Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua on tehty Dannyn uuden tallin, Mökkitien kanssa, ja biisi julkaistaan 18. tammikuuta. Danny on osallistunut euroviisukarsintoihin seitsemän kertaa. Musiikkineuvos kertoo kappaleesta: ”Kysymys on oikeastaan siitä, että elämä on lahja ja sen pituudesta ei kukaan tiedä. Mutta sen tietää, että se aikanaan päättyy ja kappaleessa sitä aihetta käsitellään humoristisesti ja totuudenmukaisesti. Teksti on aiheeltaan sellainen, että se ei välttämättä ole tyypillinen euroviisu. Mutta lauluna se on todella suuri, koska se edustaa sellaista näkökulmaa ja teemaa, jota ei oikeastaan kevyen musiikin lauluissa ole aikaisemmin käsitelty.”

Laura eli Laura Põldvere osallistuu finaaliin kappaleella Play, joka julkaistaan 19. tammikuuta. Laura oli viime vuosikymmenellä Viron eniten radiosoittoa saanut artisti ja hänen vuonna 2007 julkaistu debyyttinsä nousi yhdeksi Viron suosituimmaksi albumiksi kymmeneen vuoteen. Hän on edustanut Viroa kaksi kertaa Euroviisuissa, vuosina 2005 ja 2017.

Aksel osallistuu kappaleella Hurt, joka julkaistaan 20. tammikuuta. Uuden Musiikin Kilpailun kertaalleen voittanut Aksel Kankaanranta jatkaa UMK:ssa englanninkielisellä linjalla, vaikka hänen urallaan kieli vaihtukin suomeksi. Kappaleesta Aksel kertoo: ”Ihminen saattaa voida tosi huonosti, vaikka ulospäin näyttäisi siltä, että kaikki on hyvin. Jos satutat itseäsi, satutat myös lähimmäisiäsi. Kun olen itsekin rämpinyt sellaisesta kuopasta ylös, niin voin samaistua kappaleeseen täysin. Ehkä biisi on tarina siitäkin, ettei sun tarvitse esittää ketään muuta kuin mitä sä itse oot.”

Blind Channel -yhtye osallistuu UMK:hon kappaleella Dark Side, joka julkaistaan 21. tammikuuta. Popmetallia esittävä yhtye kertoo biisistään: ”Me halutaan näyttää, että vaikka elämä olisi synkempää ja rajumpaa, niin voit silti pitää hauskaa. Tämä kappale on kaikille niille, jotka tuntee ulkopuolisuutta ja riittämättömyyttä, joiden on joskus tehnyt mieli nostaa keskarit pystyyn ja huutaa. Me väitetään, että tällaisia ihmisiä on maailmassa paljon, ja Euroviisuthan on yhtenäisyyden juhlaa, oli se sitten missä muodossa tahansa!”

Ilta osallistuu Kelle mä soitan -kappaleella, joka julkaistaan 22. tammikuuta. Cheekin Sillat-jättihitin myötä kansan tietoisuuteen itsensä laulanut Ilta julkaisi syksyllä debyyttialbuminsa. Yksinäisyydestä kertovaa kappaletta Ilta luonnehtii: ”Ihminen saattaa olla keskellä ihmisjoukkoa ja silti tuntea itsensä todella yksinäiseksi. Se on yksi vaikeimmista tunteista ihmiselle, koska meidät on luotu yhteyteen toistemme kanssa. Toivon, että kappale voi tuoda turvaa tai tukea sinne missä kukin tätä kuuntelee, yhdessä tai yksin. Vaikka biisissä ei sanota suoraan, että sä selviät, niin silti se voi tuoda silti kuulijalle tunteen, ettei hän ole yksin tän asian kanssa.”

Suomen seuraava euroviisuedustaja ja Uuden Musiikin Kilpailun voittaja valitaan 20. helmikuuta klo 21 suorassa lähetyksessä, joka on katsottavissa Yle TV1:stä ja Yle Areenasta sekä kuunneltavissa Radio Suomesta ja Yle X3M:ltä. Finaali järjestetään vallitsevan tilanteen takia tänä vuonna ilman yleisöä.

Lisää luettavaa