Denzel Curry saattaa olla seuraava suosikkiräppärisi – tai sarjakuvapiirtäjäsi

Denzel Curry esiintyi Tavastialla maanantaina 4.12. Vasta 22-vuotias Curry on yksi lupaavimmista räppäreistä ja häneltä voinee nuoren ikänsä puolesta odottaa vielä suuria. Curryn musiikista löytyy faneille monipuolisia elementtejä ja tietynlaisia rap-hahmoja, joita hän hyödyntää musiikissaan. Rumba tapasi floridalaisen räppärin ennen keikkaa.

05.12.2017

Lavalla Denzel Curry on aina aivan liekeissä, mutta sen ulkopuolella räppäri vaikuttaa aluksi jopa vähän kyllästyneen oloiselta ja sulkeutuneelta. Hänen kaksi henkeä käsittävä possensakin keskittyy Tavastian takahuoneessa lähinnä musiikin kuuntelemiseen ja lepäämiseen. Kiertue on todennäköisesti vienyt veronsa, keikat nimittäin ovat olleet todella energisiä.

”Ihan vitun sekoja, siis ihan helvetin sekoja keikkoja”, muistelee Curry keikkojaan vielä rauhalliseen sävyyn. Räppäri on pukeutunut lähinnä tummiin vaatteisiin, mutta hänen beigen värinen piponsa erottuu joukosta. Vaatteiden perusteella ei voi tästä miehestä kuitenkaan tehdä sen tarkempaa profilointia.

Kädessään Curry pitelee faniltaan saamaansa syntymäpäiväkorttia, josta hän myös kertoi ensimmäiseksi saavuttuaan paikalle. Curryn syntymäpäivä on 16. helmikuuta, joten hän vaikuttaa olevan saamastaan huomiosta yllättyneen otettu.

Curry on Suomessa nyt toista kertaa urallaan ja viimevuotinen vierailu ei ole pyyhkiytynyt muistista:

”Edellinen keikka Suomessa oli ihan helvetin hullu. Räppäsin koko keikan jonkun tynnyrin päällä ja siinä vieressä oli kaiutin. Siis tynnyri ja kaiutin vierekkäin lavalla. Se oli aivan hullua! Se tila oli jokin yhdistelmä kahta klubia ja siinä välissä taisi olla joku skeittiramppi. En ole siitä varma, mutta se oli aivan hullua”, Curry toistelee jo silminnähden innostuen selittäessään viimevuotisesta Ääniwallin keikastaan.

Currylla on keikoilla mistä valita. Kaksi levyä ja kolme ep:ta luovat varman pohjan keikoille, etenkin kun hän valitsee ne kaikista vahvimmat palat. Tämä tarkoittaa Curryn kohdalla melkoista energiapaukkua. Curryn keikalla ei olla leirinuotion äärellä, vaan ennemminkin sen sisällä.

Kohta musiikkia vielä lisää, kun kolmas levy, Taboo, on jo suunnitteilla. Sen kanssa ei ilmeisesti pidetä kiirettä.

”Kiertueen aikana en ole tehnyt yhtäkään uutta kappaletta. Tein ainoastaan vierailuosuuden Domo Genesiksen tulevalle levylle, en muuta.”

Taboo tulee olemaan kaikista monipuolisin tähän mennessä. Se sisältää räppärin mukaan hieman syvällisempiä ja introspektiivisiä, eli itseään tutkivia osuuksia, mutta myös samplepohjaista ja korkealentoisempaa kamaa. Kokonaisuutena levyllä on sama sanomansa kuin ennenkin. Räppärin luomat Aquarius’Killa- ja Raven Miyagi-aliakset ovat nyt yksi ja ainoa hahmo, Denzel.

”Hahmot ovat syntyneet vuosien mittaan, niitä ei ole varsinaisesti tehty. Joskus saat yhden idean, sitten toisen ja sitten kolmannen. Laitan osan itsestäni näihin ideoihin ja näin nämä hahmot syntyvät päässäni”, Curry valaisee ja jatkaa:

”Yritin käyttää näitä kaikkia aliaksiani erikseen tällä levyllä, mutta se ei toiminut. Oikeastaan jo 13-ep:lta löytyvä Zeltron 6 Billion -kappaleeni edustaa näitä kaikkia aliaksia yhdessä hahmossa. Joten Taboo on oikeastaan heijastus Denzel Currysta ja tämän hetkisestä mielentilastani.”

Curry on nuoresta iästään huolimatta julkaissut viisi eri julkaisua, joista 32 Zel– ja Planet Shrooms-ep:t ovat kytköksissä toisiinsa. Julkaisut ovat tulleet neljän vuoden sisällä. Sama tahti ei välttämättä jatku enää jatkossa:

”Silloin kun en ollut tunnettu ja minulla ei ollut mitään, olin parempi räppäri. Olin ennen paljon tarkempi siitä mitä haluan saavuttaa ja mitä yleensäkin tein. Minulla ei ollut silloin naisia, enkä ollut kuuluisa. Minulla oli valtava nälkä artistina. Nykyään täytyy kovemmin pitää se nälkä jollain tapaa itsessäni. En nykyään löydä inspiraatiota. Jos flow-tila iskee, niin se iskee. Menen joka tapauksessa siihen tilaan jollakin tapaa ja annan luovuuden tulla jollakin parhaimmalla mahdollisella tavalla ulos.”

Mielenkiintoisen lausahduksen Curry antaa, kun kysyn mikä on hänelle tärkeää räpissä:

”Musiikki, taide ja luovuus ovat minulle tärkeitä. En ole räppäri, olen artisti ja taide on minulle tärkeää, ei rap.”

Curryn kohdalla huomaa nopeasti, että hän ei varsinaisesti ole kiinnostunut puhumaan soolojulkaisustaan, vaan erilaisista projekteista. Yksi niistä on ollut yhteistyö grime-artisti AJ Traceyn kanssa. Grime ja yhdysvaltalainen rap-musiikki eivät ole aina kulkeneet käsikädessä, mutta Curry ja Tracey tekevät siihen tahoillaan poikkeuksen:

”Hän löysi minut pikkuveljensä kautta ja minä taas tutustuin häneen netissä. Tiesimme siis jo toisemme, mutta kun lopulta tapasimme, niin huomasimme, miten hyvin tulemme toimeen. Kävin hänen luonaan Englannissa. Vierailin hänen lähiössä, jossa kusipäät puukottavat toisiaan. Kuvasimme videon ja minä otin hänet mukaan keikoilleni. Sitten hän tuli Los Angelesiin ja teimme musiikkia. Puhuimme ihan kaikeasta, niin grimesta kuin normaalista paskasta, mistä ihmiset yleensä puhuvat. Hän on tosi hyvä tyyppi.”

”On paljon muitakin artisteja, joiden kanssa haluaisin tehdä yhteistyötä, mutta Kendrick Lamarin ja The Weekndin lisäksi mieleen tulee ensimmäiseksi SZA.”

Näiden artistien lisäksi Curry kertoo kuunnelleensa viime aikoina myös Lil Pumpia, Ski Maskia ja Tripple Rediä.

Vaikka uusi levy on suunnitteilla, niin ei kannata yllättyä, jos Denzel Curry keskittyy jatkossa johonkin aivan muuhun, nimittäin sarjakuviin:

”Olin jumissa luovuuteni kanssa musiikillisesti. Löysin toisen tavan kanavoida luovuuttani ja se oli piirtäminen. Tätä kautta sain idean tehdä sarjakuvan.”

Curry kertoo olleensa aina valtava sarjakuvien ja piirrettyjen ystävä. Joten ei ole ihme, että Black Metal Terrorist niminen sarjakuva tuntuu edenneen ajatustyönä jo pitkälle. Curry on sarjakuvasta selkeästi innoissaan ja lopulta sylki yksityiskohtia jo lähes rap-vauhdillaan, antaen kattavan kuvauksen tarinan alkumetreistä:

”Siinä on kaksi päähenkilöä. Toisen (suku)nimi on Jones, joka on Black Metal Terrorist, sekä hahmo, joka perustuu Ultimate Denzel Curryyn. Sitten on taisteilija nimeltä Flesh – ironista, koska hän on kyborgi. Flesh ja Black Metal Terrorist ovat jollakin tapaa sukua, koska heidät loi sama henkilö, Tohtori Jones. Tohtori Jones rakensi Black Metal Terroristin, koska se oli hänen poikansa, joka piti sairastumisen takia rakentaa uudestaan.”

Curryn tarinassa tohtori ei kuitenkaan kestänyt nähdä poikaansa puoliksi kyborgina ja puoliksi ihmisenä, joten Black Metal Terrorist joutui lukkojen taakse:

”Sitten hän loi Fleshin auttamaan kaikkia ihmisen tapaisia, mutta pian kyborgi tulikin itsetietoiseksi ja huomasi miten ihmiset kohtelevat robotteja ja Flesh päättää käynnistää industriaalisen vallankumouksen ihmisiä vastaan”, Curry paljastaa ja jatkaa:

”Flesh herättää Black Metal Terroristin, jotta he voisivat tehdä kaikista ihmisitä kyborgeja. Black Metal Terroristin muistot kuitenkin palaavat ja hän muistaa, että tohtori Jones on hänen isänsä. Tässä kohdin hän ymmärtää toimineensa väärin ja hyökkää Fleshin kimppuun, etsien muita ihmisiä mukaan taisteluun kyborgeja vastaan.”

Sarjakuva ei ole vielä lähellä kustannusvaihetta, mutta ainakin jotain Curryn piirrostyylistä voinee päätellä. Hän nimittäin luettelee omiksi suosikeiksiin Todd McFarlanen, Frank Millerin, Akira Toriyaman ja Stan Leen.

Kenties näistä voinee jotain johtopäätöksiä vetää, mutta jos jokin on selvää ilman suurempaa päättelyä, niin se, että Curry on todellakin taiteilija.

Lisää luettavaa