Drake ottaa kotikaranteenista kaiken irti – yrittääkö räppäri tehdä vuoden isoimman meemihitin?

Tiktok on karanteeniaikoina todella kovassa suosiossa.

03.04.2020

Miljardit ihmiset ympäri maailmaa ovat koronaviruksen takia enemmän ja vähemmän kotikaranteenissa ja se näkyy palvelujen kuten Netflix ja Tiktok kulutuksessa. Business Insider -lehdessä kirjoitetaan, kuinka Tiktok-sovellusta on ladattu jo lähes 2 miljardia kertaa. Viime päivinä latauskäyrä on ollut huimassa nousussa. Koronaviruksen arvioidaan olevan syy tähän.

Samaan aikaan musiikin streamausluvut ovat tippuneet. Rolling Stone -lehdessä raportoitiin, miten kuuntelumäärät ovat laskussa peräti kahdeksan prosenttia.

Tämä näkyy levyjen lykkäyksinä. Ainakin Kehlani, Lady Gaga ja Sam Smith ovat kertoneet levynsä julkaisupäivän lykkäämisestä tuonnemmas. Toki on hyvä tiedostaa, että ajankohta itsessään ei välttämättä ole artistille mieluisin, mutta vallitseva tilanne vaikuttaa vahvasti myös kiertueiden markkinointiin. Tällaisena aikana lippujen myynti ei oletettavasti ole kovinkaan helppoa. Ja milläs muulla kuin uudella musiikilla on hyvä markkinoida kiertuetta.

Tiktokissa musiikki raikaa ja voi huoletta sanoa, että jos kappale menestyy Tiktokissa, se menestyy muuallakin. Tällaisesta hyviä esimerkkejä ovat Lil Nas X:n meemihitti ja Roddy Ricchin The Box.

Tähän saumaan on iskemässä maailman striimatuin räppäri Drake. Räppäri julkaisi uuden kappaleen Toosie Slide. Kappale on nimetty sosiaalisessa mediassa julkaistuista tanssivideoistaan tunnetun Toosien mukaan.

Kappaleesta on itseasiassa jo tullut jonkin asteinen hitti. Siitä levisi etukäteen tanssivideo, vaikka biisiä ei oltu virallisesti julkaistu. Tanssivideon asialla on juuri Toosie itse, joten ”vuotaminen” on hivenen yliampuva termi tässä kohtaa. Kappaleella räpätään näin:

”It go right foot up, left foot, slide / left foot up, right foot, slide / Basically, I’m saying, either way, we ’bout to slide / Can’t let this one slide”

Videon myötä tanssista oli jo ohjeet internetissä, eikä biisiä oltu vielä edes julkaistu. Kappaleen ”vuodettua” ääniraitaa pystyi käyttämään Tiktokissa ja useat ihmiset olivat sitä hyödyntäneet omilla videoillaan.

Viraaleja ilmiöitä voi harvoin vääntää väkisin, mutta tässä on kaikki ainekset siihen kasassa.

Drake on osannut luoda ilmiöitä ennenkin. Räppärin God’s Plan -musiikkivideosta kohistiin jo etukäteen, kun nettiin vuodettiin tietoja miten räppäri oli maksanut erään ruokakaupan asiakkaiden ostokset kuvauksien takia. In My Feelings -kappaleen kertosäkeen ”Kiki do you love me” -fraasin katsottiin olleen suora viittaus Kanye Westin vaimoon Kim Kardashianiin. Westillä ja Drakella oli isoja riitoja, joten kertosäe aiheutti kuumia spekulaatioita.

Tänä vuonna Drake ei ole julkaissut yhtäkään virallista soolosinkkua, ainoastaan yksittäisiä biisejä Soundcloudissa. Lisäksi Youtubesta löytyy hämmentävän paljon ”vuodettuja” kappaleita, osa ennen julkaisemattomia, osa Draken demotuksia muille artisteille.

Olettaisi, että Draken kokoisen artistin kohdalla vastaavaa ei pääsisi toistuvasti tapahtumaan. Voisiko siis olla, että kyseessä on lähinnä vuoden 2020 tapaa pitää itsensä pinnalla?

Viraaleja ilmiöitä ei voi pakottaa, mutta Drake tarjoaa hittiä niin suoraan lapaan, että siihen varmasti joku tarttuu. Jää nähtäväksi, kuinka laajalla skaalalla.

Katso paljon puhuttu tanssivideo alta. Sekä itse musiikkivideo. Theo Skudran ohjaama musiikkivideo on kuvattu Draken kartanolla, joten karanteeniaika on hyödynnetty ikimuistoisella tavalla.


Lisää luettavaa