”Drill-musa vaikuttaa tähän väkivaltaan” – Lontoon puukotuksista puhunut drill-räppäri tapettiin

Lontoossa muhii valtava jengiväkivaltaongelma.

https://youtu.be/E8lKRbobGKw

Nimellä Incognito räpännyt 23-vuotias Siddique Kamar puukotettiin kuoliaaksi Lontoon Camberwellin kaupunginosassa viime viikolla. Kamar oli vain yksi sadoista vastaavista tapauksista kaupungissa edes viimeisen vuoden aikana. Lontoon jengiväkivalta on vaatinut viime vuosina yhä enemmän henkiä – yleensä nimenomaan puukotettujen ja ammuttujen teinien ja nuorten muodossa.

Koko soppaan liittyy ainakin osittain Lontoon seutuvilla aktiivinen drill-rap-skene. Sen eri räppiryhmät ovat käytännössä jengiläisiä, jotka käyvät sotaa viereisten kaupunginosien ryhmien kanssa. Biisejä ja videoita käytetään uhkailuun, sodanjulistuksiin, markkeeraamaan seuraavan hyökkäyksen aikaa ja paikkaa, ja sen sellaista.

Moscow 17 eli Camberwellin oman drill-ryhmän jäsen Kamar on viimeisin kasvo kiihkeässä jengiväkivaltakeskustelussa – ei vähiten siksi, että mies on aiemminkin ollut otsikoissa samasta asiasta. Noin vuosi sitten Kamar oli itse syytteessä 17-vuotiaan Abdirahman Mohamedin puukotusmurhasta, mutta todettiin syyttömäksi.

Kamar kommentoi silloin katuväkivaltaa:

”Tällä hetkellä tapahtuva rikollisuus, kyllä, musa vaikuttaa siihen. On pakko nostaa kädet ylös ja myöntää, että drill-musa vaikuttaa siihen.”

”Toisaalta puukotuksia ja aseväkivaltaa on tapahtunut jo paljon ennen drill-musaa… 10, 20 vuotta sitten, ihmiset kuolivat silloinkin puukotuksiin.”

”Sen ehkäisemiseksi on paljon tapoja – voisi perustaa nuorisokerhoja, voisi perustaa kaikenlaista, sijoittaa rahaa paikallisten yhteisöjen auttamiseksi, mutta kukaan ei halua tehdä sitä – kaikki vain haluavat osoittaa drill-räppiä tekosyynä.”

Lontoon poliisi yritti jonkin aikaa sitten ehkäistä ongelmaa kieltämällä tiettyjen ryhmien musan julkaisun kokonaan ja poistamalla drill-videoita Youtubesta. Ei erityisen tehokkaasti.

Tapauksesta löytyy syväluotaava artikkeli The Guardianissa.