Emma-gaalan ilta oli historiallinen – Behm voitti jokaisen kategorian missä oli ehdolla, näpäytti kriitikkoa ja puhui biisintekijöiden puolesta

Behmillä oli painava palkintolaukku.

15.05.2021

Eilen palkittiin poikkeusvuoden kotimaisia artisteja, kun Emma-gaala järjestettiin poikkeuksellisesti toukokuussa. Helsingin messukeskuksessa järjestetty tapahtuma oli suljettu yleisöltä ja paikalla oli vain kourallinen musiikkialan vaikuttajia.

Nelonen televisioi tuttuun tapaan gaala-illan. Juontajana toiminut Heikki Paasonen käynnisti illan pitämällä palopuheen musiikkialan ammattilaisten puolesta, joita korona ja sen tuomat rajoitukset ovat kovasti koetelleet. Samassa Paasonen muistutti, että koronarajoitukset on otettu hyvin huomioon ja jokainen osallistuja sekä työntekijä on testattu.

Kokonaisuudessaan ilta oli Behmin, joka voitti kaiken missä oli ehdolla. Laulaja toisti Vartiaisen tempun, voittaen saman illan aikana seitsemän palkintoa. Voittaen muun muassa historiallisesti uuden Vuoden artisti -kategorian, jolla korvattiin vanhanaikaiset mies- ja nais-artistin yksittäispalkinnot.

Päivitys: Behm ei tehnyt uutta ennätystä, vaan sivusi Jennni Vartiaisen saavutusta vuodelta 2011.

Behm oli selkeä ennakkosuosikki monissa kategorioissa. Tulokaskategorian voitto oli käytännössä itsestäänselvyys ja valtavan menestysvuoden jälkeen myös artistin. Ainoa tasaisempi oli Vuoden biisin kategoria, jonka moni olisi odottanut Williamin voittaneen uusia musiikkituulia tuoneella Penelope-megahitillään. Myös Elastisen ja Jenni Vartiaisen Epäröimättä hetkeekään -yhteisbiisi oli vahva voittajakandidaatti esimerkiksi valtavan radiosoittonsa turvin. Behm voitti läpimurtohitillään Hei rakas.

Illan aikana Behm sai siis nousta lavalle, useimmiten silmin nähden hämmästyneenä. Puheiden aikana Behm ehti näpäyttämään Helsingin Sanomien kriitikkoa (joka antoi levylle kolme tähteä viidestä ja kommentoi ettei osumatarkkuus riitä) ja totesi, että pitää tehdä mistä tykkää. Toisessa puheessaan Behm otti kantaa biisintekijöiden puolesta, jotka hänen mielestään jää liikaa varjoon.

Illan aikana muistettiin toki muitakin. Maustetytöt palkittiin muun muassa vuoden yhtyeenä, Antti Tuiskun upea Valittu kansa -albumi oli kriitikoiden valinta (Rumbassa 9,8/10) ja Ibe palkittiin rap/r&b-kategoriassa Perkele!-levynsä tiimoilta.

Tuottajakategoria oli samalla jonkinasteinen kunnianosoitus koko uralle, kun lavalle sai kunnian nousta Sakke Aalto (joka tunnetaan myös aliaksellaan Keko Salata). Sakke Aalto palkittiin toki vuoden 2020 ansioistaan (Behm, Keko Salata), mutta hänen pitkään uraansa mahtuu monia merkityksellisiä hetkiä. Esimerkiksi sellaisten hittibiisien tuotanto kuin JVG:n Häissä ja Cheekin Sokka Irti ovat Aallon käsialaa.

Toki gaalassa nähtiin myös musiikkiesityksiä, joita toivoisi aina lisää. Tulokas-esitykset oli oivaltavasti jaettu kahteen osaan, joten artistit saivat esiintyä pidempään. Elastinen ja Jenni Vartiainen esittivät ensimmäistä kertaa yhdessä livenä Epäröimättä hetkeekään -hittinsä ja Arttu Wiskarin kanssa lavalle nousi historiallisesti Leavings-orkesteri. Illan avasi uutusbiisillään Sanni ja illan päätti yllättävä yhteistyöpari, kun Pyhimys ja Eino Grön esittivät gaalan 35-juhlavuotta varten tehdyn yhteisbiisinsä. Tämä ei muuten ollut ensimmäinen askel Grönin ”rap-uralla”, se selviää täältä. Raskasta musiikkia ei unohdettu, tulokaspotpurissa esiintyneen Lähiöbotox-yhtyeen lisäksi lavalle nousi illan aikana myös Mokoma.

Tsekkaa alta Pyhimyksen ja Eino Grönin yhteisbiisi, sekä tulokkaiden esitykset. Lue myös kaikki voittajat illalta.Artisti: Behm

Yhtye: Maustetytöt

Albumi: Behm: Draaman kaari viehättää

Tulokas: Behm

Biisi: Behm: Hei rakas

Pop: Behm

Metalli: Nightwish: Human. :II: Nature.

Musiikkivideo: F: Vapaa

Kriitikoiden valinta: Antti Tuisku: Valittu kansa

Vuoden myydyin kotimainen albumi: Behm: Draaman kaari viehättää

Vuoden striimatuin kotimainen biisi: William (feat. Clever): Penelope

Yleisöäänestys: vuoden kotimainen artisti – Behm

Tuottaja: Sakke Aalto

Iskelmä: Arttu Wiskari

Rap/r&b: Ibe

Lastenmusiikki: Suvi Teräsniska: Iltalauluja

Rock: Maustetytöt: Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä

Etno: Maria Kalaniemi & Eero Grundström: Mielo

Jazz: Superposition: Superposition

Metalli: Nightwish: Human. :II: Nature.

Klassinen: Petri Kumela: Small Creatures – A Musical Bestiary

Myydyin kotimainen albumi: Behm: Draaman kaari viehättää

Striimatuin ulkomainen biisi: The Weeknd: Blindin Lights

Kultainen Emma: kitaristi, säveltäjä ja tuottaja Riku Mattila

Erikois-Emma: asianajaja RIsto Ryti, Gramex ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja

Lisää luettavaa