Emma-gaalan puheenaiheeksi nousee yhtye, joka ei ole ehdolla

Lähteet kertovat, että Maustetytöt jää ilman Emma-ehdokkuuksia.

28.11.2019

Ehdokkaat Emma-palkintojen saajiksi julkistetaan 12. joulukuuta. Ehdokkaat on päätetty Emma-raadin kokouksessa maanantaina 25. marraskuuta. Tiedot ehdokkuuksista on välitetty artisteille ja heidän edustajilleen, Rumballe vahvistetaan kahdesta levy-yhtiöstä anonyymisti.

Suomalaista musiikkikenttää tänä vuonna seuranneet tulevat yllättymään siitä, että Maustetytöt ei ole ehdolla yhdessäkään kategoriassa.

Emma-gaala on musiikkialan tapahtuma, jossa palkitaan vuoden menestyneimmät taiteilijat ja alan ammattilaiset. Emma-palkintojen myöntökriteereiksi listataan julkisesti ”musiikillinen kiinnostavuus, menestykset musiikillisesti ja kaupallisesti äänitealalla, sekä taiteilijan suosio eri mittareilla arvioituna”. Lisäksi kerrotaan, että ”äänite ja sen menestys ovat keskeisessä asemassa suosiota ja menestystä mitattaessa”.

Maustetyttöjen debyyttialbumi Kaikki tiet vievät Peltolaan julkaistiin lokakuussa. HS:n Arttu Seppänen kirjoitti levyarviossaan: ”Ei enempää eikä vähempää kuin vuoden odotetuin kotimainen levy. Ja sekin kuulostaa vähättelyltä, sillä kovin monta tämän mittaluokan hypeä ei mahdu kotimaisen popmusiikin vuosikymmeneen.”

Pelkästä hypestä ei ollut kyse: albumi nousi avausviikollaan Suomen virallisen albumilistan ykköseksi, ja on ollut siitä asti viiden joukossa. Levystä otettu 2000 kappaleen vinyylipainos myytiin loppuun ja 1000 kappaleen lisäpainoskin on tehnyt kauppansa. Fyysisellä albumilistalla levyllä on jo kolme listaykkösviikkoa. Suomen virallista listaa ylläpitää ja hallinnoi myös Emma-gaalaa järjestävä Musiikkituottajat.

Jos media oli osallinen hypeen, suosiota on kuitenkin rakennettu hartiapankista: Maustetytöt soitti viime kesänä pitkälti neljättäkymmenettä keikkaa ja esiintyi suurimmilla festivaaleilla kuten Flow, Provinssi, Ruisrock ja Ilosaarirock.

Näillä näytöillä ehdokkuus ainakin vuoden tulokas -kategoriassa olisi perusteltua, kaksi Emma-raatiin kuuluvaa, mutta nimettömänä pysyttelevää henkilöä arvioi Rumballe.

Emma-gaalan järjestäjän, Musiikkituottajien työryhmä laatii raadille 6–12 nimen shortlistin per palkintokategoria. Tämän jälkeen musiikkitoimittajista, musiikkikauppiaista, musiikkikriitikoista ja muista kotimaista musiikkia ja kotimaisia äänitejulkaisuja aktiivisesti seuraavista musiikkialan ammattilaisista koostuva raati kokoontuu ja päättää lopulliset ehdokkaat.

Maustetytöt olivat peräti neljällä shortlistillä, käy ilmi Rumballe vuodetusta asiakirjasta.

Maanantaisessa kokouksessa kategorioita käytiin läpi yksi kerrallaan. Kun käsittelyvuoroon tuli vuoden tulokas, eräs raadin jäsen piti puheenvuoron, jonka viesti oli: Maustetyttöjä ei pidä asettaa ehdolle. ”Hänen mukaansa se olisi rasismin normalisointia, mikäli Maustetytöt on ehdolla yhdessäkään kategoriassa”, nimetön raadin jäsen kertoo Rumballe.

Maustetyttöjen ehdokkuutta vastustava jäsen viittasi Tein kai lottorivini väärin -kappaleen varhaiseen versioon, jossa käytettiin sanaa ”neekeri”. Tätä versiota yhtye ei ole esittänyt keikoillaan sitten kevään 2018, eikä sanaa levytetyllä versiolla kuulla.

Rumban lähteiden mukaan Maustetyttöjä vastaan puhunut raatilainen argumentoi rasismin normalisointia muun muassa sillä, että ”rocksedät painoivat villaisella” sanan käytöstä nousseen kohun ja yhtye itse ei pahoitellut sanan käyttöä. Lisäksi mukaan vedettiin manageri Aki Roukalan kommentit ja yhtyeen Facebook-sivulla keskustelevat fanit.

Rumban haastattelemat raatilaiset kertovat, että vasta-argumentteja esitettiin etenkin yhden raatilaisen toimesta. Niitä olivat yhtyeen näytöt, se että kappaleen teksti on muutettu, ja että managerin ja fanien tuominen mukaan on keskustelun johtamista harhaan. Rumba tavoitti Maustetyttöjen ehdokkuutta äänekkäimmin puoltaneen tahon, hän ei halunnut kommentoida asiaa ennen ehdokkuuksien julkistusta.

Useampi raatilainen oli ilmaissut huolensa myös siitä, että aiheesta nousee haloo, mikäli Maustetytöt ei ole ehdolla tulokkaaksi. Maustetyttöjen ehdokkuutta vastustanut henkilö puolestaan sanoi puhuvansa julkisesti siitä, että Emma-raati normalisoi rasismia, jos yhtye saa ehdokkuuksia.

Maustetyttöjen ehdokkuudesta ei päästy yksimielisyyteen, joten siitä järjestettiin avoin käsiäänestys. Rumban kuulemat raatilaiset kuvailevat, että Maustetyttöjen ehdokkuutta vastaan puhunut raadin jäsen onnistui heidän mielestään kääntämään äänestyksen fokuksen. Heidän mukaansa enää ei äänestetty, onko Maustetytöt ansainnut ehdokkuuden vuoden tulokkaaksi, vaan että hyväksyttekö rasismin.

Maustetytöt hävisivät äänestyksen yhdellä äänellä. Tuloksen selvittyä Maustetyttöjen ehdokkuutta vastustanut jäsen aloitti aplodit, johon moni huoneessa yhtyi.

Maustetyttöjen ehdokkuutta vastaan puhunut raatilainen ei halunnut kommentoida mitään ennen ehdokkaiden julkistusta. Kokouksessa puheenjohtajana toiminut Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n Tommi Kyyrä ilmoitti, ettei kommentoi Emma-gaalaan liittyviä asioita ennen ehdokkaiden julkistusta 12. joulukuuta.

Päätuomaristo, eli yllä raatina viitattu 20 henkilön joukko valitsee Emma-gaalan pääkategorioiden ehdokkaat. On vielä mahdollista, että Maustetytöt on ehdolla kriitikoiden valinta -kategoriassa, sen tuomaristona on erillinen kriitikkoraati.

Lisää luettavaa