Empatiaa hätää kärsiville – ensiesityksessä Sarah Kiven uusi musiikkivideo

Sarah Kivi laulaa nyt englanniksi ja täysin soolona.

25.10.2017

Sarah Kivi & Non-Orchestra julkaisi Kiveen kirjoitettu -debyyttialbuminsa vuonna 2013. Elektronista musiikkia ja orkestraalisia elementtejä sisältävää levyä seurasi single Matkalla kotiin (2015), mutta kakkosalbumi ei koskaan materialisoitunut.

Sarah Kivi on aloittanut ainakin suurin piirtein puhtaalta pöydältä: jättänyt Non-Orchestran taakseen, vaihtanut laulukieleksi englannin ja tuottanut alusta alkaen kappaleensa.

Sarah Kiven ensimmäinen single Freedom ja siitä kuvattu musiikkivideo saavat ensiesityksensä Rumbassa nyt. Tai siis heti haastattelun jälkeen.

Uuden Non-Orchestran kanssa tehdyn albumin sijaan nyt tuleekin soolomateriaalia. Oliko ajatuksissa tehdä enemmän materiaalia Non-Orchestran kanssa ja miksi yhteistyö loppui?

”Materiaalia kannattaa tuskin odottaa tältä kokoonpanolta, sillä tiemme ajautuivat erilleen jo muutama vuosi sitten. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, ympäri mennään ja yhteen tullaan, eiköhän me vielä kohdata musiikin merkeissä joskus.”

Onko tulevalta Tiny Anthems -levyltä löytyvät kappaleet ensimmäisiä tuottamiasi biisejä? Miltä täysin soolona tekeminen on tuntunut?

”Ovat. Jokaisen biisin kirjoittaminen on ollut kovin erilainen prosessi. Kappaleita yhdistää se, että ne syntyivät ilman sen kummempaa suunnitelmaa, annoin uteliaisuuteni johdattaa enkä asettanut itselleni tuotannollisia rajoja, sen vuoksi levyllä onkin toisistaan melko erilaisia lauluja.”

”Tiny Anthemsin luomisen aikana suurimpana haasteena oli ehkä se oman soundin ulostuonti sellaisena kuin sen itse kuulee mielessään. Joskus siitä ekasta ajatuksesta oli luovuttava ja tehtävä kompromisseja, jotta pääsi eteenpäin. Joskus taas vasta kun osasin päästää irti, pystyin löytämään jotain vielä parempaa kokeilujen kautta. Ymmärrän nyt, miksi soololevyn teko voi kestää kauan, minä olisin voinut viilata tätä vielä vaikka kuinka pitkään, mutta Tiny Anthemsin biisit kiljuivat päästä ulos uusien projektien tieltä.”

Freedom on englannin kielellä laulettu, kuin myös lähes koko levy. Kerro taustoja kielivalinnoille?

”Englanniksi laulaminen tuntuu luontevammalta ja saavutan ehkä niin enemmän kohdeyleisöäni. En myöskään osaa sanoa missä asun sen jälkeen, kun Berliini on nähty, ja haluan pystyä keikkailemaan missä vaan, niin että mua ymmärretään. En tule koskaan lopettamaan suomeksi kirjoittamista, mutta se vie minut aika eri sfääreihin, niin säästelen sitä oikeanlaisiin hetkiin.”

Kerro Freedom-biisistä.

”Freedom on kirjoitettu viime talvena, kun kaikki tuntui vankilalta. Ikkunan takana oli jatkuva marraskuinen harmaus, pelkoa lietsovaa propagandaa sai kuulla joka uutiskanavalta, ja sen aiheuttamat väkivaltaiset seuraamukset olivat käsinkosketeltavissa ja kuulin niin monta surullista tarinaa, enkä toivoisi vihamiehillenikään sellaista kipua. Halusin pystyä ilmaisemaan empatiani heille, jotka kärsii hädästä ja elää paineen alla, antaa heille ääni joilla ei sitä ole tai joilta ollaan se evätty. Freedom on minun pikku-anthemi heille.”

Videon on ohjannut Pavel Andonov. Pavel, kerro siitä jotain!

”Freedom-kappale herätti ajatuksen siitä, että vapautta ei ole olemassa. Omien köytettyjen käsien vapauttaminen ei riitä, jos muiden kädet on sidottu. Millaista olisi elämä maailmassa, joka kunnioittaa ja edistää kaikkien vapautta?”

Katso video alta.

Lisää luettavaa