Ensimmäisen singlensä pohjalta levytyssopimuksen saanut kotimainen nuori artisti laulaa kivunkin kauniiksi

Elsa Brotherus jatkaa rakkauden käsittelyä vähäeleisyyden keinoin.

23.04.2023

Kirjoitimme tammikuussa 20-vuotiaasta Elsa Brotheruksesta, joka julkaisi tällöin ensimmäisen levy-yhtiösinglensä Vildin kautta. Tähän hänet johti toukokuussa 2022 omakustanteena ilmestynyt debyyttisingle Kämppiksii, joka toimi levy-yhtiölle sen verran vakuuttavana meriittinä, että Brotherus sai kappaleen pohjalta levytyssopimuksen.

Tammikuussa ilmestynyt biisi on nimeltään Valomerkki, ja artisti itse kuvaili sitä näin: ”Valomerkki käsittelee mulle hyvinkin tuttua tunnetta siitä, miten rakastumisen myötä herää epävarmuuksia ja menettämisen pelkoa.”

Sama teema jatkuu perjantaina ilmestyneessä Ketään niin kuin sua -biisissä.

”Ketään niin kuin sua on kappale, jossa sukelletaan siihen tunteeseen, missä haluaa olla mahdollisimman lähellä ja mahdollisimman kaukana toisesta samaan aikaan”, Brotherus sanoo. ”Se kertoo siitä, miten oikealta voi tuntua rakkaus ja läheisyys, jotka eivät ole hyväksi – itselle tai toiselle. Mun mielestä biisin sanoma on raadollisuudessaan tosi kaunis.”

Ehkä rakkaus kasvaakin kauneimpiin muotoihinsa juuri silloin, kun siihen kuuluu irtipäästäminen ilman vihaa tai katkeruutta. Kappaleessa ennakoidaan jo valmiiksi sitä hetkeä, kun suhteen päättämisen vääjäämättömyys muuttuu todellisuudeksi, ja vaikka päättymisen tiedostaminen mitä ilmeisimmin sattuu, se myös hyväksytään. Osittain samaa teemaa käsitteli esimerkiksi Yrjänä debyyttilevynsä kappaleessa Rakastaa, päästää irti, jossa hän laulaa ”Oppinu rakastaa ja päästämään irti”. Jos aika monogaamisesti sitoutuneelle parisuhteelle ei ole oikea, jos tarpeet eivät kohtaa tai jos rakkauden vaaliminen itse asiassa estää osapuolia tuntemasta suurinta mahdollista onnea, miksi jatkaa?

Elsa Brotherus kuvailee tätä viimeistä hetkeä ennen lähtöä koskettavasti: ”Vaikkei meistä mitään tulekaan, niin en koskaan ketään niin kuin sua”. Ikään kuin rakkaus, josta on pakko luopua, olisi niin kipeää, ettei sitä pysty edes lausumaan ääneen, samalla kun luopumisen pelko saa ajan venymään ja sydämen hakkaamaan.

Vähäeleisesti esitetyssä kappaleessa nimenomaan sen muoto saa kokonaisuuden räiskymään kiihkeänä, sillä vain olennainen on jätetty jäljelle, jolloin kuulijalla on tilaa sisäistää se kaikessa verestävyydessään. Kappaleen runolliset elementit toki pehmentävät kokemusta, joka jää loppujen lopuksi raadollisuuksineen kaikkineen ennen kaikkea ilmavaksi.

Ketään niin kuin sua -kappaleen on tuottanut ja Elsa Brotheruksen kanssa yhdessä kirjoittanut Johannes Brotherus. Sen musiikkivideon on ohjannut ja kuvannut elokuvaohjaaja Siiri Halko, joka sai parhaan lyhytelokuvan Jussi-ehdokkuuden vuoden 2022 Haikara-elokuvastaan.

Lisää luettavaa