Ensin elektroa, sitten surinaa – haastattelussa ääni Wallihauta-tapahtuman taustalla

24.08.2015

Wallihauta-niminen tapahtuma valtaa Helsingin Ääniwallin 4.–5. syyskuuta. Ensimmäinen päivä esittelee elektronisempaa ja psykedeelisempää suomalaisosaamista K-X-P:n, Siinain ja Shivan Dragnin johdolla. Jälkimmäisen päivän musiikkianti on suoraviivaisempaa sähkökitaran rääkkäystä Modernin Elämän paluukeikan, amerikkalaisbändi Red Donsin ja toistaiseksi nimeämättömän yllätysesiintyjän merkeissä.

Perjantaina mielenkiintoa herättää myös Hopeajärven Teemu Tannerin kokeellisen ja minimalistisen teknon parissa toimiva sooloprojekti Shit Mittens. Lauantain nimistä nostettakoon tässä välissä vielä Rumban albumilistan ykkössijallakin käynyt Lasten Hautausmaa.

Uuden klubifestivaalin kirjoitetaan korkkaavan Ääniwallin syyskauden. Laitoimme tapahtumaa yhdessä Fullsteamin kanssa järjestävän, Ääniwallin buukkaajan Ville Metsolan piinapenkkiin ja tenttasimme miten asian laita nyt oikeastaan on.

Monta uutta klubifestivaalia Helsinkiin mahtuu?

”No, ei näitä nyt riesaksi asti vielä ole ja totta kai laadukkaille tulijoille on tilaa. Yleisön kiinnostus loppupeleissä kuitenkin määrittää mitkä ovat jäädäkseen.”

Perjantailla ja lauantailla tuntuu olevan omat yhtenäiset linjansa, mutta yhdessä ne näyttävät melko erilaisilta. Ovatko helsinkiläiset musadiggarit jo niin avoimia, että tällaisenkin konseptin pystyy heille myymään?

”Päivät on jaettu tietoisesti kahteen eri punaisen langan omaavaan iltaan, eikä sillä loppupeleissä ole merkitystä käsitetäänkö Wallihauta festareina vai tullaanko sinne viettämään kenties vain yksi ilta henkilökohtaisia suosikkeja tiiraillen. Molemmille illoille on luvassa erittäin kova kattaus ja herkkusuita varten laitoimme toki myyntiin rajoitetun erän todella edullisia kahden päivän lippuja, koska laaja musamaku on arvostettava ominaisuus ja mielestämme sitä pitää ruokkia.”

Onko kahden päivän lippujen menekki viestinyt siihen suuntaan?

”Omien havaintojen ja kaveripiirini perusteella on paljon porukkaa joka käy katsomassa keikkoja ja tapahtumia erittäin laajalla skaalalla. Kyllä kahden päivän lippujen menekki myös siihen viittaa.”

Mihin Moderni Elämä katosi kesken nousujohteisen uransa? Ovatko he tulleet takaisin jäädäkseen vai onko tämä vain yksittäinen keikka?

”Moderni Elämä lähti tauolle ollessaan niin sanotusti uransa huipulla. Yhtyehän ei virallisesti ole missään vaiheessa hajonnut, ja he ovat soittanee ainakin yhden keikan tämän jälkeen. Myös huhuja uudesta materiaalista liikkuu ja ehkäpä kuulemme sitä Wallihaudassa.”

Red Donsia on hehkuteltu internetin ihmemaailmassa. Mitä tästä bändistä pitäisi tietää?

”Jep, Red Donsia on odotettu tietyissä piireissä jo pidemmän aika. Viime Euroopan-kiertueelta jäi Suomi väliin ja nyt se tippui syliin, kiitti Combatin Janille. Yhtye nauttii siis kulttistatusta ja kuten itsekin huomautit, netti alkoi heti pöhistä julkistuksen myötä. Bändin tyylinä on melodinen, hieman Wipers-henkinen punkrokki ja kuultavaa löytyy netistä helposti naputtamalla nimen hakukoneeseen, kannattaa tsekata.”

”Knoppitietona mainittakoon, että yhtye on nimennyt itsensä neuvostoliittolaisiksi kaksoisagenteiksi paljastuneiden brittiupseerien mukaan.”

Mitä kamaa monitoimimies Khidiltä on luvassa Wallihaudassa?

”Khid soittaa tekemäänsä äänimaisemaa ja pysyy itse mykkänä tällä keikalla. Jotain osviittaa, muttei täyttä kuvaa saa kuuntelemalla erinäisille levyille tekemistään taustoista. Olen kerran nähnyt tällaisella setillä ja suosittelen.”

Yhtä lauantain esiintyjää pantataan vielä, miksi tällainen päätös?

”Kyseessä on herrasmiessopimus.”

Voisit varmaan paljastaa sen nyt, kun kauniisti pyydän?

”En voi, pahoittelen. Saat odottaa 30. elokuuta asti.”

Jos sinun pitäisi valita yksi biisi, joka henkii Wallihautaa, niin mikä se olisi?

”Häijy kysymys, mutta pitkällisen pohdinnan jälkeen totean sen olevan Ramoneun Hallo Gallo Hey Hey.”

Wallihauta, Helsinki, Ääniwalli
Pe 4. syyskuuta: K-X-P, Siinai, Khid, Shivan Dragn, Shit Mittens, Rainbowlicker
La 5. syyskuuta: Moderni Elämä, Red Dons (USA), sunnuntaina julkaistava yllätysesiintyjä, Joni Ekman & Koira, Barren Womb (NOR), Ghost World, Lasten Hautausmaa, Laiskat Silmät
Kahden päivän liput 25 €, perjantain liput 16,50 €, lauantain 15,5 €
Lisätiedot Facebookista

Lisää luettavaa