Entinen punk-kitaristi, sittemmin ”yksi Isisin ikonisimmista rekrytoijista”, Sally Jones on kuollut Yhdysvaltain lennokki-iskussa

Vaalea, viehättävä, punk-bändissä ennen soittanut britti on lähteiden mukaan ensimmäinen nainen, joka on valittu kohdistetun lennokki-iskun kohteeksi jihadismiterrorismin vastaisessa taistelussa.

Englannin idyllisessä Greenwichissä syntynyt Sally Jones oli 90-luvulla kokonaan naisista koostuneen punk-bändi Krunchin ykköskitaristi.

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin, 2010-luvun puoliväliin mennessä, nainen oli muuttanut Syyriaan aviomiehensä Junaid Hussainin perässä ja kasvattanut itselleen kovan maineen yhtenä Isis-jihadistijärjestön tehokkaimmista rekrytoijista.

Yhdysvaltain armeija on nyt vahvistanut virallisesti, että Jones kuoli kohdistetussa lennokki-iskussa viime kesäkuussa 2017. Iskussa kuoli myös Jonesin 12-vuotias poika JoJo.

Jonesin kohtalo on propagandamielessä paha isku Isisille: hänen tiedettiin rekrytoineen Iso-Britanniasta järjestön palvelukseen satoja ihmisiä. Jones oli tietojen mukaan myös vastuussa kaikkien eurooppalaisten naiskäännynnäisten taktisesta koulutuksesta, myös itsemurhaiskuja ajatellen.

Lontoon King’s Collegen terrorismitutkija Shiraz Maher sanoo The Guardianille, että Jones oli ensimmäinen nainen, joka on valittu vastaavanlaisen lennokki-iskun kohteeksi. Lisäksi Jones oli toinen vain kahdesta naisesta, jotka Yhdysvaltain hallitus on koskaan määritellyt ulkomaiseksi jihadistitaistelijaksi.

Etenkin Iso-Britannian mediassa Jonesia on pidetty erikoisena jihadistina, ei pelkästään sukupuolensa vaan tavallisen keskiluokkaisen taustansa takia. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että Isisin käännynnäiset ovat suurimmalti osin hyvän koulutuksen ja taloudellisen tilanteen omaavia henkilöitä.

Jihadia tutkinut kirjailija Azadeh Moaveni sanoo:

”Jonesin liittyminen Isisiin oli erittäin tärkeä käänne siinä, että julkisuudessa alettiin ymmärtää miten Isis pystyy ulottumaan brittiyhteiskunnan syvimpiinkin uumeniin. He saivat poimittua riveihinsä tämän naisen, joka oli ennen punk-muusikko, joka oli valkoinen, joka oli suhteellisen viehättävä. He pystyivät esittelemään häntä vähän kuin järjestönsä julkisena naispuolisena kasvona.”

Ja mitäpä tuohon on enää lisättävää, ainakaan mitään järjellistä.