Erikoista meininkiä – Flow-festivaalin vaihtoehtotärpit

Jukka Hätinen esittelee The Other Sound -ajatusmaailmaan uppoavia poimintoja The Other Sound -ohjelmakokonaisuuden ulkopuolelta.

08.08.2019

The Other Sound -ohjelmakokonaisuus on vakiintunut käsitteeksi. Kokeilullisen musiikin, marginaaliin asemoitujen tyylien, kartoittamattomilla alueilla kirkasotsaisesti hortoilevien artistien ja poikkitaiteellisten ratkaisujen värikästä kirjoa on esitelty Flow-festivaalilla 2010-luvun alusta asti.

Kattaus on tänäkin vuonna mielenkiintoinen ja kiehtova. Olisin voinut poimia suositukseni vain ja ainoastaan The Other Soundista: esillä on Jlinin nilkat nyrjäyttävää klubimaailmaa, virolaisten Maarja Nuutin & Ruumin viileitä psykedeelisiä henkäyksiä, harvoin kotikentällä esiintyvän suomalaisduo Amnesia Scannerin ärsykeähkyä ja rajoja rikkoneen säveltäjä John Cagen musiikkia Nyky Ensemblen esittämänä. Sen sijaan esitän viisi The Other Sound -ajatusmaailmaan uppoavaa poimintaa aivan muilta lavoilta.

Neneh Cherry
Pe 9.8. klo 22.00 Red Arena
Niin kutsuttu suuri yleisö muistaa Neneh Cherryn debyyttialbuminsa 30 vuoden takaisista hittisingleistä Buffalo Stance ja Manchild. 80-luvun lopun tanssilattiapopin ja kukkakuosi-hiphopin värikkään fuusion jälkeen Cherryn mielenkiinto painui undergroundiin. Hengenheimolaisia löytyi ennemmin Bristolin triphop-skenestä tai Skandinavian freejazzareista kuin Billboard-pöhisijöistä. Paluulevy Blank Project (2014) toi Cherryn ja Rocketnumbernine-taustayhtyeen hypnoottiset teollisuusrytmit Flow’n pallolavalle upealle keikalle. Four Tetin tuottaman, pakolaiskriisiä ja muita päivänpoliittisia aiheita elämänkokemuksen syventämällä äänellä käsittelevän Broken Politics -albumin (2018) myötä Cherry palaa festivaalille. Raportit muualta kertovat, että Cherry on ottanut ohjelmistoonsa myös yllä mainittuja hittilekoja uusiosovituksin.

Yves Tumor
La 10.8. klo 21.45 Black Tent
Warp-levymerkin julkaisema Safe in the Hands of Love (2018) on albumi, jonka ojentaisin terävimmin tätä päivää esittelevää musiikkia kysyttäessä. Yves Tumor tekee musiikkia Spotify- ja Soundcloud-sukupolvelle, jolle ”kaikki musiikki on ollut hiiren klikkauksen päässä”, jonka korva on vieraantunut genreajattelusta ja harjaantunut käsittelemään myös häiritseviä ääniä. Yves Tumor liukuu tyylistä ja tunnelmasta toiseen saumattomasti ja vaivattomasti: moderni r&b onkin hetkessä kahden vuosikymmenen takaista big beatia, jota noise-vyörytys jo odottaakin nurkan takana. Kaiken yllä leijuu epätoivo, tuska ja väkivallan uhka, aivan kuin uutisotsikoilta pakoon juostessa.

Nyege Nyege: Bamba Pana & Makaveli + Kampire
La 10.8. klo 22.15 Globe Balloon
Pallolavan lauantai-illan päättävä show vie itäafrikkalaisiin underground-bileisiin. Peltipurkkiset perkussiot nakuttavat 200 iskua minuutissa, syntikkaloopit tuovat mieleen tasohyppelypelin vaikeimmat kentät, sarjakuvamaiset mc:t räksyttävät swahiliksi ja tarpeen vaatiessa äärihektistä tunnelmaa korostetaan cd:n jumittamista muistuttavilla efekteillä. Jos musiikin riemu ei tällä keikalla tartu, suosittelen tarkistamaan pulssin.

Nosedrip
Su 11.8. klo 18.30 Backyard
Nosedrip on ”eklektinen” ”selektori”, joka vierastaa kumpaakin termiä. Äskeisen voisi kirjoittaa romantisoidusti uudestaan esimerkiksi näin: levykaupassa työskentelevä belgialainen etsii kaikkiruokaisesti musiikkibisneksen rattaiden välistä unholaan lipsahtaneiden artistien levytyksiä, joita tahtoo myös sinun kuulevan. Muistilehtiöt esiin, Shazam-sormi liipaisimelle.

Pharoah Sanders Quartet
Su 11.8. klo 19.00 ja 20.15 Globe Balloon
”Näin Pharoah Sandersin muutama vuosi sitten. Keikan jälkeen monet valittivat, ettei soitossa ollut samaa intensiteettiä kuin aiemmin. Mutta siellä tapahtui jotain paljon oudompaakin – Sanders katosi lavalta pitkäksi aikaa, ja kun hän viimein tuli takaisin, hän alkoi soittaa saksofoniaan kuin ilmakitaraa. Se oli totisesti absurdia. Jos se ei ole ’freetä’ soittoa, en tiedä mikä olisi”, toimittaja Emily Pothast kirjoitti Wire-lehdessä keväällä. Niinpä.

Lue myös Joni Klingin vinkit varmahkoista esiintyjistä ja Joonas Kuisman katsaus festivaalin taideohjelmaan.

Lisää luettavaa