Feministinen rap-duo Matriarkaatti ottaa kantaa poliisin ulostulojen absurdiuteen

"Turhauttaa nähdä kerta toisensa jälkeen mediassa seksuaalisen häirinnän vähättelyä ja uhrien syyttelyä."

Eilen ilmestyi ensimmäinen single antirasistiselta ja feministiseltä Matriarkaatilta, joka on rap-artistien Adikian ja Mon-Salan perustama kollektiivi. Huhtikuun 22. päivä kokonaisen albumin julkaisevan Matriarkaatin tarkoituksena on nostaa nais-, transmaskuliinisia-, ja ei-binäärisiä rap- ja r&b-artisteja. Vuonna 2017 perustetun alustan kautta julkaistiin viime syksynä 8-osainen podcast, josta lisäinfoa löydät täältä.

Tuleva levy liittyy podcastiin siten, että Adikia ja Mon-Sala ovat kirjoittaneet jokaisen jakson pohjalta podcastissa käsiteltyihin aiheisiin liittyvän kappaleen. Eilen ilmestynyt Lääh-single antaa esimakua siitä, mitä tuleman pitää: biisissä käsitellyn seksuaaliseen häirintään liittyvän vähättelyn lisäksi albumilla tullaan kuulemaan muun muassa seksuaalisuuteen ja misogyniaan sekä toiseuteen ja kirjoittamiseen liittyviä mietteitä.

”Turhauttaa nähdä kerta toisensa jälkeen mediassa seksuaalisen häirinnän vähättelyä ja uhrien syyttelyä”, Mon-Sala kertoo Lääh-biisin tiimoilta. ”Tuntuu niin epätodelliselta, että vielä nykyäänkin kiinnitetään enemmän huomiota siihen millaisia häirinnän/ahdistelun/väkivallan uhreiksi joutuneet ovat kuin että millaisia ne tekijät ovat. Haluttiin tehdä erityisesti poliisin ulostulojen absurdius näkyväksi.”

Lääh sai osakseen myös musiikkivideon, joka ilmentää kappaleen kursailematonta energiaa oikein oivallisesti: Matriarkaatti ottaa homman haltuun sekä anteeksipyytelemättömien lyriikoidensa että omaehtoisen visuaalisen ilmeensä puolesta sellaisella viileydellä, että kaiken maailman sedät jäävät kyllä nyt auttamatta rannalle ruikuttamaan.

Matriarkaatti-albumin levynjulkaisukeikka järjestetään Helsingin Korjaamolla 7.5. Löydät liput tapahtumaan täältä.

YouTube video

Lisää luettavaa