Flow-tärpit, osa 3: matikkaelektroa ja fuzz-pasuunaa

Mikael Mattila suosittelee katsomaan Aphex Twinin ja Selvhenterin keikat.

09.08.2017

Aloitimme Flow-lähtölaskennan maanantaina Anna Brotkinin vinkeillä ja eilen vuorossa oli Kimmo Vanhatalon suositukset. Ylihuomenna alkavan tapahtuman aikataulua syynäsi tällä kertaa Mikael Mattila, eli tärpit ovat sieltä kokeellisemmasta päästä.

Aphex Twin
Perjantai 11.8. klo 21.15 Lapin Kulta Red Arena

Jokainen lukiossa ”erilaiseksi” tunnustautunut ihminen tunsi todennäköisesti vetoa elektroniseen tai muuten vain tanssittavaan musiikkiin ihan yhtä paljon kuin vieroksumansa ”massateinit”, muttei kertakaikkiaan voinut antautua sen yksinkertaiselle biitille. Onneksi apuun tuli pitkätukkainen hupparihörhö Richard D. James. Hän teki kyllä teknoa, mutta heitti kaiken mullin mallin tahtilajeista melodioihin. Ja virnuili levynkansissa juuri tarpeeksi häiriintyneesti vaikuttaakseen tarpeeksi erikoismieheltä.

Vaan mikäpä siinä. James ja etenkin hänen Aphex Twin -aliaksensa on yksi suurimmista. Tuorein Syro-albumi jäi hehkutuksesta huolimatta hieman sameaksi, mutta keikalle voi varmasti mennä ainakin fiilistelemään hienoja valoja. Lisäksi Flow-visiitti on yksi harvoista keikoista, mitä Aphex Twin tänä vuonna edes tekee. Parempi olla sitten ainutlaatuinen.

Selvhenter
Lauantai 12.8. klo 22.30 The Other Sound

Harvan bändin keikalla voi sanoa ”aika hyvä toi fuzz tossa pasuunassa”. Tanskalaisen Selvhenterin keikalla voi sanoa. Tai ainakin sanoin näin kaksi vuotta sitten Turun H2Ö:ssä. Festivaali oli juuri lopuillaan, ja juuri kun saattoi luulla nähneensä jo kaiken, alkaa rantalavalta kuulua massiivinen mökä. Meno oli melkoinen.

Selvhenter on kaiketi ”jazzia”, tai ainakin siinä on jazz-soittimia. Silti sen referenssit ovat viileän pohjoismaisen ECM-jazzin sijaan Peter Brötzmannin tai The Thingin perinteessä. Kenties myös amerikkalaisessa no wavessa. Viisikko siis keskittyy melodioiden sijaan tekstuuriin, äänen väriin ja pitkiin dissonoiviin meditaatioihin. Ainakin viimeksi se teki tämän pöyristyttävällä intensiteetillä. Toivottavasti myös nyt.

Lisää luettavaa