Folkrock-pioneeri David Crosby on kuollut

Crosby muistetaan etenkin The Byrds- ja Crosby, Stills, Nash & Young -yhtyeistä.

21.01.2023

Kitaristi ja laulaja-lauluntekijä David Crosby on kuollut 81-vuotiaana, kertoo muun muassa Variety. Muusikon kuolinsyytä ei ole vahvistettu.

Folkrockin edelläkävijänä pidetty Crosby tunnetaan etenkin yhtyeistä The Byrds ja Crosby, Stills & Nash (sekä Crosby, Stills, Nash & Young), joita hän oli perustamassa 1960-luvulla. Kummallakin yhtyeellä oli suuri vaikutus aikansa populaarimusiikkiin ja folkrockin kehitykseen.

Crosby nimettiin Rock and Roll Hall of Fameen 90-luvulla kahdesti, kummankin bändin jäsenenä. Hän aloitti soolouran 70-luvulla ja levytti lukuisia albumeja, joista viimeisin, For Free ilmestyi heinäkuussa 2021. Erityisesti vuonna 1971 ilmestynyttä If I Could Only Remember My Name -debyyttiä on pidetty suuressa arvossa. 90-luvulla Crosby perusti myös CPR-nimisen jazzrock-yhtyeen, jossa soitti muun muassa hänen poikansa James Raymond.

Crosby ilmoitti viime vuoden toukokuussa jäävänsä eläkkeelle keikkailusta, sillä kokee itsensä liian vanhaksi siihen touhuun. Hän kuitenkin muutti mielensä, ja kirjoitti Twitterissä vain noin kuukausi sitten, että suunnittelee uuden, keikkailevan bändin perustamista.

Muusikko oli kuolemaansa asti muutenkin ahkera twiittailija, joka otti kantaa maailman menoon omalla tyylillään. Vielä kuolinpäivänään hän hehkutti Greta Thunbergin rohkeutta, ylisti The Beatlesin Eleanor Rigby -kappaletta ja vitsaili, ettei taivaaseen pääsemisestä kannata murehtia, sillä ”se on kuulemma kovin pilvinen, yliarvostettu paikka”.

Lisää luettavaa