The Funkiest 20 vuotta -bileet tulossa – viisi räppihahmoa kertoi, miksi Funkiestin Juha on ehkä hienoin mies koskaan

The Funkiest täyttää 20 vuotta. Päätimme kysyä räppiskenen sisäpiiriläisiltä, mikä tekee myymälästä ja legedaarisesta Juhasta niin hienon kaksikon.

Suomen legendaarisin hip hopiin keskittyvä kivijalkakauppa The Funkiest täyttää 20 vuotta. Perjantaina juhlitaan The Funkiestin edistyksellistä taivalta Helsingin Tavastialla. Tuolloin illan aikana lavalle nousevat Olari-legendat Tuomio & Kone, Jyväskylän voimakaksikko Are ja Kriso, Ghetto Tyylien Betonipossu sekä uutta ääntä edustava Kingfish. Levysoittimien takana nähdään DJ Aksim, DJ Didier, R2ISDJ2 ja DJ Sir Jake. Tapahtuman Facebook-sivuille pääset tästä.

Otimme yhteyttä viiteen kotimaisen räpin toimijaan ja kyselimme, mikä teki The Funkiestista ja sen pyörittäjästä Juhasta niin tärkeän osan suomalaisen räpin historiaa.

Vastaukset löydät kysymysten alta.

Kysymykset:

1) Mikä tekee The Funkiestista niin ainutlaatuisen levykaupan Suomessa?

2)

Mitä olet hukuttanut legendaarisen The Funkiestin sohvan syövereihin?

3)

Heitä tähän vapaavalintaiset terveisesi Juhalle!

Ja vastaukset:

Tuomio & Kone, Olari-skenen legendat:

1) Ei ole koskaan auki kun sinne menee vaikka ovessa lukis muuta! Tähän siis hymiö perään. Meille The Funkiest on ainutlaatuinen kauppa siksi, että saatiin vanhaa omakustannetta sinne myyntiin ja levy levisi vähän Olarin ulkopuolellekin.

2) Myöhemmin Ala-Tikkurilan Shelliltä lyötyneen lääkintälaukun.

3) Saataisiinko tulla Funkiestin 30v-bileisiin ihan vaan asiakkaan ominaisuudessa?

Niko Toiskallio eli Chyde, Rumban avustaja ja turkulaisen räpin grand old man:

1) The Funkiest aloitti jotain, mihin Juha ei edes itsekään voinut alussa uskoa. Kuviot alalla oli mikroskooppisen pieniä vielä vuosia kaupan avaamisen jälkeen. Lisäksi Juha on täysin ainutlaatuinen tyyppi pystyessään hanskaamaan sekä diipin asenteen itse kulttuuriin, että osatessaan myös pitää numerot ja ne uskomattomat kasat pieniä muistilappuja jotenkin hallussa.

2) Ulkopaikkakuntalaisena minulla on aina ollut niin kiire, etten ehkä ole istahtanut alas kuin kerran tai kaksi. On sinne silti jotain saattanut hukkua!

3) Paljon tuon viisivuotissynttäreitten paidan arvo olisi about nykysin? Sinulla on luultavasti og-kuitit tallessa kuitenkin! Isoimpina terveisinä kiitos äärettömän asiallisesta toiminnasta kautta vuosien, niin livenä kuin postitse asioitaessa.

Teemu Fiilin, Rumban ex-päätoimittaja, nykyinen Music Finlandin -vienti- ja tuontiguru:

a) Juhalta saa uudet ja vanhat räppi- ja r&b-vinyylit asiantuntevasti valikoituna sekä kohtuullisesti hinnoiteltuna, mitä ei todella voi pitää itsestäänselvyytenä missään päin maailmaa vuonna 2016. Plus tärkeät levysuositukset sekä arviot (=yleensä hehkutukset) levyistä kaupan päälle.

2) Sohvalle tuskin mitään (en ole tainnut ikinä edes istua tällä legendaarisella huonekalulla), mutta kassaan on mennyt paljon euroja ja käytettyjen hyllyyn on uponnut paljon cd-levyjä.

3) Sori etten ole juuri ehtinyt käymään viime aikoina. Funkiestin muutto naapuritalosta ”kauas” Mechelininkadulle oli minulle kova paikka.

Särre, suomalaisen hip hopin grand old daddy:

1) The Funkiest ollu pystyssä 1996 alkaen, sieltä on ensimmäisenä saanut kattavan valikoiman kaikkea jenkkiräppiä plus se on toiminut kauppapaikkana, suomiräpin ekoista myyntiin kiikutetuista tekeleistä asti. Funkiest oli huikea kohtaamispaikka. Funkiestin Fjuu -levymerkin alla julkaisin oman ekan ”levymerkin alla” koskaan tulleen julkaisun (Lost Causen It’s All Happenin) vuonna 2002. Supertärkee mesta, jonka omistajan Juhan tukemana on moni moni moni räppäri saanut buustia ja hyvää fiilistä sekä asiantuntevaa kokemusta. Emt. The Funkiest on vaan paras mesta ikinä.

2) Ainakin jotain levynkansia on tullut aina saksittua siinä sohvalla, joten varmaan paperinpaloja ja tussin taii kaks ja ehkä saksetkin. Kai ne on aina löytynyt. Funkiestissa oli myös jääkaappi, josta pysty joskus poistaa limua, ehkä pullonkorkki on tippunut sohvan uumeniin. Levyjä tai vähäsiä massejani en olisi tietenkään koskaan sinne jättänyt.

3. Juha sä oot paras jätkä, ja mä oon sun synttäripäivänä Oulussa. Kiitos, kun oot lainannut joskus rahaa levyihinkin ja tukenut meiän musiikkiprojekteja ja rahoittanut vinyylejä silloin, kun ketään muuta ei viel kiinnostanut. Oon siitä ikuisesti kiitollinen! Tiiän et joskus sanoin, et kirjotan Funkiestista kirjan, koska oisin voinu kirjottaa sun fjuu-merkin merkityksestä ja Funkiestin matkasta suomiräpin rinnalla tietsä helsinki underground-jengin tie tähtiin ja kaikkee, mun pää on niinku Funkiest-tietosanakirja, mut nyt en o ehtiny asiaan laittaa ajatusta ja ehkä sit 30-vee synttäreillä?!?! Kiitos ja menestystä ja huippubileitä! FJUU 4 life.