Gettomasa räppää hevosista eli autoista eli elämästään

Jyväskyläläislähtöinen räppäri julkaisi tuplasinglen.

22.04.2022

Gettomasa julkaisi tänään tuplasinglen, jolta löytyy kappaleet 500 hevosta ja Iso takki. Viimeksi mainittu julkaistiin Youtubessa videoformaatissa jo tovi sitten, mutta on ilahduttavaa saada tämä vanhan koulun räppifaneja höllivä biisi myös muille digialustoille.

500 hevosta -kappale on jatkumoa Gettomasan autoiluaiheisille biiseille. Lyrikaalisesti se on jyväskyläläislähtöisen räppärin kasvutarina muutamaa eri mittaria käyttäen.

Ensimmäinen säkeistö rinnastaa autot vaurastumiseen: kiesiä päivitetään uudempaan, tehokkaampaan ja arvokkaampaan uran edetessä. Säkeistön viimeisenä lainina kuullaan vuoden kovin punchline: ”Ajan Porschen Lytän pihaan, se sano et sil on GTA:ssa sama.”

Sen lisäksi, että se on yksinkertaisesti hykerryttävä läppä, se on todella oivaltava keuliminen: Gettomasan saavutukset ovat sellaisia, joihin muilla on mahdollisuus vain videopelimaailmassa. Ja kun läpän heittäjäksi ulkoistetaan Gettomasan jyväskyläläisluottomies Lyttä, keuliminen on veljellisen lämminhenkistä eikä ketään alas painavaa.

Toisessa säkeistössä seurataan Gettomasan miehistymistä naismarkkinoilla. Reppuräppäristä ravintoketjun huipulle kavutessa hikoilu on vuosien saatossa siirynyt Instagramista punkan puolelle.

Viimeisessä versessä Gettomasa pyrkii mitätöimään aihevalintaansa kohdistuvan kritiikin. Koska kritisoijilla ei ole vastaavia kiesejä, he eivät ymmärrä, kuinka siistiltä kaasun painaminen tuntuu. Varmasti näinkin, mutta näistä samoista 500 hevosvoimasta Masa on räpännyt nyt jo ainakin kolmeen otteeseen: vieraillessaan Elastisen Mähän sanoin -kappaleella, omalla Flanellei-biisillään ja nyt omistaessaan kokonaisen biisin moottoreille.

Säkeistön viimeinen rivi, ”tää on yks peli mitä on vaan vitun nasta ohjaa”, rinnastaa auton koko musagameen, jonka vaikutusvaltaisimpiin ääniin ja tekijöihin Gettomasa on noussut.

Kertosäe on silkkinen. Gettomasaa muistetaan ylistää Suomen parhaaksi räppäriksi, mutta räppikertsienkin saralla hän on kivunnut kovimpaan kastiin. Ruubenin, Goodjoblarryn ja Alex Leonen tuottama biitti on aavemaisine syntikkaujelluksineen yksinkertaisesti tummasävyistä mahtavuutta.

Cocoan tuottama ja Raimo Saban ohjaama musiikkivideo löytyy alta.

”Rehellisesti alkuun vähän kuumotti lähtee tekemään niin ison näköistä räppivideota, mutta lopulta kun vaan uskalsi heittäytyä Gettomasan maailmaan, niin tätä tuotantoa oli sairaan hauska tehdä”, Saba kertoo.

Lisää luettavaa