Haastattelussa Rosa Coste, joka valitsi musiikin ralliuran sijaan – ”Yritän parhaani mukaan vältellä kliseisiä aiheita, jotka on jo kuultu, kuten rakkaus”

Ota Rosa Coste haltuun!

13.02.2021

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Madboiali, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on Rosa Coste, joka julkaisi Musta-singlen viime viikolla. Kappale herätti laajaa huomiota sosiaalisessa mediassa, mikä selittyy kappaleen painavalla asialla ja Costen lahjakkuudella.

Rumban haastattelussa artisti kertoo uransa alkuvaiheista, debyyttisinkustaan ja siitä, millaista musiikkia on jatkossa luvassa. Rosa Coste on artisti, jonka nimi kannattaa painaa mieleen, sillä hänestä kuullaan varmasti vuoden aikana paljon lisää.

Mikä soi napeissa just nyt?
”Paras biisi just nyt on Rekamin ja Krison Aurum. Se on kova ja soinut joka päivä napeissa julkaisusta lähtien. Biitti on hullu ja teksti pysyy mielenkiintosena koko biisin läpi – ekasta baarista etenki tokan versen Hot Rod -lainiin.”

”Siinä mielessä tuo Karonkka-lätty on mielenkiintoisinta musaa tällä hetkellä, että havahdun vieläkib joihinkib uusiin laineihin, joita en ollu hoksannu aiemmin. Löytyy komplekseja, mutta hauskoja baareja. Biitit on tosi tykkejä ja semmonen Jyväskylän yhteisöllisyys kuuluu läpi.”

”Parasta on, jos tänä päivänä saa kuunnella hyvän albumin alusta loppuun sekalaisten soittolistojen tilalta.”

”Myös Noname tekee todella mielenkiintosta musaa, se räppää ja lauleskelee tosi chillisti. Noname ei ole kyllä julkaissut hetkeen mitään uutta henkilökohtaisista syistä, mutta sen Telefone-albumi on edelleen kiinnostavinta musaa.”

Mist sä tuut?
”Mie tuun Rollosta. Kirjotan, soittelen kitaraa, keikkailen ja musiikkinörtteilen. Skeittaan, snoukkaan ja tykkään höntsälätkästä. Opiskelen siinä ohessa kansainvälistä bisnestä ja teen some-markkinointia parille firmalle.”

”Me löydettiin toisemme KähinäPaten kanssa muutama vuosi sitteb ja käytiin sessaroimassa sen studiolla – sillon tiettiin molemmat että meidän pitää lyyä päät yhteen ja tehdä yhdessä hyvää musiikkia.”

”Olin kirjottanu Musta-biisin tekstinä paperille ja sain biitin postissa R0zv0lta ja KähinäPatelta. Testasin sävellystä siihen ja kipitin näyttämään sitä Kähinälle naapuriin. Kyynel valui ekasta kuuntelukerrasta ja Kähinä sano, että tästä tulee iso. Mie mietin, että pitänee äänittää tämä. Nyt ollaan tässä, huhhuh.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
”Oon laulanut, soittanut, kirjottanut biisejä ja keikkaillut niin kauan kuin muistan – oli se sitten yksin, bändin, duon tai kitaran kanssa. Muistan vaan, että pienenä kun multa kysyttiin mikä minusta tulee isona, sanoin että laulaja tai rallikuski. Varaplääni siis vielä käytettävissä ja tunturiralliin ajamaan ensi vuonna, jos tämä ei natsaa.”

”Aina oon rakastanut tätä hommaa ja reilu kymmenen vuotta sitten tajusin, että musiikkia minun pitää tehdä jollakin keinolla. Päätin, että äänitän ja julkaisen joku päivä omaa musaa ja laitan sen vinyylille, kun löydän sen genren mitä haluan edustaa. On nimittäin tullut vedettyä eri kokoonpanoissa, eri instrumenteilla vaikka mitä iskelmästä räpin ja popin kautta rockiin. Nyt on hyvä ja on siistiä tehdä sitä mistä tykkää.”

Musiikillinen esikuvasi?
”Kun SZA:n CTRL -albumi tuli ulos, tiesin että tätä mie haluan tehdä. Löytyi eka kertaa jotain räpin ja laulun väliltä, eikä ollu mikään säväyttänyt pitkään aikaan niin paljon. Se on vaikuttanu tämän hetkiseen taiteeseen eniten.”

”Jos puhutaan taiteesta ja musiikista ylipäänsä, niin sanoisin, että John Mayer on vaikuttanut muhun eniten. Nuori blues-kitaristi jenkeistä, joka laulaa ja kirjottaa jatkuvasti lisää hyvää musaa, sekä keikkailee legendojen niinku B.B. King kanssa.”

”Se inspiroi niin, että pelkästään mun tekstien kirjoittaminen lisääntyi valtavasti. Oman äänen käyttäminen, kitaran ja laulun yhdistäminen sekä se intohimo on jotenkin painautunut mun aivoihin syvästi. Lähin kerran yksin kattomaan sen keikkaa Lontooseen yhdeksi illaksi, kun oli pakko päästä näkemään livenä.”


Supervoimasi?
”Mun supervoima on se, että oon Rollosta. Oon Rollossa mun ystävien ja perheen ympäröimänä, samoissa kuvioissa kuin mistä kaikki on lähteny. Kähinän ja EJK:n kanssa saadaan sekoilla omissa nurkissa studiolla ja luoda taidetta. Tästä perspektiivistä on hyvä lähteä kirjoittamaan erilaista, rehellistä ja kokeellista musiikkia.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”Uu mikä kysymys. Ihastuisin itse ihan ekana biittiin ja mataliin saundeihin äänessä.”

”Uskon, että uusia kuuntelijoita puhuttelee eniten sanat, jotka tulee syvältä sielusta ja ovat ilmeisesti purrut jo monen nahan läpi.”

Rosa Coste?
”Mulle tärkeintä on päästä tekemään ja julkasemaan mun omaa musiikkia. On ihanaa myös pystyä sanomaan, että kaikki on tehty ite. Mie en halua olla mikään turha jäbä – haluan puhua asiaa ja niin, että sitä on helppo kuunnella.”

”Yritän parhaani mukaan vältellä kliseisiä aiheita, jotka on jo kuultu, kuten rakkaus. Puhun eniten itestäni suhteessa yhteiskuntaan, mutta tavalla, joka ei vaadi samanlaista taustaa kuuntelijalta ymmärtääkseen mistä puhun.”

”Haluan tietysti että ihmiset fiilaa mun musiikkia ja tekstejä, mutta sitäki siistimpää on se fiilis, kun oot saanu jotain studiolla valmiiksi ja tykkäät siitä itse.”

Musta?
”Musta on tarina mun lapsuudesta. Reflektoin yks ilta yksin kämpillä sitä miltä näytän suhteessa Rolloon. Mietin millasta on ollu kasvaa Rollossa ja Suomessa tän värisenä, tai miten oon händlänny sen ettei minun isä asunu samassa kodissa kuin minä – asia, johon en voinut itse vaikuttaa.”

”Koen, että ollaan kotona puhuttu aina asioista suoraan ja äiti on vahvin ihminen, jonka tunnen. Mulla on ollut tosi hyvä lapsuus, jonka vuoksi ehkä pystynkin tutkiskelemaan tätä asiaa näin avoimesti.”

”Biisi iski ensikuulemalla niin lujaa KähinäPateen ja muihinkin ympärillä, että valinta debyyttisinkuksi syntyi luonnostaan.”

”Jatkossa on luvassa lisää musiikkia r&b-, soul- ja afrobeat -saundeilla. Multa on tulossa Ole varovainen -ep tän vuoden aikana ja sieltä löytyy niin totisempaa, kuin chillimpääkin biisiä. Ootan innolla, että saadaan se ulos!”

”Terkkuja tutuille ja kiitti Rumba haastiksesta!”

Lisää luettavaa