”Haluan puhua suoraan ja sanoa asiat kuten oikeasti tunnen ne” – mielenterveys- ja päihdeongelmista räppäävä Sana ei koe tarvetta kaunistella asioita

Sanan uusi kappale kuullaan myös Irti huumeista ry:n Huumekulma -keskusteluformaatin tunnusmusiikkina.

19.02.2022

Eilen suorapuheisen ja rehellisen Uudestaan-kappaleen julkaissut Sana avaa biisissä nuoruutensa kipupisteitä, sillä Uudestaan on urbaania poppia ja räppiä yhdistelevän artistin kannanotto mielenterveys- ja päihdeongelmiin liittyen. Instagram-tilillään aiemminkin aiheeseen syventynyt artisti tuo teeman nyt ensimmäistä kertaa musiikkiinsa, ja kappale kuullaan myös Irti huumeista ry:n Huumekulma-keskusteluformaatin tunnusmusiikkina. Kappaleen kertosäkeessä laulaa Oulun NMKY:n lapsikuoro Lauluflikat.

Rumba tavoitti 2000-luvun alkupuolelta asti musiikkia tehneen Sanan kysyäkseen lisää kappaleen taustoista ja teemasta. Kokiko artisti tarvinneensa rohkeutta näin rehellisen kappaleen kirjoittamiseen, ottaen huomioon että yhteiskunnassamme ei aina varsinaisesti kannusteta kipukohtien esiintuomiseen?

”On ok olla rikki”, Sana sanoo. ”On ehdottomasti ok itkeä ja näyttää tunteensa. Asioita ei pidä pitää sisällään tai jäädä niiden kanssa yksin. Olen aina halunnut olla avoin ja rehellinen kaikesta. En voi muuttaa mennyttä, mutta voin auttaa toisia omien kokemusteni kautta. Jospa joku välttäisi sen avulla tekemästä samoja virheitä kuin minä tein. Se ajatus antaa rohkeutta tuoda vaikeitakin asioita esille.”

”Musiikkini on muutenkin tummanpuhuvaa, ja olen ennenkin tehnyt biisejä kipeistä teemoista, kuten kiusaamisesta ja pettämisestä. Haluan puhua suoraan ja sanoa asiat kuten oikeasti tunnen ne. En näe tarvetta kaunistella. Jotkut teemat ovat mulle tietysti henkisesti raskaampia kuin toiset. Annan senkin näkyä.”

”Olen avautunut alkoholiongelmastani julkisesti ennenkin, mutta mielenterveydellisistä haasteistani en. Musiikillisesti ulostulo on ensimmäinen molempien osalta. Julkaisupäivää edeltävänä iltana iski paniikkikohtaus: ahdisti ja tuntui siltä, etten saa henkeä. Itkin hysteerisesti, sillä julkaisu jännitti ja pelotti niin paljon. Että ei tämä tosiaan helppoa ole. Mutta sitäkin tärkeämpää.”

Millaisista asioista tukiverkkosi koostuu?

”Ystävien ja perheen lisäksi voimavarani on aina ollut musiikki. Nykyään puran ajatuksiani myös kuntosalilla, ja kissojeni läsnäolo ja kehräys rauhoittaa mieltä. Jokaisen olisi hyvä löytää itselleen sopiva tapa tai mielekästä puuhaa, joka auttaa vaikeina hetkinä – päihteet eivät ole ratkaisu.”

”On tärkeää puhua asioista. Usein helpottaa, kun joku oikeasti kuuntelee ja on läsnä. Kaikesta ei todellakaan tarvitse selvitä yksin, vaan apua on saatavilla, eikä sitä ole noloa pyytää. Itse odotan parhaillaan psykoterapian alkua, jossa pääsen rauhassa käsittelemään kokemiani kriisejä.”

Millä tavoin luulet että yhteiskuntamme muuttuisi, jos mielenterveys- ja päihdeongelmiin liittyvää stigmaa saisi purettua?

”Olen aidosti huolissani siitä, kuinka paljon niihin liittyy tavalla tai toisella pelon ja häpeän tunteita. Toivoisin, että niitä saataisiin hälvennettyä, mikä on myös yksi tämän biisiprojektin tavoitteista. Ihmisillä olisi luultavasti matalampi kynnys hakea apua ja myöntää omat ongelmansa, kun ei pelättäisi turhaa leimautumista tai ylipäätään muiden ennakkoluuloja ja ajatuksia.”

”On kuitenkin aina hyvä muistaa, että jokainen elää itselleen ja omaa elämäänsä, eikä pidä muutenkaan välittää liikaa siitä, mitä muut ajattelevat. Pääasia on voida itse hyvin ja elää omannäköistä elämää.”

Kuuntele kappale alta.

Lisää luettavaa