Hiphopin kuningas ja pimeyden prinssi ovat mukana NFT-villityksessä – mistä on kyse?

NFT-kokoelmat ovat rikkaiden hupia.

Viime vuoden huhtikuussa perustettu Bored Ape Yacht Club on viihtynyt otsikoissa vuodenvaihteen jälkeen. Kyseessä on kymmenentuhatta avataria käsittävä NFT-kokoelma, josta osansa ovat ostaneet viime aikoina muun muassa Post Malone ja Jimmy Fallon.

Niin mikä? NFT eli non-fungible-token on kryptovaluuttatekniikka, joka perustuu uniikkeihin digitaalipoletteihin. Vaikkapa bitcoinista poiketen sitä ei voi vaihtaa toiseen kryptovaluuttaan tai ”oikeaan” rahaan, vaan sitä käytetään omistajuuksien hankintaan. Rahaa vastaan voi ostaa siis yksilöityjä kappaleita esimerkeiksi twiiteistä, meemeistä tai digitaalisesta taiteesta.

Digitaalisia tiedostoja voi kopioida loputtomasti, eikä NFT-valuuttaa hankkiessa yleensä osteta varsinaista tekijänoikeutta teokseen. Esimerkiksin meemin ostaja ei oikeasti omista kyseistä meemiä. Tällaista omistajuutta voisi verrata vaikkapa kalliin maalauksen hankkimiseen.

Esimerkiksi Bored Ape Yacht Clubin avatareja on myyty jo yli miljardilla dollarilla. BAYC perustuu kymmeneentuhanteen kuvakkeeseen, jossa esiintyy sama tympääntynyt apina. Värit, asusteet ja muut yksityiskohdat vaihtelevat ja vaikuttavat kuvakkeen hintaan. Kyse ei ole todellakaan mistään pienistä summista – esimerkiksi Eminemin hiljattain hankkima yksilöllinen apina maksoi 123,45 ethereumia eli tämänhetkisen kurssin mukaan vajaat 380 000 dollaria.

Miksi joku haluaisi käyttää satojatuhansia omistaakseen digitaalisen kuvan? Etenkin BAYC-apinoita käytetään laajalti Twitterin ja vastaavien sosiaalisen median palveluiden profiilikuvina. Niistä on tullut eräänlainen statussymboli varsinkin julkisuuden henkilöiden lähdettyä mukaan laajemmin. Apinakuvake somessa on siis nykyajan vastine Rolex-kellolle ranteessa. Kuka tahansa voi toki tallentaa tällaisen kuvan, ja ladata sen omaan profiiliinsa, mutta NFT-valuutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, jossa todistetaan teoksen omistajuus. Netissä on siis olemassa tieto, kuka tuotteen on ostanut oikeasti.

Myös pimeyden prinssi Ozzy Osbourne on ajan hermolla, ja iskenyt lusikkansa tähän soppaan. Rokkitähti olisi halunnut ostaa Bored Ape -kuvakkeen, mutta hänen vaimonsa Sharon kielsi. Niinpä Osbourne päätti kehitellä oman NFT-sarjansa, sillä miksi ei?

”Cryptobatz on aivan vitun tolkuton projekti, joka on suunnattu NFT-keräilijöille ja faneilleni. Kuosi tributoi yhtä ikonisimmista lavahetkistäni, ja tämä on tilaisuus hankkia harvinainen pala taidehistoriaa”, Osbourne kommentoi Rolling Stonen jutussa viitaten vuoden 1982 Iowan-konserttiinsa, jossa hän puri elävältä lepakolta pään irti.

Osbournen kokoelma julkaistaan 20. tammikuuta. Siihen kuuluu luontevasti 9666 lepakkokuvaketta, jotka muistuttavat kasibittisen Nintendon hahmoja. Tällä hetkellä ilmiön Discord-kanavalle on liittynyt jo yli kahdeksankymmentätuhatta jäsentä.

Cryptobatz-valuutan sivuilla kerrotaan, että Osbourne toimii projektin luovana johtajana, ja käytännön toteutuksesta vastaavat ”Sutter Systems -firman NFT-pakkomielteiset nörtit”. Esimerkiksi hintatietoja sivuilla ei kuitenkaan vielä paljasteta.

Kaikkea sitä.