Iisa tutkiskelee petokalojen sielunelämää

Kuuntele toinen single tulevalta albumilta.

Minni Havas

Iisa julkaisi toisen singlen helmikuussa ilmestyvältä Amelia-albumiltaan. Artistin mukaan Valkohai-niminen kappale kertoo luottamuksen rakentumisesta ja toipumisesta haiden sielunelämän kautta.

”Olen välillä pyrkinyt pitämään lauluihini pyrkiviä luontometaforia ja -kuvastoa kurissa, mutta Amelian tekoprosessille minkäänlainen rajoittaminen ei ollut ominaista. Idea tekstiin syntyi, kun luin lehtijuttua pahasti haavoittuneesta haista. Jokin siinä kosketti mua syvästi ja tuntui osuvan suoraan tekeillä olleen levyn ydinteemoihin. Sattumalta olin silloin juuri matkustamassa junalla kotiin Hailuodosta. Valkohain sävellys on levyn toisen tuottajan Artturi Tairan hioma helmi”, Iisa sanoo.

Iisa kertoo, että Amelia-levyn kehyskertomuksena on sen minäkertojan fiksaatioksi kehittyvä suhde Amelia Earhartiin, vuonna 1937 Tyynellämerellä kadonneeseen amerikkalaiseen lentäjään. Earhart yritti lentää ensimmäisenä naisena maailman ympäri koneen hajotessa kesken matkan ja Earhartin kohtalon jäädessä ikuiseksi mysteeriksi.

”Amelian kohtalosta muodostui minulle kevyt fiksaatio jo edellistä levyäni tehdessä. Syntyi idea albumikokonaisuudesta, jossa keskiöön nousee minäkertojan ja Earhartin välinen kuvitteellinen dialogi, joka kommentoi naisena ja ihmisenä elämistä tässä ajassa.”

Valkohai-kappaleen alta löytyy Amelia-albumin biisilista ja Iisan kevätkiertueen päivämäärät.

Iisan kevätkiertue:
26.3.2021 Henry’s Pub, Kuopio
27.3.2021  45 Special, Oulu
9.4.2021 Kalevan Navetta, Seinäjoki
10.4.2021 Lutakko, Jyväskylä
16.4.2021 Dynamo, Turku
17.4.2021 G Livelab, Tampere
7.5.2021 Bepop, Joensuu
8.5.2021 Tavastia, Helsinki

Amelia-albumin kappalelista:
Illuusio 2
Sisko
Mihin sä menit (Intro)
Viimeistä päivää
Ehdot
Lucky Strike
Ei sodassa ei rakkaudessa
Valkohai
Tule rantaan
Kaksi vuotta
Kohinaa
Hyvää yötä Iisa (Illuusio 1)
Hätätila

Amelia julkaistaan 26. helmikuuta. Vinyyliversio on ennakkotilattavissa.