Äänitebisneksen kattojärjestö IFPI:n mukaan maailman musiikkimarkkinat kutistuivat viime vuonna arvossa mitaten keskimäärin 8,4 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Uudet digitaaliset palvelut nostivat päätään etenkin Euroopassa ja Aasiassa, mistä löytyvät myös vauhdikkaimmin kasvavat markkinat.
Teksti: Markus Hilden, kuva: Interscope
Musiikkikaupan suurimmat markkina-alueet ovat menneet uuteen järjestykseen. Yhdysvallat ja Japani ovat edelleen kärkikaksikko, mutta Saksa kapusi Ison-Britannian ohi kolmanneksi.
Kaikkien alueiden kokonaismyynti putosi. Muutokset suurimmilla markkina-alueilla:
• Saksa: -4,1% (1,41 miljardia dollaria)
• Iso-Britannia: -11% (1,38 miljardia)
• Yhdysvallat: -10% (4,17 miljardia)
Saksan loivemman laskun taustalla ovat hyvin pintansa pitänyt cd-formaatti sekä kasvava digikauppa.
Yleisesti ottaen digitaalinen musiikkikauppa kasvoi Euroopassa yli viidenneksen ja Yhdysvalloissa se kattoi jo noin puolet kaikesta myynnistä. Sen sijaan Japanissa digimyynti putosi kahdeksan prosenttia edellisvuodesta. Japanin musiikkikaupan arvo oli 3,96 miljardia dollaria.
Viidenneksi suurimmalla markkina-alueella Ranskassa säädetty ns. HADOPI-laki pysäytti laitonta latailua tehokkaasti. Peräti puolet tiedostoja laittomasti jakavista sivustoista joko lopetti toimintansa tai menetti selvästi asiakkaita. Laista voi lukea lisää täältä.
Kuukausiveloitukselliset latauspalvelut selittävät pitkälti Etelä-Korean 11,7 prosentin kasvun. Sikäläisen vuosilistan mukaan esimerkiksi maan myydyin single, 2 AM -yhtyeen (käännettynä) Can’t Let You Go Even If I Die keräsi yli 3,3 miljoonaa ostokertaa, mikä tarkoittaa, että yli kuusi prosenttia maan väestöstä latasi sen. Keshan Tik Tok oli ladatuin ulkomainen kappale 1,4 miljoonan saldollaan.
Intian kasvu oli vielä Koreaakin jyrkempää: 16,5 prosenttia. Sekä Koreassa että Intiassa yli puolet kaikesta ostetusta musiikista on sikäläistä.
Vaikka rohkaisevien lukujen taustalla ovat lähinnä uudet kuukausiveloitukselliset palvelut, joiden myötä yksittäinen kappale maksaa halvimmillaan noin kymmenen senttiä, ovat ne hyvä keino juurruttaa musiikin kuuntelijoita jälleen maksamaan siitä.
Meksiko punnersi vajaan prosentin plussalle. Suomen äänitemyynti puolestaan laski noin kuusi prosenttia vuodesta 2009, mutta digimyynnin osuus kasvoi jo viidennekseen koko potista.
Maailmanlaajuisesti myydyin albumi viime vuonna oli Eminemin Recovery, jota myytiin noin kuusi miljoonaa kappaletta.