Irlannin valtio alkaa jakaa 2000 artistille viikottaisia tuloja

Valittujen artistien joukossa on esimerkiksi muusikoita, näyttelijöitä ja taiteilijoita.

12.09.2022

Irlannissa on pähkäilty, miten kultturiala pääsisi takaisin jaloilleen pandemian aiheuttamien ennenäkemättömien vahinkojen jälkeen.

Yhtenä ratkaisuna valtio alkaa jakaa 280 punnan eli 325 euron viikottaista tukea 2000 artistille. Nämä henkilöt valittiin anonyymisti yli 9000 kulttuurialan työntekijän joukosta. Asiasta uutisoi muun muassa NME.

Valittuihin henkilöihin kuuluu 700 taiteilijaa, 584 muusikkoa, 204 elokuvateollisuuden työntekijää ja 184 kirjoittajaa. Lisäksi joukossa on 170 näyttelijää ja teatterityöntekijää, 32 tanssijaa ja koreografistia, 13 sirkustyöntekijää ja 10 arkkitehtiä. Näistä henkilöistä yli 50 tekee työtään irlannin kielellä.

Tuki on verrattavissa työttömyyskorvauksiin, joten valituilla henkilöillä voi silti olla mahdollisuus sosiaaliturvatukeen, ja he saavat yhä tienata rahaa töistään. 2000 valitun täytyy kuitenkin osallistua tutkimusohjelmaan, jossa kerätään dataa siitä, millaisia vaikutuksia maksuilla on.

The Basic Income for the Arts -niminen hanke kestää kolme vuotta ja maksaa valtiolle noin 22 miljoonaa puntaa eli 25 miljoonaa euroa.

”Hankkeella on potentiaalia muuttaa olennaisesti sitä, miten tuemme taidetta ja luovuutta”, Irlannin kulttuuriministeri Catherine Martin kommentoi.

”Irlanti voi olla edelläkävijä ja suunnannäyttäjä siinä, miten tämän sektorin aktiivisia tekijöitä tuetaan, tunnustamalla sen tärkeyden kaikille ihmisille.”

Lisää luettavaa