Jälleen uusi plagiointisyyte: vuoden 2014 jättihittiä syytetään kopioksi – miljoonavaatimuksethan siitä seurasi

Näitä lienee tulossa lisää lähivuosina melkoiset määrät.

Bruno Marsin ja Mark Ronsonin Uptown Funk oli eräs vuoden 2014 ja 2015 suurimpia hittejä.

Nyt Minneapolisista lähtöisin oleva yhtye Collage on haastanut kappaleen tekijät oikeuteen plagioinnista. Collage ja heidän lakimiehensä väittävät, että yhtyeen kappale Young Girls vuodelta 1983 on toiminut Uptown Funkin pohjana, ja että Uptown Funk on kopio alkuperäisestä kappaleesta. Collage haluaa itselleen niin vahingonkorvauksia kuin osan Uptown Funkin tuotoista.

Mikä asiasta tekee erikoiseksi on se, että Collagen jäsenistä ainoasta yksi on enää elossa. Yli kymmenen osapuolta aina levy-yhtiöistä lähtien haluaa silti osansa Uptown Funkin tuotoista.

Jo tätä aiemmin kaksi yhtyettä 1970-luvun lopulta on väittänyt Uptown Funkin kopioivan heidän hittiään. The Gap Band sai nimensä kappaleen tekijänoikeustietoihin. Myös The Sequence -niminen yhtye väitti Uptown Funkin kopioivan heidän kappalettaan, vuonna 1979 ilmestynyttä Funk You Upia. Jälkimmäinen bändi ei kuitenkaan vienyt asiaa koskaan oikeuteen saakka.

Viime vuonna Marvin Gayen perikunta voitti oikeujutun jossa kerrottiin, että Robin Thicken megahitti Blurred Lines oli kopio Marvin Gayen Got To Give It Up -kappaleesta. Näitä oikeusjuttuja lieneekin tulossa jatkossa melkoiset määrät lisää.

Kuuntele Uptown Funk sekä Collagen Young Girls -kappaleet alta ja päättele itse, onko kyseessä kopio.