Japanin musiikkimaailmassa kuohuu. Lobbauskampanja sai aikaan kovalta tuntuvan lakimuutoksen, mutta protesteissa löytyy.
Kuva: Yves Tennevin / Wikimedia Commons
Japanissa käydään kovaa taistelua nettipiratismia vastaan. Eikä syyttä, sillä myyntilukujen perusteella Japanin musiikkimarkkinat ovat maailman toisiksi suurimmat, heti Yhdysvaltojen jälkeen. BBC raportoi sunnuntaina Japanissa hyväksytystä lakimuutoksesta, joka sallii kovemmat rangaistukset niin musiikin ja videoiden lataamisesta kuin jakamisestakin.
Japanin musiikkiteollisuus on Sonyn ja tekijänoikeusjärjestö JASRACin johdolla käynyt aktiivista lobbauskampanjaa saadakseen lakiin selkeät rangaistukset musiikin kopioinnista. JASRAC tulee sanoista Japanese Society for Rights of Authors, Composers and Publishers.
Uuden lainsäädännön mukaan musiikin lataamisesta voi paukahtaa jopa kaksi vuotta vankeutta tai sakkoja pari miljoonaa jeniä, eli vajaat 20 000€. Tekijänoikeuden alaisen materiaalin levittämisestä sen sijaan voi saada jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen ja 100 000€ sakkoja.
Kaikki eivät kuitenkaan ole ottanut lakimuutosta ilolla vastaan, ja alkuvuodesta japanilainen nuoriso järjesti lakia vastustavia mielenosoituksia Anonymous-liikkeen tunnetuksi tekemät kasvoillaan. Musiikin lataaminen on ollut laitonta Japanissa jo vuodesta 2010, mutta tähän mennessä tuomioita ei ole pantu täytäntöön.