Jennie Abrahamsonin parhaat pakkasvinkit

23.02.2011

Suomeen saapuva laulaja sovittaa maustepurkin avulla ja unelmoi paluusta Japaniin.

Teksti: Lauri Hannus
Kuva: Pär Olofsson

Turun Fest-O-Rama –kaupunkifestivaaleilla 19.3. esiintyvä ruotsalaislaulaja on tullut tunnetuksi etenkin maailmanlaajuista huomiota saaneesta Late Night Showkappaleestaan (2009). Uutta levyä ennakoiva tarttuva single Hard to come by on myöskin herättänyt blogosfäärin. Rumba.fi kyseli Jennieltä kuulumisia vajaa kuukausi ennen Suomen keikkaa.

Saavut Turkuun koko bändisi kanssa. Aikaisemminhan olet tehnyt Suomessa soolokiertueen. Mitä odotat Fest-O-Raman keikalta?

– Odotan innolla pääseväni taas Suomeen! Rakastin viime kertaa, sillä vaikkei juuri kukaan ollut kuullut musiikkiani yleisö tuntui todella vastaanottavaiselta ja kunnioittavalta. Soolokeikat ovat hauskoja, mutta koska olen kirjoittanut kappaleeni bändille, yksin soittaminen tuntuu aina jonkinasteiselta kompromissilta.

Uusi singlesi Hard to come by sisältää monimutkaisia rytmejä ja mielenkiintoisen soundipaletin. Mistä olet hakenut innostusta uuden levyn tekemiseen?

– Otan tuon kohteliaisuutena, sillä Hard to come by on rakennettu lopulta vain hyvin niukista elementeistä. Kirjoittaessani kappaletta nauhoitin sen iPhoneni neliraiturille. Halusin keskittyä biisissä melodiaan, pianolla soitettuun bassokuvioon ja rytmiin. Rytmiikan idean soitin alun perin talteen lasisella maustekulholla, ja fantastinen rumpalini Micke kehitti tästä toteutuskelpoisen sovituksen. Lapsena kuulemani 80-luvun musiikki on vaikuttanut minuun sillä tavalla, että nautin elementeistä jotka ottavat tilaa perinteiseltä lauluvetoiselta sovitukselta. Monet tuottajat ovat ottaneet voimakkaan rytmiikan viime aikoina käyttöönsä – se siis tekee vahvaa paluuta.

Entäpä kappaleen nimi? Kuvaako se jollain tavalla musiikintekoprosessin vaikeutta?

– Se kuvaa kyllä hyvin työprosessiani. Mutta oikeastaan kirjoitin sen piristämään ketä tahansa, joka työskentee lujasti minkä tahansa unelman vuoksi, eikä valitse helpointa tietä eteenpäin.

Olet kertonut aiemman musiikkisi ottaneet vahvoja vaikutteita niin ruotsalaiselta maaseudulta kuin maailman metropoleistakin. Mitenkäs on uuden levyn laita – onko se kaupunkikissa vai maatiainen?

– Hah, sanoisin että tämä sijoittuu Heartlandiin! Uusi levy käsittelee ihmisten välisiä suhteita, jonka taustana voi toimia oikeastaan mikä tahansa paikka. Mutta koska asun kaupungissa ja sen ihmiset inspiroivat minua, sanoisin lopulta levyn olevan kaupunkikissa.

Olet juuri tehnyt julkaisusopimuksen Taiwaniin. Kutsuuko kaukoitä piakkoin?

– No, he haluaisivat että tulisin, enkä minäkään pistäisi pahakseni – joten katsotaan! Toivon että levyni julkaistaisiin piakkoin myöskin Japanissa, sillä kiersin siellä kerran aiemman projektini kanssa, ja se oli hienoimpia asioita joita olen kokenut. Kaipaan takaisin sinne.

Lopuksi ajattelin kysyä, voisitko toisena pohjoisen asukkaana antaa hieman vinkkejä siitä, miten selvitä tästä pimeydestä ja näistä hiton pakkasista maaliskuuhun saakka?

– Hautaa itsesi työhön ja odota parempia aikoja! No sehän olikin ihan surkea neuvo.  Olen kotoisin Pohjois-Ruotsista, joten olen aika tottunut tällaiseen jatkuvaan pimeyteen. Paras vinkkini on liikkua ulkona kaikki mahdollinen valoisa aika, syödä hyvin ja nukkua silloin kun tekee mieli. Niin minä selviän kevääseen.

————–

Fest-O-Rama järjestetään Turussa 18. – 20.3.  Jennie Abrahamsonin lisäksi tapahtumassa esiintyvät NAVET (swe),  French Films, Technique, Yakuzi Pato ja Big Wave Riders. Rumba on tapahtuman pääyhteistyökumppani.

Lisää luettavaa