John Lennonin murhaaja pyrki ehdonalaiseen – hakemus torpattiin jo 12. kerran

Mark David Chapman on hakenut pääsyä ehdonalaiseen vuodesta 2000 alkaen, mutta tuloksetta.

14.09.2022

John Lennonin murhaajan, nykyisin 67-vuotiaan Mark David Chapmanin hakemus päästä ehdonalaiseen on hylätty 12. kerran, kertoo Rolling Stone.

Chapman matkusti New Yorkiin varta vasten tapaamaan artistia joulukuussa 1980. Hän tapasi Lennonin tämän talon edustalla ja pyysi nimikirjoituksen Lennonin Double Fantasy -albumin kanteen. Chapman jäi odottamaan paikalle, ja muusikon palatessa ampui tätä viidesti. Neljä laukausta osui, ja Lennon kuoli verenhukkaan sairaalassa.

Chapman tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta elokuussa 1981. Ensimmäinen tilaisuus anoa pääsyä vapauteen oli 20 vuoden kuluttua tuomiosta. Mies on pyrkinyt ehdonalaiseen aina kahden vuoden välein kun se on ollut mahdollista, mutta lupaa ei ole annettu. Seuraava tilaisuus koittaa helmikuussa 2024.

Lennonin leski Yoko Ono vastustaa Chapmanin vapauttamista jyrkästi. Hän on kertonut pelkäävänsä paitsi oman myös Lennonin jo aikuisten lasten hengen puolesta.

”Hän teki sen kerran, joten hän saattaa aivan hyvin tehdä sen uudestaan jollekin toiselle”, Ono kommentoi The Daily Beastille vuonna 2015.

Tuoreimman kuulemistilaisuuden pöytäkirjoja ei ole vielä julkaistu. Vuoden 2020 ehdonalaishaastattelussa Chapman kertoi katuvansa vuosi vuodelta enemmän. Hän kuvaili tekoaan halveksittavaksi ja sanoi murhanneensa Lennonin itsekkäistä syistä ja vain siksi, että muusikko oli niin kuuluisa. Chapman toivoi murhan tuovan hänelle samanlaisen maailmankuulun statuksen.

Lisää luettavaa