”Jos on pakko ase ohimolla sanoa yksi musiikillinen esikuva, niin se on Are” – haastattelussa Hazard, jonka räpit kirjoitetaan terävällä kynällä

Rekamin levymerkille levyttävän Hazardin soolodebyytti ilmestyi eilen.

27.08.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Nuppu Oinas, sen löydät täältä.

Pihlderberg-levymerkillä esikoislevynsä eilen julkaissut Hazard vastailee nyt Rumban esittämiin kysymyksiin. Viikko sitten kuultiin aiemmin muun muassa Ransukoiran ja Hugon kanssa räpänneen artistin ensimmäinen single nimeltä Canastaa & kuplivaa: ”Mitä tulee Hazardin ilmaisutyyliin, on nuori rap-artisti rantautunut oikealle levymerkille – tarkkuudessaan ja viiltävyydessään lähestulkoon kylmänoloisesti esitetyt riimit yhdistettyinä LX-Beatsin savuiseen tuotantoon pistävät pohtimaan, kuinka varuillaan tässä oikeastaan pitäisi olla”, kirjoitimme silloin.

Koko 1. Luku (Herttoniemi) -levyn tuotannosta vastaa LX-Beats eli Rekami, ja sen ainoana vierailijana kuullaan Raakasagaa.

Mikä soi napeissa just nyt?

”Napeissa soi tällä hetkellä Mos Def, David Bowie ja Are. Mos Def on vähän tällainen ’löysin uudelleen’ -keissi, kun yksi sen freestyle-videoista ponnahti esiin. Are taas on Suomen paras räppäri. Piste. Hulluimmat riimit, sanaleikki, tarinankerronta ja ihan vaan all-around goat.”

”Bowie on kulkenut muksusta saakka mukana, mutta musta tuntuu, että mulle on aika vasta alkanut valjeta sen tuotannon merkittävyys ja suuruus. Kaiken kaikkiaan musiikillinen nero, joka oli aikaansa edellä.”

”Tämän hetken paras biisi on Aren Ilmestyskirja nyt. Viime aikoina se kappale on taas sopinut tähän maailman menoon.”

Mist sä tuut?

”Mä olen Hazard, 23-vuotias hertsikalainen räp-artisti. Mä kirjoitan sanoituksia, teen musiikkia ja freestyleen. Tähän olen päätynyt kovan työn ja monen epäonnistumisen kautta.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Ei ole ehkä ollut mitään tiettyä tilannetta, jossa on kerralla päättänyt, että NYT musta tulee artisti. Ennemminkin omat mielenkiinnon kohteet, harrastaminen ja intohimo ovat saattaneet mut sen mahdollisen artistiuden piiriin, ja sen myötä se tuntuu ammatinvalintana luonnolliselta. Toisaalta en tahtoisi olla ’vain’ artisti, vaan myös tehdä muita kiinnostavia asioita.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Aivan mahdotonta nimetä vain yhtä musiikillista esikuvaa, mutta jos on pakko ase ohimolla sanoa yksi musiikillinen esikuva, niin täytyy sanoa Are. Lyriikka ja tekstit ovat niin kiehtova osa musiikkia ja se varmasti vaikuttaa siihen, että räp tuntuu omalta. Sen takia ehkä suurin vaikutus on tullut Arelta ja siinä mielessä hän on mun esikuva.”

Supervoimasi?

”Yksi ’supervoima’, jolla erotun muista artisteista, on terävä kynä. Mun punchit, toimitus ja lavakarisma tekevät sen, että jos en ole artisti, niin ainakin olen 100% mc.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Jos kuulisin omaa musiikkiani ekaa kertaa, rakastuisin varmaan Herttoniemen herttua -biisiin, joka löytyy vain Soundcloudista. Se oli eka sellainen biisini, joka oikeasti natsasi kaikille, ja kaikilla tarkoitan tietysti omia piirejäni. Sen biisin kommentteihin tuli myös propsit JKL Funk Days -käyttäjältä, mikä oli silloin, ja on vieläkin, sairas homma.”

Hazard?

”Kuvailisin tämän hetkistä musiikkiani old school -henkiseksi räpiksi, jonka äänimaailma on moderni. Sanoitusten sisältö on merkittävä asia mulle ja se kuuluu kaikista biiseistä, mitä olen julkaissut. Biisien aiheet voivat vaihdella hyvinkin paljon, mutta silloin kun teen biisin, se vastaa usein sitä mielenmaisemaa ja niitä tapahtumia, mitä on sattunut käymään. Hauskan viikonlopun jälkeen syntyy usein sellaisia kepeämpiä ja ehkä ’helpompia’ biisejä, ja sitten eri mielentilassa taas muunlaisia.”

”Mun biiseissä voi myös olla upotettuja läppiä ja viittauksia, jotka sitten tajuaa tai ei. En koe, että mun pitäisi esimerkiksi tehdä erikseen biisiä jostain aiheesta, jos voin upottaa sen aiheen johonkin lainiin, joka sopii jonkun biisin keskelle.”

Lisää luettavaa