Artisti ja tapahtuman järjestäjä kommentoivat seurakuntasalikeikan peruuntumista.
Teksti: Anna-Maija Lippu, kuva: Carita Forsman
Toissapäivänä uutisoimme, kuinka Jukka Takalo perui keikkansa Oulun keskustan seurakuntasalissa, sillä häntä kiellettiin esittämästä Jokainen on vähän homo -kappalettaan.
Otimme yhteyttä lauluntekijään ja kysyimme hänen mietteitään asiasta. Jokainen on vähän homo julkaistiin neljä vuotta sitten ja Takalo on laulanut sitä useimmilla keikoillaan.
“Se on saanut hyvää vastaanottoa, missä ikinä sitä olen esittänytkään. Jos olen mennyt esiintymään johonkin kouluun, niin siellä on voinut joku rehtori sanoa kappaleesta, mutta sitten kun he ovat kuunnelleet sanat, niin se on mennyt läpi”, Takalo kommentoi.
Lauluun suhtautuminen tuo artistin mukaan esiin kaksinaismoralismia.
“Olihan aiheesta keskustelua silloin presidentinvaalien aikaan, kun Haavisto oli ehdolla ja jotkut juntturat sanoivat, etteivät voi äänestää häntä homouden takia. Samat juntturat kuitenkin laulavat biisin mukana baarikeikoillani. Kuulemma sitä lauletaan karaokessakin”, Takalo sanoo.
“Biisi ei kerro pelkästään seksuaalisesta suuntautumisesta, vaan monenlaisuudesta, se on se sana mitä käytän. Ja koetan kuitenkin pohjustaa sitä yleisölle, ennen kuin esitän sen. Onhan tämä hassua, kun biisi on jo neljä vuotta vanha.”
Takalo on ennenkin esiintynyt seurakuntasaleissa, mutta silloin laulu ei ole ollut biisilistalla.
“On kivaa soittaa muissakin paikoissa kuin pelkissä baareissa. Ja olen saanut myös kannustusta joiltain papeilta tulla esiintymään”, hän sanoo.
Nihkeä suhtautuminen kappaleeseen vaikuttaa olevan hyvin paikkakuntakohtaista, sillä laulusta on tehty jopa venäjänkielinen versio.
“Kuulin, että sitä tai alkuperäistä versiota ollaan laulettu myös rippileireillä”, Takalo kertoo.
Laulaja pyysi tapahtuman järjestäjää kuuntelemaan kappaleen sanat osoittaakseen, että sen voisi esittää tilaisuudessa, mutta myöntävää vastausta ei tullut.
“Sanottiin, että ’voit tulla, mutta sitä biisiä ei esitetä’.”
Yksi tapahtuman järjestäjistä, Oulun tuomioseurakunnan diakoniatyöntekijä Kaisa Jaakkola, kertoi harmistuneensa Takalon perääntymisestä.
“Pyysimme häntä tähän mukaan viime syksynä. Sanoimme, että yleisö ja tapahtuma määrittelevät esitysten sisällön. Kun sitten kerroimme, ettemme halua hänen esittävän kappaletta, hän päätti perua. Päätimme yhdessä tiimin kanssa, ettei laulu ole sopiva tähän tilaisuuteen.”
Mutta tapahtuma oli kuitenkin yhteisvastuukonsertti, jonka luonteeseen kuuluu lähimmäisistä välittäminen ja kaverista huolehtiminen. Oliko seksuaalivähemmistöjä käsittelevä kappale liikaa tällaiseen tapahtumaan?
”Sovimme alusta alkaen, niin kuin aiemmin sanoinkin, että tila ja yleisö määrittvät, mitä siellä esitetään.”
Miksi kappaletta sitten pidettiin sopimattomana tapahtumaan?
”Mietimme asiaa, ja se oli kaikkien meidän yhteinen päätös, ettei sellainen kappale kuulu tällaiseen tapahtumaan.”
Kappale on kuitenkin humoristinen ja lämminhenkinen. Onko se Oulun seurakunnan periaate, ettei homoudesta voida puhua missään muodossa?
”Koimme kappaleen epäsopivana, muuta en osaa sanoa. Tapahtumat järjestetään tilan ja yleisön mukaisesti.”
Takalo ei ilmoituksen jälkeen tuntenut itseään tervetulleeksi. Hän kertoo myös halunneensa pitää kiinni sananvapauden periaatteista.
“Ajattelin, että kun kyseessä on yhteisvastuukonsertti ja on vielä tasa-arvon päivä, niin se olisi sopiva. Kyllä minä katsoisin sen tilanteen, että jos siellä on jotain mummoja, ketkä voivat saada sydärin siitä biisistä ja pieniä lapsia, jotka eivät sitä ymmärrä, niin en esittäisi sitä. Mutta se ei ole järjestäjän tehtävä päättää, vaan minun.”
