Jussi Lehtisalo 50 vuotta – ”Taide on eräänlainen vastaus siihen, mitä tiede on vasta tavoittelemassa”

Rumba onnittelee Circle-kipparia!

04.03.2022

Jussi Lehtisalo täyttää tänään 50 vuotta. Lehtisalo tunnetaan etenkin 1990-luvun alussa aloittaneen Circle-yhtyeen primus motorina, mutta myös Ektro-levymerkistään ja lukuisista sivuprojekteista. HS:n syntymäpäivähaastattelun mukaan Lehtisalo on ollut muusikkona noin 130 albumilla ja levyttänyt noin 40 yhtyeessä. Circlen viimeisin albumi on syksyllä julkaistu Henki, jolla soittaa brittiartisti Richard Dawsonilla vahvistettu kokoonpano.
.
Rumba toivottaa Jussi Lehtisalolle mitä mainiointa merkkipäivää.
.
Haastattelin Lehtisaloa viimeksi syksyllä erästä toista artikkelia varten. Ohessa otteita julkaisematta jääneistä mietteistä.
.
Jussi Lehtisalo:
.
Taiteilijuus on silta tuntemattomaan, silta toiseuden ja nykytodellisuuden välillä. Kun joku asia puhuttelee taiteilijaa, taiteilijalla voi olla väylä ja kanava kertoa siitä, lähtökohtaisesti mielivaltaisesta ja abstraktista heijastumasta, jota ei voi koskaan käsin kosketella. Taiteilijan päätehtävä on olla uskollinen inspiraatiolle eikä tehdä teoksesta hienovaraisesti ymmärrettävämpää tai helpommin lähestyttävämpää. Taiteessa pitää olla tietty määrä vaikeaselkoisuutta. Taiteilijan ei koskaan pidä tehdä relevanttia taidetta tässä hetkessä, koska se on jo vanhentunutta.
.
Circlen kokonaiskuvaa on rakennettu 30 vuotta. Aikoinaan oli sata visiota ja niistä toteutui ehkä 50. Kun ikää on tullut lisää, visioita on edelleen sata, mutta niistä toteutuu enää 15. Kaikki sivuprojektitkin ovat osa isoa palapeliä. Tämän kokonaiskuvan hahmottaminen on kuin alkaisi lukea kirjastoautoa. Siihen on jo lähtökohtaisesti vaikea tarttua. Helpompaa on jäädä sille pääotsikkotasolle, tehdä johtopäätöksensä siitä ja esittää tietävänsä aiheesta kaiken.
.
Olen jo kauan sitten huomannut, että oman kokonaisvision vaaliminen ja lankojen omissa käsissä pitäminen on mahdotonta. Tämä ei ole enää minun kokonaisvisioni. Olen henkilö, jolle mikään ei tunnu mukavammalta kuin kaataa itsensä toisen käsivarsille. Mikään ei ole mukavampaa kuin se, että voi luottaa toisten näkemykseen.
.
Tässä on paljon rakentajia, ja luottamus syntyy meidän kaikkien visiosta. Se on huomattavasti kiinnostavampaa, kuin yrittää omilla rajoittuneilla aivoillaan jäsennellä sitä. Kollektiiviset aivot pystyvät huomattavasti laaja-alaisempaan käsittelyyn. Minut on kasvatettu rationaaliseen maailmankuvaan, mutta yliaistillisuus kiinnostaa. Taide on eräänlainen vastaus siihen, mitä tiede on vasta tavoittelemassa.
.
En ymmärrä lähtökohtaa, että pyritään tekemään parasta, kun puhutaan taiteesta. Ymmärrän sen, kun rakennetaan taloa. Taiteessa ”paras” aiheuttaa vain vieraantumisen. Kokijalla pitää olla mahdollisuus täydentää sitä musiikkia omalla kokemuspiirillään ja maailmankuvallaan. Teoksen valmiiksi saattaminen on kiehtonut, mutta myös se inhimillinen aspekti, puolivalmius, jonka kokija täydentää. Circle välttelee latteuksia, kuten täyttääkö joku asia laadun kriteerit.
.
Improvisaation mukaantulo on yksi Circlen murroskohdista. Circlellä oli uskallus heittäytyä tyhjän päälle. Maailma on täynnä taitavia soittajia, joiden infrastruktuuri tuhoutuu, jos joku kitarasoolo tai trioli ei mene moitteettomasti. Siinä on jotain todella jännitteistä heittäytyä sellaiseen maailmaan, jossa saattaa olla edellisellä minuutilla maailman huonoin hetki ja minuutin päästä maailman paras.
.
Se voi olla taiteilijaryhmälle merkityksellistä, että pyyhkii jonkin osa-alueen aivoistaan, menee tuntemattomaan ja onnistuu rakentamaan siinä hetkessä jotain. Yleisölle se taas voi olla äärimmäisen kiusallista. Onnistuessaan toki jotain aivan älytöntä. Mutta milloin se onnistuu? Kun se on täydellisen sujuvan kuuloista? Vaiko ne aallonpohjat joita elämäkerroissa muistellaan?
.
Circle on ollut monta kertaa epäuskon laiturilla seisomassa, mutta aina on jatkettu. Vähän jo kainalosauvoilla, mutta silti päätetty jatkaa, samalla tapaa kuin elämää. Circle velvoittaa, kehällä kiertäminen velvoittaa. Se on toissijaista, olenko minä roikkunut mukana pisimpään, Circle elää omaa todellista elämäänsä. Kun oma jalka ei enää nouse, olen ilahtunut jos Circlen kehällä joku porukka pyörii.
.
Yritämme tehdä taidetta, joka inspiroisi muita ihmisiä elämään ja nauttimaan.
.

Lisää luettavaa