Juustopäiden laulaja kommentoi yhtyeen paluuta ja lähettää terveisiä Apulannan Toni Wirtaselle

26.03.2014

Se todella tapahtuu: ysärivuosien pehmopunkbändi palaa 15 vuoden tauon jälkeen.

Teksti: Anna-Maija Lippu, kuva: Juustopäät / Facebook

Viime viikolla mediassa uutisoitiin Juustopäät-yhtyeen paluusta. 1990-luvulla Suomen punk-rintamalla vaikuttanut ”Suomen Green Day” koostui kolmesta espoolaisteinipojasta.

Jani ”Jansku” Tanskanen, Harri ”Hade” Tuovinen ja Teemu Talja perustivat yhtyeen 1993 ja ehtivät julkaista neljä levyä ennen hajoamistaan vuonna 1999. Parhaiten Juustopäät muistetaan Voit sä lopettaa -kappaleestaan.

Saimme bändin laulajana toimineen Tuovisen langan päähän. Hän kertoi, miten idea paluusta lähti käyntiin ja mitä miehet aikovat seuraavaksi.

”Me nähtiin jätkien kanssa tossa alkuvuodesta. Muisteltiin siinä sitten menneitä, tietysti kaikkia hyviä hetkiä ja fiiliksiä. Kysyntääkin paluulle tuntui olevan tuolta somen kautta”, Tuovinen kertoo.

”Oli semmoinen tunne, että aika voisi olla kypsä tälle paluulle. Silloin aikanaan me vähän ajauduttiin musiikillisesti eri teille. Vielä pari vuotta sitten tästä ei olisi tullut mitään. Nyt on oikea ajankohta.”

Kitaristi Talja ei kuitenkaan liity tällä kertaa joukkoon.

”Olemme saaneet uuden kitaristin. Päätimme, että hänen nimensä paljastetaan sitten myöhemmin”, Tuovinen sanoo.

Juustopäiden hajoamisesta on kulunut jo 15 vuotta. Sillä aikaa on puuhailtu muuta, mutta musiikki ei ole häipynyt elämästä.

”Musaakin on tehty välillä. Mulla oli semmoinen projekti kuin TJ Ääretön tossa 2001–2005, silloin tuli tehtyä muutama keikka. Sitten olen tehnyt instrumentaalijuttuja vuosina 2005–2012.”

Musiikkiala on ehtinyt muuttua paljon 1990-luvun jälkeen. Tuovinen tiedostaa mahdolliset uudet haasteet.

”Varmasti nyt on eri meininki kuin ennen, ja onhan sitä uutisoitu, että levybisneksellä menee heikoimmin.”

Kesää kuitenkin odotetaan innolla.

”Aletaan työstää uutta levyä, ja muutama festarikeikkakin on tiedossa. Esitetään uutta musaa, mutta ilman muuta vanhojakin biisejä, vähän uudistettuina vain.”

Tuovinen enteilee uuden materiaalin julkaisua tämän vuoden lopulle tai ensi vuoden alulle.

”Pohjalla on Janskun ja mun rakkaus melodiseen punkrockiin, esimerkiksi Green Dayhin. Sitä diggailtiin nuorena tosi paljon. Uusi kitaristi tuo tietysti myös omat vaikutteensa.”

Uusi musiikki tulee luonnollisesti olemaan kypsempää kuin teinivuosien kapinallinen tuotanto.

”Kyllä se kantaaottavuus on silti lähellä sydäntä. Mun sisällä asuu vielä pieni punkkari”, Tuovinen toteaa.

Fanien lisäksi Juustopäiden paluuta kommentoi sosiaalisessa mediassa myös eräs tunnetumpi henkilö. Apulannan Toni Wirtanen hämmästeli tapausta ja sanoi, että ”näköjään 36 on uusi 16”.

Tuovinen ottaa kommentin lämmöllä vastaan ja kertoo odottavansa entisen kilpakumppanin kohtaamista.

”No sellaisia terveisiä Tonille antaisin, että toivottavasti nähdään pian festareilla. Teimme taustoja heidän toiselle levylleen ja tehtiin paljon yhteisiä keikkoja. Hyviä muistoja on, odotan että nähdään uudestaan.”

Lisää luettavaa