Kaipaatko kuunneltavaa kesäksi? Arvostettu amerikkalaismedia listasi 2000-luvun parhaat ilmaiset räppimixtapet

Pitchfork listasi parhaat mixtapet. Me kerromme niistä oleelliset.

30.06.2016

Mixtapeja ei ole Suomessa liikaa tehty. Vastaavan listan laatiminen vaatisi täällä jo kovaa panostusta, mikäli sitä saisi edes täyttymään. Toisin on asia Yhdysvalloissa, jossa eturivin artistit julkaisevat vieläkin ilmaisia mixtapeja. Mixtapet toimivat tietysti lähtökohtaisesti ponnahduslauttana uusille kyvyille ja monia mielenkiintoisia artisteja onkin juuri sitä kautta viime vuosina tullut valtoimenaan. Esimerkiksi tämän iltaisen (30.06) Suomen keikkansa perunut Action Bronson keräsi itselleen nimeä monipuolisilla mixtapeillaan ja herätti se Blockfesteilla nähtävä A$AP Rocky alunperin huomiota juuri mixtapensa avulla.

Nyt yhdysvaltalainen, erittäin arvostettu musiikkimedia, Pitchfork on listannut 50 parasta 2010 -luvun mixtapea. Vaikka mixtapeja onkin kertynyt tässä ajassa runsaasti, kertoo nykypäivän tilanteesta kertoo se, että TOP-10:ssa on useampi viime vuosien julkaisu.

Listan löydät kokonaisuudessaan täältä. Listaamme tänne TOP 10:n ja kerromme siitä myös lyhyet näkemyksemme.

10. Rich GangTha Tour Part 1
Julkaistiin 2014. Young Thugin, Rich Homie Quanin ja Birdman yhteislevytys. Nosti kaksi edellä mainittua räpin tulikuumaan kärkeen. Äärimmäisen modernia räppiä, jossa ei autotunella säästellä. Sisälsi järisyttävän isoja raphittejä, joista useat paukkuvat Seratoissa ympäri palloa edelleen. Monen puritistin niskakarvat todennäköisesti nousevat pystyyn, mutta se on teidän ongelmanne. Ei Young Thugin tai Rich Homie Quanin. Hieman paisutellen voi luonnehtia eräänlaiseksi moderniksi rapklassikoksi. Varmasti ainakin merkittävässä asemassa monella aloittelevalla räppärillä, jotka kulkevat edellä mainittujen viitoittamaa hämärää tietä.

9. A$AP RockyLIVELOVEA$AP
Tämä jo edellä mainittiinkin. Monien mielestä edelleen se paras A$AP Rocky -julkaisu. Edellisen mixtapen tavoin voi käyttää samoja ylistyssanoja. Julkaistiin 2011, joten hyvin rautaisella vuosikymmenellä ollaan.

8. Nicki MinajBeam Me Up Scotty
”Which bitch, you know made a million off a mixtape?” kysyi Minaj aikoinaan Draken kappaleella Up All Night. Monet puhuvat, että on tämän sukupolven paras naisräppäri. Monien mielestä kaikkien aikojen paras. Se on ainakin selvää, että tämä on mixtape, joka kannattaa kuunnella. Selittää paljon, miksi Minaj on nyt siinä asemassa, mihin on noussut.

7. Earl SweatshirtEarl
Vuonna 2010 julkaistu mixtape, joka pisti silloin somen sekaisin. Todennäköisesti moni asiaan perehtynyt muistaa edelleen ”Free Earl” huudot Tyler, The Creatorin toimesta? Ymmärtäähän sen.

6. Lil Wayne & DJ DramaDedication 2
Syystä tai toisesta, monelle Lil Wayne on tuttu vaan parista hitistä. Yhdysvalloissa kuitenkin erittäin arvostettu räppäri, jota monet kollegatkin katsovat ylöspäin. Jotain arvostuksesta kertoo se, että ei todellakaan ollut ainoa, joka päätyi kymmenen parhaan joukkoon tässäkin listauksessa. Julkaisee paljon mixtapeja edelleen. Tämä on vuodelta 2006, jolloin rauta oli todella, todella kuuma.

5. Jay ZThe S. Carter Collection
Tuskinpa tämä mies esittelyjä kaipaa. Vuonna 2003 julkaistu mixtape.

4. Chance the RapperAcid Rap
Henkilökohtaisesti olisin odottanut ylemmäs. Toi vanhan chicagosoundin takaisin, mutta sitä uudistaen. Ei tee tylsää reppuräppiä, flow nimittäin varmasti takertuu tajuntaan. Veti Lollapaloozassa päivän pääesiintyjänä pelkästään tämän mixtapen voimalla. Aiheutti siinä määrin hypetystä, että tänä vuonna julkaistulle The Coloring Book -mixtapelle ei ollut vaikeuksia saada eturivin räppäreitä mukaan. Oikeammin: muut haluavat Chancen mixtapelle. Miehen räppilahjasta kertoo hyvin alla oleva kappale. Biitti kuulostaa aluksi ihan tavalliselta. Hetken päästä siitä tuleekin Chancemaisen letkeä. Flow on kuin pannulla sulava voi ja mies tunnetaan myös hieman fiksummista sanoituksista. Monien mielestä vuosikymmenen merkittävimpiä räppäreitä. Tuskinpa moni väittää vastaankaan. Julkaistu 2013.

3. Danny BrownXXX
Synkkä, sekoileva, rakastettava. Vihattu, arvostettu, hieman myös pelätty. Ei ole toista samanlaista, on vain yksi Danny Brown. Julkaistiin 2011.

2. ClipseWe Got It 4 Cheap Vol. 2
Toinen veljeksistä kääntyi uskoon, toinen pyörittää levy-yhtiötä ja tekee siinä sivussa todella kovia rap-levyjä. Julkaistiin 2005. Pharrell oli mukana kuvioissa ja Clipse olikin paljon myös Pharrellin aikaansaannos. Pusha T on niitä viimeisiä räppäreitä, jotka kunnioittavat todella vahvasti juuriaan. Pitää sanoituksia todella korkeassa arvossa ja on viime aikoina julkaissut ne usein jo ennen kappaletta. Veljesduo on äärimmäisen karismaattinen ja Clipse oli viime vuosikymmenen rap-tapauksia. Toivottavasti tekee paluun, kuten on huhuttu.

1. Lil WayneDa Drought 3
Julkaistiin 2007. Kertoo paljon Lil Waynen saamasta arvostuksesta, mutta myös työmoraalista. Todella pitkä mixtape, jolla ei ole edes paljoa vierailijoita. Paljon kerrottu jo edellisen mixtapen kohdalla. Runsaasti tuttujen hittien biittejä joiden päälle Lil Wayne on räpännyt, kuin biitit olisi hänelle alunperin tehty. Jos joku ihmettelee Lil Waynen suosiota, kenties tämä mixtape sopii siihen tarkoitukseen.

Lisää luettavaa