Kansainvälinen superyhtye sai porilaisen levykaupan avaamaan ovensa keskellä yötä

Eetu Henttonen

Porin levykauppa järjesti viime yönä Iron Magazinen faneja ilahduttaneen tempauksen. Kansainvälisen superyhtyeen debyyttivinyyli Queen of Hell ilmestyi tänään ja levykauppa aloitti sen myymisen heti vuorokauden vaihduttua.

Paikalle oli saatu myös Iron Magazinen porilaisjäsen Jussi Lehtisalo, joka oli lupautunut nimmaroimaan fanien ostamat levyt. Kansainvälistä meininkiä koettiin myös, kun yhtyeen kanadalaisjäsenet lähettivät videoterveiset Luxemburgista.

Rumba ei ehtinyt körötellä Poriin asti, joten vaihdoimme kuulumiset Lehtisalon kanssa aamutuimaan.

Muun muassa Danko Jonesin, Circlen ja Aavikon jäsenistä koostuvaa Iron Magazinea on luonnehdittu kansainväliseksi superkokoonpanoksi. Miltä tällainen superyhtyeen leima tuntuu – varsinkin kun se on yhtyeen itse itselleen antama?

”Erittäin kevyeltä varsinkin kun se on todellakin itse itselleen antama.”

Millaisissa merkeissä yö levykaupassa sujui?

”Olin jännittynyt ja kiusaantunut koko alkuillan, eikä Porin Ässien rökäletappio Ilvekselle helpottanut olotilaa. Keskiyöllä olin liikuttunut, kun kirjoittelin muutamiin levynkansiin fraaseja ja oman nimeni.”

Riittikö levyä kaikilla halukkaille faneille?

”Riitti mainiosti. Levystä on olemassa kaksi eri versiota: mustaa perusvinyyliä ja rajoitetumpi spesiaalipainos violettina. Käytössämme oli osittain somistustarkoituksiin 30 violettia vinyyliä ja 10 mustaa. Olisi mieltäylentävää sanoa, että myimme yöllä kymmeniä levyjä, mutta todellisuus on se, että myimme yhdeksän kappaletta violettia ja yhden mustan. Tähän voi lisätä vielä yhden etukäteen varatun violetin vinyylin ja aamusuihkun keskellä puhelimen kautta varatut kolme violettia ja yhden mustan.”

Metallica teki samanmoisen yömyyntitempauksen Death Magnetic -albumillaan. Tällöin Vesa Keskinen myi Tuurin kyläkaupassa levyä jo torstain puolella. Onko mahdollista, että nyt on käynyt samanlainen erehdys tai sopimusrikkomus?

”Eilisen aamusuihkun aikana varatut kolme violettia ja yksi musta vinyyli saivat oman kotinsa jo selkeästi torstain (16.3.) puolella eli tulimme rikkoneeksi sopimusta. Kyseessä oli harkittu kansalaistottelemattomuus. Myös osa Ektro Recordsin kaupan kautta tehdyistä ennakkotilauksista saatettiin toimittaa päivää ennen julkaisua.”

Breikkaamisen mittarit ovat olleet murroksessa siinä missä koko musiikkiteollisuus. Miten sinä koet asian?

”Ainakin alin yhteinen nimittäjä on käyty kaikilta mahdollisilta osa-alueilta jo läpi, joten seuraavaksi saattaisi olla vuorossa valistus ja haasto.”

Tuntuuko, että yhtye on nyt breikkaamassa, tai koetko että tämä oli viimeinen ikkuna breikkaamiseen?

”Emme ole breikkaamassa. Breikkaamista voisi edesauttaa esimerkiksi biisin saaminen automainokseen tai vaikkapa polkupyöräkilpailun tunnuskappaleeksi. Itselleni breikkaaminen voisi olla esimerkiksi sitä, että oma kappale alkaa soida Porin Ässien kotiotteluiden pelikatkoilla ja varmaankin lopullista läpimurtoa merkitsisi se että saa oman kappaleen soimaan edes kerran paikallisradioon.”

”Todellista breikkaamista minulle on kuitenkin se, että kun kuusivuotias tyttäreni herää aamulla ja ensimmäiseksi silmät avattuaan kysyy minulta: ’Isä, oliko siellä ketään?’ ja voin vastata siihen hymyillen: ’Oli.'”

Iron Magazinen debyytti-ep löytyy hyvinvarustetuista levykaupoista ympäri Telluksen. Tässä pari näytekappaletta: