Kansanedustaja nähty raksalla – Mikko Alatalo lepertelee nyt työväenluokalle

13.09.2013

Senaattori sävelsi työväenlaulun.

Teksti: Jami Järvinen, kuva: Mikko Alatalo

Eräänä päivänä Suomen Keskustan kansanedustaja Mikko Alatalo muisti, että valtakunnassa on yksi ihmisryhmä, jota syrjitään melkein yhtä paljon kuin keikkamuusikoita ja maanviljelijöitä. Hän päätti siltä istumalta säveltää kappaleen palkansaajamiehille.

Keikkamuusikoita sortavat hirvet ja maanviljelijöitä sudet, mutta oppimattomia työläismiehiä sortavat Mikko Alatalon mielestä työttömät korkeakoulutetut. Se tosin jää tarkentamatta, miten.

Normijussi – tilipussi,
siksihän sä töitä teet

Rehevää rekkamieskantria edustava Duunari-kappale kertoo fantasiamaailmasta, jossa rempseät rakennusmiehet kantavat joka viikko käteistä pullottavan tilipussinsa kotiin pikkurouvalle. Biisissä onkin viittaus Matin ja Tepon kappaleeseen Mä joka päivä töitä teen.

Alatalon maailmassa työläinen on aina mies. Eikä mikään epäilyttävä miehimys, vaan laillisesti vihittyä vaimoaan ynnä lastensa äitiä hellänkarheasti saunapuhtaana rakasteleva betoniraudoittaja.

On täysin selvää, ettei Alatalon päässä kanneta huolta subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta.

Musiikillisesti Alatalon renkutus ei ole kummoinenkaan. Teos muistuttaa hiukan edesmenneen Juice Leskisen kappaletta Anna miehen murjottaa (albumilta Taivaan kappaleita, 1991), mutta on sen raskas antiteesi. Siinä, missä Leskinen hellästi ivaa haurasta maskuliinista omakuvaa sekä miehen sisäistä kamppailua muuttuneessa yhteiskunnassa, Alatalo ottaa patriarkaattiset sukupuoliroolitukset jumalansanana.

Muistin virkistykseksi tähän väliin linkki mainittuun Juice-klassikkoon:

Tolkuttomasti ylipitkän biisin mukana ilmestyneellä videolla Kalevankankaan Karl Marx -akatemiassa oppinsa saanut yhteiskuntatieteiden kandidaatti pasteerailee myhäilemässä ruumiillisen työn tekijöille. Taka-ajatuksena luonnollisestikin se, että tästä huomionosoituksesta kiitolliset sosiaalidemokraatit joukoittain hylkäävät työväenliikkeen ja ryhtyvät äänestämään populistista keskustaehdokasta.

Ne korjaa, rakentaa,
ja priimaa pukkaa vaan.

Ahkeruuden eetosta uhkuva biisi luo myös jyrkän erottelun oikean ja väärän työn välille. Oikeaa työtä on tarvikkeiden kanniskelu, naulapyssyn käyttäminen, talojen ja koneiden rakentaminen. Väärää työtä on akateeminen paperinpyörittely: työtön maisteri riistää leivän teollisuustyöntekijän lasten suusta.

Duunari-sinkku on lohkaistu Alatalon tänään ilmestyvältä Kantri 3 -albumilta. Uunituoreen videon voin tsekata alta.

Lisää luettavaa