Kanye West pakeni vuorille ja teki levyn tähtiseurassa – kertoo ajatuksistaan tappaa itsensä

Kanye West julkaisi uuden levyn.

Vimeo

Kanye West siunasi tänään rap-maailmaa ja julkaisi uransa kahdeksannen soololevyn. Levy on nimeltään Ye ja sisältää vain seitsemän kappaletta. Aivan kuten Kanye lupaili jo ennakkoon, kaikki viisi seuraavaa Good Music julkaisua ovat hänen tuottamiaan ja vain 7 kappaletta pitkiä. Nimensä Ye on saanut Kanyesta itsestään, Kanyeen on usein viitattu kahdella kirjaimella – Ye. Tässä kohdin on selvää, että levy on hyvin henkilökohtainen.

Kanyen elämässä ovat puhaltaneet monenlaiset myrskyiset tuulet. Kaksi vuotta sitten West joutui psykoosin takia hoitoon ja vuosi 2017 meni hiljaiseloa viettäen musiikin saralla, paria vierailua lukuunottamatta. Muotimaailmassa räppäri-suunnittelija-tuottaja hääri senkin edestä ja etenkin Yeezy-kengät on loppuunmyyty hetkessä.

Westin piti julkaista viime vuonna yksi levy, mutta todennäköisesti tätä huhuttua levyä ei tulla kuulemaan ja mitä ilmeisemmin tämä uusi materiaali ei ainakaan sanoitusten perusteella ole sen aikaista tuotantoa.

Ye ei pidä sisällään varsinaisia yllätysvierailijoita. Levyn ympärillä häärii tuttuja Westiin kytköksissä olevia nimiä Mike Deanista Che Popen kautta Francis and The Lightsiin. Vierailijoina kuullaan monia muita levy-yhtiö Good Musicin artisteja, sekä esimerkiksi kultakurkkuja kuten Charlie Wilsonia, Ty Dolla $ignia ja Jeremihia.

Tarkkaa vierailijalistaa ei ole vielä julkaistu.

Se on kuitenkin varmaa, että lvyn lopulla Nicki Minaj antaa panoksensa puhelinvastaajaan, kuin My Beautiful Dark Twisted Fantasy -levyn alkupuolella konsanaan. Kenties ympyrä jossain määrin sulkeutuu.

Albumi jatkaa etäisesti Life of Pablo -albumin musiikkimaailmaa, mutta sisältää annoksen vanhaa Kanye West -soundia. Toki levyllä on myös uusia elementtejä, joita Westin musiikissa ei ole ennen kuultu. Etenkin huomiota herättää levyn rosoinen soundi, joka ei ole tyypillistä Westille. Samanlaista rosoisuutta on kuultu Westin tuottamalla Christina Aguileran Accelerate-singlellä. Mahdollisesti tässä on räppärin uusi suunta.

Levy on tehty pääosin Wyomingissa, jossa Kanye on vieraillut vuoden sisällä useasti. Levyn kansikuva on uunituore, West otti sen itse omalla puhelimellaan vasta siinä vaiheessa, kun oli saapumassa levyn kuuntelutilaisuuteen. Tilaisuuteen oli kutsuttu niin toimittajia, faneja kuin julkisuudesta tuttuja henkilöitä.

Kannessa lukee ”I hate being bipolar, it’s awesome”. Eli Kanye vihaa omaa kaksisuuntaista mielenterveyshäiriötään, vaikka se onkin ”mahtavaa”. Hyvin tyypillistä huumoria Kanye Westille.

Kansiteksti antaa samalla hyvän kuvan levyn sisällöstä. Heti ensimmäisessä kappaleessa West räppää itsetuhoisista ajatuksista, mutta koska hän rakastaa itseään enemmän kuin ”sinua”, niin hän tappaakin ”sinut”. Se, kuka on tässä tapauksessa ”sinä”, jää hämärän peittoon.

Levyllä West räppää niin omasta perheestään, mielenterveysongelmistaan, kuin viime aikaisista julkisuudessa esittämistä kommenteistaan. Levyn voi olettaa tulleen valmiiksi aivan viime aikoina, koska Kanye West käsittelee orjuus-kommentteja, joista voit lukea lisää täällä.

Mikäli levyn punaista lankaa miettii sävellyksien puolesta, niin jotain voinee päätellä siitä, että levyllä selvästi rentoudutaan mitä pidemmälle mennään. Levyn avaava I Thought About Killing You kuulostaa myös sävellyksen puolesta hyvin synkältä, kun taas loppupuolelta löytyvällä Ghost Townilla ollaan vapautuneempia, intoutuuhan Kid Cudikin laulamaan täydestä sydämestään.

Kanyen seuraavaa levyä voi odottaa kuultaviksi jo viikon päästä 8. kesäkuuta, kun luvassa on Kids See Ghost -yhteislevy Kid Cudin kanssa. Nyt julkaistu Ye on kuultavissa suoratoistopalveluissa.