Kelis, Belle and Sebastian, The Avalanches, Diiv, Om ja monta muuta Sidewaysiin

Helsinkiläisfestivaali avasi pelin ensi kesän osalta.

Michael Mora

Sideways tiedottaa ensimmäisistä esiintyjäkiinnityksistään. Nordiksella 11.-13. kesäkuuta järjestettävälle helsinkiläisfestivaalille saapuu Kelis. Yhdysvaltalainen r&b-laulaja tunnetaan hiteistään, kuten Milkshake ja Trick Me. Ensi keväänä Kelis kiertää Euroopassa The Neptunesin tuottaman debyyttialbuminsa Kaleidoscopen 20-vuotisjuhlien merkeissä.

Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuu The Avalanches, jonka ikonisen Since I Left You -albumin julkaisusta tulee kuluneeksi 20 vuotta. Sidewaysissa nähdään myös indiepopin klassikkoyhtye Belle and Sebastian, joka julkaisi syksyllä uransa kymmenennen albumin Days of the Bagnold Summerin.

Muut nyt julkistetut ulkomaiset artistit ovat vaihtoehtorock-yhtye Diiv, Ninja Tunen kautta juuri upean Crush-albuminsa julkaissut Floating Points, mantramaista doomia soittava Om, punkrock-bändi Sheer Mag, elektronista poppia esittävät Anna of the North ja Shura. Jutun hänniltä löytyy näytekappaleet näiltä jokaiselta.

Kotimaiset esiintyjät ovat Vesala, 22-Pistepirkko, Maustetytöt, Gasellit, Plutonium 74, Antti Autio, The Hearing, Karina, PH ja Räjäyttäjät.

Kolmen päivän lippujen myynti alkoi tapahtuman kotisivulla. 125 euron etuhinta on voimassa loppiaiseen asti.

Soitimme samalla Sidewaysin suuntaan. Promoottori Artemi Remes kertoo fiilistensä olevan innostuneet. Hän odottelee reaktioita nyt julkistettuihin artistikiinnityksiin. Viime kesän festivaalin jälkeen kerätyn asiakaspalautteen perusteella odotukset ovat luultavasti aika kovat, jälleen.

”Sidewaysin saama palaute on ollut lähes 100-prosenttisen positiivista. Mahtavaa, että ihmiset viihtyvät! Ollaan siitä kiitollisia ja iloisia, mutta samalla hämmentyneitä. Sideways on vielä nuori tapahtuma ja me itse ollaan kriittisiä, joten huomataan joka vuosi jotain, mitä voi tehdä paremmin”, Remes kertoo.

Kriittistäkin palautetta kannattaa promoottorin mukaan antaa. Artistitoiveitakaan ei kysellä lämpimikseen ja kehitysideoihin tartutaan mahdollisuuksien mukaan.

”Luemme tarkkaan keräämämme palautteen, koska asiakkaillehan tätä tehdään. Artistitoiveita pyrimme toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Kehitysideoita ollaan taas kuunneltu, ja niitä tullaan toteuttamaan, mutta en voi vielä puhua sen enempää!”

Ensimmäiset julkistukset olivat musiikkia, mutta Sidewaysissa on ollut artistien lisäksi kaikkea puheohjelmasta showpainiin. Remes kertoo monipuolisen alueohjelman olevan tärkeä juttu järjestäjälle.

”Hyväksi havaittu linja jatkuu. Tämä on lähtenyt ihan siitä, että ollaan mietitty Sidewaysin ydinporukan kanssa, että minkälaisella festivaalilla haluttaisiin itse käydä. Saadaan nykyään myös paljon tarjouksia erilaisilta tekijöiltä ja esiintyjiltä, ja jos se on meidän näköinen ja toteutuskelpoinen, niin ilman muuta tartutaan!”

Ensimmäiset julkistukset sisälsivät musiikkia popista doomiin ja räpistä kokeellisen elektroniseen musiikkiin. Minkälaisen musiikin ystävien kannattaa pitää jatkossa silmät auki?

”Kaikenlaisen”, Remes nauraa. ”Promoottorina en vierasta mitään tyyliä, musiikki toimii, jos toimii. Avarakatseisesti ja avoimin mielin, niin hyvä tulee.”

Nimeä yksi asia, joka pysyy samana?

”Hyvä sää.”

Sideways
11.–13.6.2020
Helsinki, Nordis