Kemopetrolilta julkaistiin kokoelma – bändi itse ei tosin tiennyt asiasta mitään

11.10.2012

Näin se elämä yllättää! Sony Musicin toimitusjohtaja Wemppa Koivumäki myöntää, että julkaisukuviossa ei kaikki mennyt kohdalleen.

Kuva: Warner

Kemopetrolin Kalle Koivisto sai hieraista syys–lokakuun vaihteessa pari kertaa silmiään katsellessaan levykauppojen uutuustarjontaa. Mukana oli Kemopetrolin Classics-niminen kokoelma, mutta hänellä itsellään ei ollut aavistustakaan, että moista olisi oltu julkaisemassa.

Sony Musicin julkaisema levy on osa laajempaa Classics-sarjaa, jonka alla tuodaan markkinoille useiden artistien samannimisiä kokoelmia. Kemopetrolin albumi on kooste bändin vuosina 2000–2006 Plastinka-yhtiölle levyttämän neljän levyn kappaleista. Plastinka teki aiemmin tiiviisti yhteistyötä BMG-firman kanssa, ja BMG tunnetusti sulautui vuonna 2004 Sonyyn. Kun Plastinka lopetti toimintansa hiljattain, yhtiö myi Koiviston mukaan julkaisujensa oikeudet Sony Musicille.

”Juu, yllärinä tuli. Kirjoitin Sonylle mailia ja pahoittelivat, että unohtivat ilmoittaa ja kysyä lupaa, vaikka lupaa ei tarvitsisikaan ilmeisesti kysyä. Tarkoitus oli ottaa yhteyttä kokoelman suunnitteluvaiheessa…” Koivisto kertoo Facebookin välityksellä.

Kokoelman julkaisemisessa ei siis ole lakiteknisesti ongelmia, mutta ajatus Kemopetrol-kokoelmasta, jonka suunnittelemisessa yhtye itse ei ole ollut mitenkään mukana, tuntuu joka tapauksessa arveluttavalta. Onko tämä yleinen käytäntö Sony Musicissa tai laajemmin levy-yhtiöissä, Sony Musicin toimitusjohtaja Wemppa Koivumäki?

”Muista firmoista en tiedä, mutta me tsekataan aina artisteilta ja bändeiltä ennen kuin mitään kokoelmia tai muuta vastaavaa tehdään, vaikka sopimukset eivät sitä vaatisikaan. Tämän Kemopetrol-levyn kanssa tapahtui virhe, sillä siitä ei ollut kukaan keskustellut bändin kanssa toisin kuin mitä meidän politiikka olisi vaatinut. Eli meidän moka”, Koivumäki vastaa sähköpostitse.

Erikoista Classics-sarjassa on, että Kalle Koivisto kertoo kuulleensa useammankin artistin päivitelleen, kuinka heidän tuotannostaan on kasattu kokoelmia ilman, että artistille itselleen on ilmoitettu mitään. Sarjan kokoelmia ovat julkaisseet Sony Musicin lisäksi monet muutkin levy-yhtiöt. Saapa nähdä, onko näitä unohduksia sattunut enemmänkin.

Lisää luettavaa