KFC:n kanaämpäri päässään esiintyvä nunchakuja pyörittelevä kitaristi Buckethead on koko lokakuun ajan julkaissut soololevyn päivässä

31.10.2015

Nopeista sormista ja hämmentävästä kanaämpäriratkaisusta tunnettu yhdysvaltalainen kitaristi Buckethead on pitänyt itsensä kiireisenä. Mies on julkaissut EP:n lokakuun jokaisena päivänä.

Kokeellisempaa ambient-tunnelmaa sisältävät levyt kuuluvat Countdown To Halloween -sarjaan. Kitaravirtuoosi tiedetään paremmin Enter The Chicken ja Giant Robot -albumeidensa tyylisestä rocktilutuksesta, mutta miehen valtavaan tuotantoon mahtuu vähän kaikkea akustisista balladeista äärimmäiseen hevijyystöön.

Ämpäri pitänee mielen visusti musiikissa, sillä Buckethead on julkaissut jo 226 täyspitkää sooloalbumia vuodesta 1992 lähtien. Kun päälle lisätään vierailut muilla levyillä ja ep:illä, pelimusiikeissa ja livetaltioinneilla, on luku yli kolme sataa.

Voisi luulla, että tällä asuvalinnalla saisi korkeintaan Youtube-kuuluisuutta ja kuukauden ilmaiset wingsit, mutta Buckethead on päässyt virtuoottisen soittotaitonsa avulla tekemään musiikkia Iggy Popin, Serj Tankianin, Les Claypoolin ja muiden hirmujen kanssa, ja lisäksi hän soitti Gunnareissa vuosina 2002-2004. Listalta löytyy myös esimerkiksi Last Action Heron ja Mortal Kombatin elokuvamusiikit. Asussa on myös haittapuolensa – Ozzy Osbourne aikanaan erotti Bucketheadin yhtyeestään, sillä tämä ei suostunut esiintymään ilman kanaämpäriä ja kabukinaamiota.

Vaikea sanoa, mihin taiteen kategoriaan tämä pikaruoka-astioiden sisään kätkeytymisskene oikein sopisi. Tai se, että mystisen artistin liveperformansseihin kuuluu pitkiä, kokeellisia ja teknisesti vaativia kitarasooloja, robottikävelyä ja nunchakujen pyörittelyä. Toisinaan lavalla pyörii myös druideja, papittaria ja muita kaapupäitä.

46-vuotias Brian ”Buckethead” Carroll  on pysytellyt poissa julkisuudesta, on antanut urallaan vain muutaman haastattelun ja väittää virallisessa elämänkerrassaan kanojen kasvattaneen hänet. Hän on kertonut, että Buckethead-hahmo syntyi Halloween 4 -elokuvan näkemisen jälkeen.

”Ostin elokuvan jälkeen välittömästi valkoisen maskin. Olin syömässä kanaa, laitoin maskin ja ämpärin päähäni, katsoin itseään peilistä ja sanoin: ’Sinä siinä olet Buckethead’. Tämän jälkeen halusin olla hän koko ajan”, kitaristi kertoi Guitar Player Magazinelle vuonna 1996.

Siis mitä?

Alla Bucketheadin Countdown To Halloween -tuotantoa sekä näyte kanan rasvassa liukastetuista sormista. Näiden videoiden katsominen ei auta Buckethead-hahmon ymmärtämisessä – päinvastoin.

Lisäksi miehen soolot pyörivät niin avant-gardistisessa sopassa, että Bucketheadin koko tuotannon kuunteleminen putkeen voisi jättää pysyviä vammoja keskushermostoon.

29 Days Till Halloween.

Performanssi kohdasta 0.30, kitarasoolo kohdasta 1.35.

 

Lisää luettavaa