Koe musaelämyksiä Docpoint-festareilla – Tsekkaa Rumban tärpit

Suomen suurin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 31.1.–5.2.2023 ympäri Helsinkiä. Mukana on musaleffoja, livekeikkoja, kinokonsertti ja “dance along” -näytös.

30.01.2023

Docpoint-festivaaleilta löytyy esityksiä laidasta laitaan. Myöskään musiikkia ei ole unohdettu. Alla Rumban tärpit Docpoint-festivaalin musiikkitarjontaan.

Docpointin Facebook-sivuille pääset tästä.

Lippuja festareille tai vaikkapa useamman elokuvan sarjakortin voit ostaa festivaalien kotisivuilta täältä.

1. Revontulten räppäri (2023) & Leffalive: Gada, Yungmiqu, DJ Polarsoul, Asa

DocPointin avajaiselokuvana toimina Revontulten räppäri on toiveikas dokumentti 18-vuotiaan saamelaisen räppäri Mihhku Laitin, artistinimellä Yungmiqu, kasvusta suurten valintojen edessä. Yungmiqu räppää pohjaissaameksi. Talent Suomi -kilpailuun osallistuminen sai artistiuran etenemään. Räppärin yksi unelma on esiintyä Inarissa, kotiseutujen musiikkifestivaalilla Ijahis Idjassa. Samalla artisti pohtii, pitäisikö musiikin sijaan seurata vanhempien elinkeinojen jalanjäljissä tai kenties panostaa parisuhteeseen ja hakea opiskelemaan.

Helsingin Suvilahden Tiivistämön pop up -kinossa pidetään perjantain näytöspäivänä livekeikka. Esiintyjinä on Gada, Yungmiqu, DJ Polarsoul ja Asa.

Elokuvan voi nähdä tiistaina 31.01. klo 17.30–18.45 ja perjantaina 03.02. klo 19.30–01.00. Toisessa näytöksessä myös elokuvan ohjaaja Petteri Saario vastaa räppärin kanssa yleisön kysymyksiin, livekeikan lisäksi.

2. It’s Not Fado, It’s Faggot Fado (2022) & Leffalive: Fado Bicha

Vuoden 2023 DocPointin yksi keskeisimmistä teemoista on Katse sukupuoleen. Osana teemaa Tiivistämöllä järjestetään Queer-päivä, jossa näytetään teemanmukaisia elokuvia. Yksi niistä on lyhytdokumentti It’s Not Fado, It’s Faggot Fado, joka kertoo portugalilaisesta duosta Fado Bicha (engl. Faggot Fado). Portugalin perinteinen fado-musiikki on syntynyt Lissabonin elämän kaidalla puolella ja on alunperin ollut hyvin sukupuolinormatiivista.

Illan kohokohtana on itse Fado Bichan livekeikka. Lissabonista Helsingin yöhön saapuva värikkäästi esiintyvä duo vie Unescon kulttuuriperinnöksikin listatun musiikkigenren uusille ulottuvuuksille. Esityksen päättää DJ-kollektiivi CEX.

Lyhytdokumentin näytös ja livekeikka on keskiviikkona 01.02. klo 20.00–00.00.

3. Price Dance Along: Sign O’ the Times (1987)

Laulajalegenda ja multi-instrumentalisti Prince menehtyi vuonna 2016. Hänet tunnetaan lahjakkaana muusikkona sekä androgyynistä tyylistään. Princen klassikkokonserttielokuvansa Sign O’ The Times esitetään “dance along” -näytöksenä. Elokuvassa kuullaan 13 kappaletta, nähdään Sign O’ The Times -kiertueen taustabändi ja esimerkiksi yhdysvaltalaisen Sheila E:n rumpusoolo. Muista siis pakata mukaan tanssikengät Tiivistämön pop up -kinolle, jossa musiikin soittaminen jatkuu elokuvan jälkeen.

Elokuvanäytös ja tanssimiset ovat torstaina 02.02. klo 21.00–22.25.

4. Burial (2022) ja Kinokonsertti: Burial X Timo Kaukolampi

Käytännössä ilman dialogia etenevä kantaaottava Burial etenee tekstiplansseilla ja kuin arkistoiduin ihmisäänin kuljettamaan katsojan hypnoottisesti eri maisemiin. Kuljetaan Meksikonlahden syvyyksiin, asteekkivaltakunnan raunioille, maanalaiseen ranskalaiseen tutkimuskeskukseen sekä Pašiliain biisoniaitauksesta Liettuan Ignalinan ydinvoimalaan.

Elokuvassa ihmisyyttä edustaa erilaiset teknologiset jatkeet meribiologien robottikäsistä kallion uumeniin haudattuihin, kenties ihmislajiakin pidempikestoisiin, ydinjäesäiliöihin ja ilmastokriisin jälkiin.

Lauantain Burialin näytöstä säestää paikan päällä muusikko, tuottaja ja DJ Timo Kaukolampi.

Elokuvanäytökset ovat torstaina 02.02. klo 14.00–15.20, perjantaina 03.02. klo 16.45–18.01. ja
kinokonserttina lauantaina 04.02. klo 21.00–22.16.

5. Band (2022)

Band on humoristinen elokuva islantilaisen kokoonpanon The Post Performance Blues Bandin (PPBB) epäonnistumisesta. Elokuvan pääosassa olevat kolme bändin jäsentä tapasivat taidekoulussa. Bändissäkin heitä ohjaa enemmän teatteri kuin musiikki, jota voisi kuvata ehkä avantgarde-punkiksi. Trio sopii, että he lopettavat, jos he eivät vuoden sisällä tee läpimurtoa. Bändin jäsen ja näyttelijä Álfrún Örnólfsdóttir on ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan.

Elokuvanäytökset ovat torstaina 02.02. klo 18.45–20.13 ja perjantaina 03.02. klo 17.00–18.28.
Ensimmäisessä näytöksessä paikalla on myös elokuvan ohjaaja Álfrún Örnólfsdóttir. Leffan voi katsoa festivaalien ajan myös verkossa.

6. Being Eriko (2020)

Being Erikon keskeisessä rolissa on Eriko Makimura, joka koittaa vapautua pianistin identiteetistään. Hän aloitti pianon soittamisen kaksivuotiaana. Pianistin urakehityksessä vanhemmilla on ollut suuri rooli. Taiteilija pyrkii löytämään oman identiteettinsä klassisen musiikin painolastia kantaen. Esiintymisten ympärille Eriko on luonut avantgardistisia performanssiesityksiä. Monologeissa avataan lisäksi esimerkiksi pianonsoiton yhteydessä koettuja väkivaltaisia opetusmetodeja. Erikosta ei kuitenkaan tehdä elokuvassa uhria. Elokuva tuo kokonaisena esille taiteilijuuden takana olevan ihmisen tunneskaaloineen.

Elokuvanäytökset ovat keskiviikkona 01.02. klo 16.30–17.44 ja lauantaina 04.02. klo 17.30–18.44. Ensimmäisessä näytöksessä paikalla on myös elokuvan ohjaaja Jannik Splidsboe.

7. This is National Wake (2022)

This is National Wake on dokumenttielokuva vuonna 1976 syntyneestä bändistä, joka rikkoi olemassaolollaan lakia: Etelä-Afrikan apartheid-rotuerottelupolitiikkaa. National Wake -bändin mustat ja valkoiset jäsenet soittivat ja asuivat yhdessä. Musiikkityylissä yhdistyy punk, reggea ja ska. National Wakesta kasvoi aikansa äänitorvi ja yhteiskunnallinen liike. Sen hetkinen yhteiskunnallinen tila ja bändin kehitys esitetään dokumenttielokuvassa arkistomateriaalien, vanhojen kaitafilmien sekä bändin jäsenten ja ystävien haastatteluiden avulla.

Elokuvanäytökset ovat torstaina 02.02. klo 17.00–18.06 ja lauantaina 04.02. klo 18.15–19.21. Ohjaaja Mirissa Neff vierailee jälkimmäisessä näytöksessä.

8. Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki

70-vuotiasta Kaija Saariahoa pidetään myös kansainvälisesti yhtenä merkittävimpänä nykysäveltäjänä. Monilahjakkuudestaan huolimatta, 1970-luvun lopulla naisen haaveet säveltäjän urasta eivät olleet toivottuja. 1980-luvulla asenteet vierivät eteenpäin Pariisissa, jossa Saariaho tutustui lisäksi tietokoneavusteiseen säveltämiseen ja säveltäjäpuolisoonsa Jean-Baptiste Barrière. Pariskunnan lapset ovat myös taidealalla ja auttavat projekteissa.

Dokumenttielokuvassa käydään läpi säveltäjäneron matkaa steinerkoulusta konservatorioon ja Sibeliusakatemiaan. Lisäksi kullaan otteita Saariahon teoksista, jotka ovat voittaneet yleisöjä puolelleen New Yorkista Tokioon. Elokuvassa kuullaan teosten taustoista sekä perheeltä ja tunnetuilta yhteistyökumppaneilta, kuten Peter Sellars, Esa-Pekka Salonen, Sofi Oksanen ja Susanna Mälkki.

Elokuvanäytökset ovat perjantaina 03.02. klo 17.00–18.20 ja lauantaina 04.02. klo 14.00–15.20.

9. Lisbon Beat (2019)

Lisbon Beat kuvaa tarkkanäköisesti ja opettavaisesti afroportugalilaisen musiikin suuntauksia. Musiikin juuret ovat 1970-luvulla, kun Lissaboniin saapui vapautusliikkeen ja vallankumouksen seurauksena Afrikan mantereelta satojatuhansia ihmisiä. He asettuivat pääosin kaupunkien laitamille ja lähiöille. Perinteisistä rytmeistä syntyi musiikin kautta yhteenkuuluvuutta, kun kulttuurit ja identiteetit sekoittuvat uudessa ympäristössä. Musiikkia tehdään meiltä meille -periaatteella. Sanoituksissa korostetaan muun muassa perhettä, turvaa, identiteettiylpeyttä ja sodan vastustamista.

Elokuvanäytökset ovat torstaina 02.02. klo 18.30–19.45 ja sunnuntaina 05.02. klo 13.00–14.15.

10. North Circular (2022)

North Circular -niminen tie Dublinissa jakaa keskustan ja lähiöt. Dokumentissa kuljetaan lännestä itään, tavataan asukkaita ja ollaan heitä koskettavien asioiden äärellä. Teemoina ovat muun muassa nationalismi, naisten oikeudet, mielenterveys ja gentrifikaatio.

Jälkimmäinen koskettaa esimerkiksi kansanmusiikkiskenen keskusta Cobblestone Pubia, jonka tilalle ollaan rakentamassa hotelli. Tapahtumapaikassa pidettiin tunteikas protestikampanja ja dokumenttielokuvassa nähdäänki koskettavat esitykset paikallisilta artisteilta, kuten John Francis Flynn, Séan Ó Túama, Eoghan O’Ceannabháin, Ian Lynch ja Gemma Dunleavy.

Elokuvanäytökset ovat keskiviikkona 01.02. klo 21.15–22.40 ja sunnuntaina 5.2. klo 21.15–22.40.

Lisää luettavaa