Koko kiertueensa perunut The Weeknd taisi antaa syyn fanit pettäneelle tempulleen – uudella levyllä Jim Carrey on radiojuontaja

The Weeknd julkaisi uuden albumin.

Brian Ziff

Jos The Weekndin uudesta Dawn FM -albumista voi tehdä yhden johtopäätöksen, niin laulaja jättää hetkeksi täsmähittien kalastelun taakseen. Uutuusalbumi on hiottu konseptilevy, joka palvelee kuuntelijaa vain siinä perinteisimmässä muodossaan, eli kuuntelemalla alusta loppuun.

Levy on rakennettu radioshow’n muotoon, jossa juontajana toimii Hollywood-näyttelijä Jim Carrey. Tämä komiikan mestari on karismaattinen ”Dawn FM:n” radiojuontaja, joka vie kuulijansa läpi albumin. Myös The Weeknd vastaa joistakin ”jingleistä”, jotka tuo keveyttä muuten varsin napakkaan kokonaisuuteen.

Musikaalisesti levy on kuin Blinding Lights -kappaleen spin off, mutta albumin mittakaavassa. Brittiläinen synapop kohtaa japanilaisen soulin ja funkin Tomoko Aran -samplen muodossa.

Modernin musiikin haihatuksia ei ole lähdetty kokeilemaan, vaikka tuottajaremmistä löytyy sen taitajia kuten Max Martin ja Swedish House Mafia. Ruotsalaista pop-osaamista kuullaan siis joka tapauksessa.

Sanoitusten puolesta ollaan rakkauden asialla, sillä The Weekndin sydän on särkynyt. Huumeilla ei juurikaan flirttailla, vaan nyt erotaan yökerhossa ja kieritään sängyssä tuskissaan. Toki Gasoline-kappaleella lauletaan yliannostuksesta ja siitä, miten The Weekndin rakastaja ei päästä häntä kuolemaan, vaan muistaa kääntää selälleen, jotta saadaan happea.

Helpolla artisti ei päästä itseään taaskaan, hän muun muassa laulaa kuinka ei ansaitse lojaalia ihmistä rinnalleen. Biisien lomassa myös muistetaan katua tekemättömiä päätöksiä. Albumilla vieraileva Tyler, The Creator pohtii käänteisesti tulevaa ja vaatii säkeistössään avioehtoa.

Dawn FM on albumi, johon uppoaa helposti. Upottavan pehmeä, mutta synkkä. Se antaa pieniä lupauksia siitä, ettei se jää artistin vuoden viimeiseksi julkaisuksi. Samalla se vie häntä tarinallisella matkallaan eteenpäin. Vaikka levyllä on samantyyppinen kansikuva kuin edeltäjällään ja musikaalisesti jossain määrin tutut maisemat, on konseptissa myös uutta.

Tätä uutta on luvassa ilmeisen vahvasti tulevilla keikoilla. Artisti peruutti koko maailmankiertueensa, johon sisältyi myös kaksi Suomen keikkaa. Vaikka sovituista keikoista olisi mukava pitää kiinni (jos niitä on nykypäivänä realistinen mahdollisuus pitää), niin viimein The Weeknd antaa konkreettisen kuvan, mitä on luvassa.

Katso alta Sacrifice-musiikkivideo.