Kolumni: Viisi asiaa, joissa Mariah Carey on onnistunut paremmin kuin muut

Mariah Carey on kokonaistaideteos, joka on onnistunut monessa asiassa paremmin kuin kukaan muu. Iida Sofia Hirvonen listaa niistä viisi.

1. Laulaminen ja musiikki

Mariah Carey on kokonaistaideteos, mutta aloitettakoon musiikillisista ansioista. Mariah teki ensimmäiset laulunsa tietämättään jo lapsena, kun hän löysi musiikista tavan ilmaista tunteitaan. Koulussa hän sai jatkuvan lintsaamisen takia lempinimen Mirage. Hän kirjoitti tulevan Vision of Love -hittinsä yläasteella ollessaan ja oli varma tulevasta poptähden urastaan.

On tietenkin kliseistä ylistää naisartistin lauluäänen ihmeellisyyttä, mutta Mariahin kohdalla sitä ei voi olla alleviivaamatta tarpeeksi. Hänen äänialansa käsittää viisi oktaavia ja jopa falsettia korkeamman whistle-rekisterin. Myöhemmin tuhannet Idols-osallistujat ja muut pyrkyrit ovat jäljitelleet hänen melismaattisia tulkintojaan. Ysäri-R&B-diivojen kikkaileva laulutyyli kuulostaa nykyisin ehkä kuluneelta, mutta yksikään valkoinen nainen ei ole onnistunut siinä niin vaivattomasti kuin Mariah.

2. Irrallaan todellisuudesta oleminen

Oma huone kengille! Valkoinen flyygeli, joka kuului Marilyn Monroelle! Perhosteemainen huone täynnä fanien lähettämiä lahjoja! Mariahin MTV Cribs -jakso on klassikko, joka näyttää, kuinka överisti ihminen voi elää omassa taikamaailmassaan. “Jos esittelisin teille makuuhuoneeni, mitä jäisi jäljelle minulle?” hän henkäisee, aivan kuin hänen koko sielunsa tuhoutuisi, jos kamerat kävisivät huoneessa. Mariahin todellisuudentajuttomuus yltää toki kammottaviin sfääreihin asti. Hänen säärensä on vakuutettu miljardista dollarista. Pahimmassa vaiheessa hän halusi kiertueella takahuoneeseen orpolapsia sekä kissan- ja koiranpentuja, koska… Miksi ei?

3. Avoimuus

Mariah kirjoittaa päiväkirjamaisia sanoituksia tunteikkaista aiheista, kuten siitä, miten hän sydämen särkymisestä huolimatta ihastuu väärään tyyppiin yhä uudestaan. Hän on kappaleissa haavoittuvainen, mutta silti hän esittää ne miltei epätodellisen itsevarmalla tyylillä. Juuri tämä voiman ja herkkyyden yhdistelmä saa biisit kuulostamaan niin vapautuneilta, että kuulijallekin tulee olo, että unelmat ovat tavoittelemisen arvoisia. Mariahin musiikkivideoissa sukelletaan, ajetaan vuoristoradalla, karataan häistä, paijataan koiranpentuja ja loikoillaan auringonpaisteessa perhosia täynnä olevalla kedolla. Aiheet ovat kuin suoraan 10-vuotiaaan tytön slämyvihkosta. Silti nuorena pysyminen ei ole koskaan ollut oleellinen osa Mariahin brändiä. Hän on iätön ja ajaton, samaan aikaan äiti, haaveileva teini, parikymppinen bilettäjä, diiva ja yksi pojista.

4. Diivailu

Termi diiva on peräisin italiankielisestä sanasta, joka tarkoittaa naispuolista jumaluutta. Sana herättää monissa enemmän kielteisiä kuin myönteisiä konnotaatioita. Diivat tietävät, kuinka palvottuja he ovat ja siksi he vaativat aina erityiskohtelua. Lopulta he ovat kuitenkin tavallisia kuolevaisia, jotka vain luulevat itsestään “liikaa”, joten heihin liittyy traaginen puoli, joka vain odottaa paljastumistaan. Diivat näyttävät samaan aikaan kuolemattomilta ja haurailta, kuin voisivat romahtaa täydellisesti yhdestä väärästä sanasta.

Mariah koki romahduksen vuonna 2001, kun hän teki 80 miljoonan dollarin levytyssopimuksen Warnerin kanssa. Hänen Glitter-levynsä ja siitä tehty elokuva floppasivat raskaasti, ja Mariah joutui purkamaan sopimuksen ja vieläpä korvaamaan 28 miljoonaa dollaria. Mariah vetäytyi masentuneena julkisuudesta. Vuonna 2005 hän teki kuitenkin comebacklevyn The Emancipation of Mimi, joka sai hänen faninsa ihastumaan uudelleen. Kaikkia odotuksia vastaan Mariah vaikuttaa edelleen selväjärkiseltä ja hyvinvoivalta. Hänellä on mies, kaksi lasta, uskollinen fanikanta ja kalenteri täynnä stadionkonsertteja.

5. Itselleen nauraminen

Mariah ei kärsi beyoncemaisen pakottavasta tarpeesta kontrolloida julkisuuskuvaansa. Hänen Facebook- ja Instagram-kuvansa dokumentoivat satunnaisesti, ja usein liian voimakasta digikameran salamaa käyttäen, hänen arkeaan. Kuvissa hän juo viiniä rannalla, vierailee perhosfarmilla tai kokeilee lastensa kanssa hassuja aurinkolaseja. Jos Mariahin nänni vilahtaa lavalla, mediassa saatetaan revitellä tapahtuman noloutta. Mariahia ei voi kuitenkaan kuvitella nolostumassa. Hän ei joko edes huomaa mokiaan tai sitten kuittaa ne hurmaavasti itselleen nauramalla. Hän ei selittele vaan nauraa itselleen muiden kanssa, sillä hän tietää, että kaikki muutkin tietävät, miten upea hän on.

Iida Sofia Hirvonen

YouTube video

Lisää luettavaa