Kommentti: STM ja AVI tuntuvat vähättelevän tapahtuma-alaa

Tapahtumajärjestäjillä, artisteilla, roudareilla, teknikoilla, autokuskeilla, tiskijukilla ja lukemattomilla muilla taustavaikuttajilla ei ole varaa "onnettomien inhimillisten sattumien summalle", jollaiseksi nollan tippumista kuvailtiin.

25.08.2020

Aluehallintoviranomaiset kiristivät eilen yllättäen kokoontumisrajoituksia. Yleisötilaisuuksien sallittu henkilömäärä tiputettiin 500:stä 50:een heti syyskuun alusta.

Paria tuntia myöhemmin Sosiaali- ja terveysministeriö twiittasi, että AVI:lle toimittamassaan ohjauskirjeessä oli kirjoitusvirhe: nolla oli pudonnut pois. STM ei ehdottanut kokoontumisrajoituksiin tiukennusta, 500 oli edelleen oikea luku, ei 50.

Tällä välin tapahtumia ehdittiin perua kokonaan, vetää pääsylippuja myynnistä, suunnitella vaihtoehtoisia toteutustapoja. Toisin sanoen: koko tapahtuma-ala puhui puhelimessa moneen suuntaan, kirjoitteli sähköposteja vielä useampaan ja repi vapaalla kädellä hiuksia päästään.

”Tämä aiheutti paljon vahinkoa muutaman tunnin aikana”, Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaa summasi varsin asiallisesti.

Kirjoitusvirheen sisältänyt STM:n ohjauskirje oli päivätty 11.8., AVI antoi päätöksen rajoituksista 24.8. ja ne astuvat voimaan 1.9. AVI ehti siis puntaroida ohjauskirjettä tuplaten siihen viikon varoaikaan, jonka he tapahtumajärjestäjille jättivät.

”Rajoitusten antaminen näin lyhyellä aikajänteellä vaikuttaa oleellisesti elävän musiikin tapahtumajärjestäjiin tehden toiminnan kannattamattomaksi ja käytännössä mahdottomaksi”, LiveFin ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen kommentoi.

Eikä siinä vielä kaikki: vaikka STM jo pakitteli, AVI:n päätös 50 henkilön kokoontumisrajoituksesta on voimassa edelleen. AVI jatkaa asian käsittelyä ja tiedottaa päätöksistä huomenna 26.8. eli reilusti alle viikon varoajalla. On siis edelleen epäselvää, millaisia tapahtumia ensi viikolla saa järjestää.

AVI ehti kuitenkin kaivaa omaa kuoppaansa syvemmälle twiitaten, että olipa rajoitus 50 tai 500, ei sillä ole niin dramaattista eroa kuitenkaan! Tämä lausunto osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä siitä, minkälainen tapahtuma-ala on Suomessa, etenkin festivaalisesongin ulkopuolella.

Nyt olisi korkea aika ottaa asiasta selvää, ja kutsua tapahtuma-alan edustajia pöydän ääreen keskustelemaan.

”Tapahtumia voidaan järjestää turvallisesti ja koronatartuntariskit minimoiden, mutta se edellyttää johdonmukaista ja ennakoitavaa ohjausta viranomaisilta”, Lahtinen sanoo.

Tällä hetkellä viranomaisten toiminta on lyhytjänteistä ja mahdotonta ennakoida. Se ei anna kestäviä toimintaedellyksiä alalle, johon rajoitukset iskivät ensimmäisenä, ja jolta niitä viimeiseksi ollaan purkamassa.

Alalle, johon kuuluvilla tapahtumajärjestäjillä, artisteilla, roudareilla, teknikoilla, autokuskeilla, tiskijukilla ja lukemattomilla muilla taustavaikuttajilla ei ole enää varaa ”onnettomien inhimillisten sattumien summalle”, jollaiseksi STM tapausta kuvaili.

Lisää luettavaa