Kornin ex-kitaristi Head: ”Pyysin Kristukselta voimia, etten vetäisi viivoja nokkaani”

13.04.2010

Entinen Korn-kitaristi Brian ”Head” Welch esiintyy kesäkuussa Nosturissa. Toissa vuonna mies kertoi Rumbassa, miten hän on kulkenut riippuvuudesta toiseen. Ennen hänen elämäänsä dominoivat alkoholi ja kovat huumeet, nyt Jumalan sana ja sen levittäminen.

Teksti: Markus Laakso, kuva: Warner

Kun Head jätti Kornin vuonna 2005, bändi oli myynyt yli 30 miljoonaa levyä, voittanut kaksi Grammya kuudesta ehdokkuudesta ja tahkonnut naurettavia summia giganttisilla maailmankiertueilla.

Mainetta ja mammonaa piisasi, mutta Welch tanssi partakoneenterällä koko Korn-historiansa ajan. Hän oli riippuvainen metamfetamiinista.

”Olin ehkä 21- tai 22-vuotias, kun pari kaveriani ryhtyi myymään piriä Bakersfieldissä, jossa vartuimme”, [haastattelun aikaan] 38-vuotias [ja ensi heinäkuussa 40 täyttävä] yksinhuoltajaisä Welch sanoo.

”Sekoilin aluksi aineiden kanssa vain viikonloppuisin. Kun liityin Korniin, vuokrasimme treenikämpän, jonka omistaja oli diileri. Sen jälkeen aloimme vetää huumeita päivittäin.”

Welch kertoo avoimesti omista toilailuistaan, mutta muistaa lisätä, etteivät kaikki Korn-muusikot olleet samassa jamassa. Silti hän käyttää sanaa ”we” yksikön ensimmäisen persoonan sijasta.

”Kiertueilla touhu oli aivan sekopäistä. Kuvittele, että voisit kantaa omaa maailmaa mukanasi. Kun bändi kasvoi valtavaksi, pystyimme tekemään mitä tahansa. Palkkasimme kavereitamme henkivartijoiksi, ja kun pääsimme keikkapaikalle, he lähtivät etsimään tyttöjä ja diilereitä. Huumeet tulivat luoksesi, eikä toisinpäin. Joka ilta oli bileet.”

Welch yritti jättää aineet lukuisia kertoja. Hän kävi vieroituksessa, leikkasi kerta-annosten määriä, pysytteli omissa oloissaan ja lepäsi niin paljon kuin pystyi, muttei mikään tuntunut toimivan.

”Metamfetamiinin käytön lopettaminen aiheuttaa väsymystä, koska aine on piriste. Silti oli noustava sängystä, käytävä bänditreeneissä ja niin edelleen. Minuun iski syvä masennus. Tuntui, etten pystyisi katkaisemaan kierrettä ikinä, ja juoksin taas itkien diilerin luokse.”

Kun kaikki toivo oli menetetty, Welch tukeutui korkeampiin voimiin. Hän meni ystävänsä kanssa kirkkoon ja rukoili Jumalalta apua.

”Minulle sanottiin, että jos rukoilen sinnikkäästi enkä luovuta, Jumala kuulee ja auttaa. Ja niin tein. Pyysin Kristukselta voimia, etten enää vetäisi viivoja nokkaani. Parin viikon päästä olin tarpeeksi vahva muuttamaan elämäni ja aloittamaan tyhjältä pöydältä. Tajusin, että Jumala on totta. Jos joku olisi tullut jakamaan Hänet kanssani, kun olin Kornissa, olisin ollut ensimmäisenä ajamassa tyyppiä mäkeen. Mutta kun se tapahtui minulle, kaikki muuttui todeksi.”

Welch kirjoitti kokemuksistaan menestyskirjan Save Me from Myself (2007) ja sävelsi samannimisen sooloalbumin.

Musiikillisesti Headin tuotanto liippaa likeltä Kornia laulumaneereita myöten, mutta ote on astetta kevyempi. Sanoitukset ovat kristillisesti latautuneita ja paikoin kiusaavankin saarnaavia, kuten vaikkapa Loyalty-kappaleessa: ”Teenage abortion / It’s so sick / We give these kids a choice to kill / Then they hate themselves because we gave them free will / But God loves them still.”

Näetkö ristiriidan siinä, että soitat raskasta ”saatanan” musiikkia ja levität hengellistä sanomaa, Brian Welch?

”En! Raamatussa ei kielletä raskaan musiikin soittamista tai tatuointien ottamista ja käsketä muuttumaan hengellisen ihmisen stereotypiaksi. Tärkeintä on henkilökohtaisen suhteen luominen Jumalaan.”

Haastattelu on julkaistu Rumban numerossa 22/08.

Head Helsingin Nosturissa 9.6. Lippujen ennakkomyynti alkaa perjantaina 16.4.

Lisää luettavaa