”Korvasin vuosikymmenen työn syvimmillä ja synkimmillä ajatuksillani” – Ed Sheeranin uusi albumi syntyi surun ja tuskan keskellä

Sheeran kirjoitti albumin yhdessä The National -yhtyeen Aaron Dessnerin kanssa.

07.05.2023

Laulaja-lauluntekijä Ed Sheeranin odotettu uusi albumi ”-” (Subtract) ilmestyi perjantaina. Levyltä on julkaistu aiemmin singlet Boat ja Eyes Closed, joista jälkimmäinen on tällä hetkellä Suomen virallisen radiolistan yhdeksännellä sijalla.

Sheeran kirjoitti albumin yhdessä The National -yhtyeen Aaron Dessnerin kanssa. Kaksikko teki yli 30 kappaletta kuukauden aikana, ja lopulta niistä päätyi albumille 14. Levykokonaisuudessa yhdistyvät akustiset vedot, folk-vaikutteet ja rohkeammat koko yhtyeen ja orkesterin sovitukset.

Sheeran kertoo albumin taustoista tiedotteessa seuraavaa:

”Olin työskennellyt Subtractin parissa vuosikymmenen ajan, yrittäen luoda täydellistä akustista albumia, kirjoittaen ja äänittäen satoja kappaleita. Minulla oli selkeä visio siitä, millainen albumin pitäisi olla. Vuoden 2022 alussa joukko tapahtumia muutti elämäni, mielenterveyteni ja lopulta myös tapani suhtautua musiikkiin ja taiteeseen.

Kappaleiden kirjoittaminen on terapiaani. Se auttaa minua ymmärtämään tunteitani. Kirjoitin ilman ajatusta siitä, mitä kappaleista tulisi, kirjoitin vain mitä mieleeni tuli. Reilussa viikossa korvasin vuosikymmenen työn syvimmillä ja synkimmillä ajatuksillani.

Kuukauden sisällä raskaana olevalle vaimolleni kerrottiin, että hänellä oli kasvain, eikä häntä voitu hoitaa ennen synnytystä. Paras ystäväni Jamal, joka oli minulle kuin veli, kuoli äkillisesti ja jouduin seisomaan oikeudessa puolustamassa koskemattomuuttani ja uraani lauluntekijänä. Olin pelon, masennuksen ja ahdistuksen kierteessä. Tuntui kuin olisin hukkumassa – pää pinnan alla katsoen ylöspäin mutten kuitenkaan pystynyt hengittämään.

Artistina minusta ei tuntunut, että voisin uskottavasti antaa maailmalle teoksen, joka ei edustaisi tarkasti sitä, missä olen ja miten minun on ilmaistava itseäni tässä vaiheessa elämääni. Tämä albumi on puhtaasti minua. Se avaa oven sieluuni. Ensimmäistä kertaa en yritä luoda albumia, josta ihmiset pitävät, vaan ainoastaan julkaisen jotain, joka on rehellistä ja totta sille, missä olen elämässäni.

Tämä on päiväkirjamerkintä viime helmikuulta ja minun tapani saada siitä tolkkua. Tämä on Subtract.”

Albumin jokaiselle kappaleelle on tehty oma musiikkivideo. Tarinallisen neljäntoista videon kokonaisuuden on ohjannut Mia Barnes ja tuottanut Roisin Audrey Moloney.

Kuuntele albumi ja katso musiikkivideot alta.

Lisää luettavaa