”Kryptofyrkka on v***u ufoa mulle” – Andy McCoy sukelsi NFT:n maailmaan, ja siihen on yksi selkeä syy

Andy antoi Rumballe haastattelun.

22.08.2022

Suomen yksi tunnetuimmista rokkareista, Andy McCoy, on nyt NFT- eli kryptovaluuttatekniikkaan keskittyvän yrityksen yksi omistaja ja taiteilija. Yritys 7 Seas Art Management perustettiin tänä vuonna. Sen kryptotaidesivusto Calling Earth aukeaa elokuun aikana. Aluksi myyntiin tulee Andyn tauluja ja henkilökuvia. Kaupanteko tapahtuu kryptovaluutalla julkisissa NFT-myyntipaikoissa, kuten Open Sea ja Nifty.

Kryptovaluuttatekniikan avulla digitaalinen taide yksilöidään tuotteeksi, johon kirjataan lohkoketjun avulla omistussuhde. Kryptotuotteina voi myydä esimerkiksi kuvia, ääniä, videoita sekä huutokaupata fyysisiä tauluja. Vaikka taiteesta tekisi kopioita muualle, ”alkuperäiseksi” yksilöinti tekee tuotteesta harvinaisen ja arvokkaan. Lisäksi alkuperäisen tuotteen omistaja saa tietyn prosentin aina, kun tuote myydään eteenpäin.

Andyn lisäksi yrityksen artisteina ovat muun muassa valokuvaaja Ville Akseli Juurikkala ja muusikko Sofia Zida. Juurikkala tunnetaan muun muassa HIMin ja Nightwishin valokuvaajana. Hän on kuvannut myös esimerkiksi Mika Häkkistä ja Ban Ki-moonia. Tenavatähdistä tutulta Zidalta, joka on McCoylle kuin tytär, tulee myös tauluja myyntiin. Zida ja Andy ovat aikaisemmin pitäneet yhteisiä taidenäyttelyitä.

Uusin levysi Junkie Jukebox julkaistiin 5. elokuuta. Tuleeko levy myös NFT:nä?
”Ei todellakaan tule. Jotain yksittäisiä biisejä vaan, koska levytin paljon enemmän kuin levylle päätyi. Muuten ne on vaan archivessa. Koko elämäni aikana olen tehnyt biisejä hirveän kasan. Se ei tarkoita, että ne on huonoja tai mitään, mutta yhdelle plattalle sopii vaan niin monta biisiä.”

Mikä sai sinut lähtemään kryptotaiteen maailmaan?
”Kato mulla on following: faneja ympäri maailmaa. Niitä on miljoonia. Miksi ei?”

Mitä hyötyä näet kryptotaiteessa ja mitä haittaa?
”En minä tiedä. Mä haluan vaan palvella mun faneja. Annetaan niille enemmän, jos se on sitä, mitä ne haluaa. Tää kryptofyrkka on v***u ufoa mulle. Mä tuun eri maailmasta.”

Osaatko sanoa, mitkä singlet sulta tulee NFT:iksi?
”Kato, mulla on loputon lista biisejä. Levyn nauhoitussessiosta jäi ehkä kolme–neljä biisiä yli. Mä en edes muista mitä biisejä enää. Kun mä oon duunannut yhden jutun, mä meen eteenpäin. Mä alotan uusia juttuja. Markkinointi ja näin edelleen ei liity muhun.

”Meidän pitää kuunnella ne läpi ja muuta skeidaa, joka liittyy tuohon. Loput mä päätän. Muut tekee duunit, mutta mä päätän. Olen biisien kirjoittaja, taiteilija ja kirjoitan koko ajan lisää.”

Koska sinulla on yli 40 vuotta uraa takana, mitä mietteitä levytysbisnes herättää tällä hetkellä? Jos vaikka vertaa kuvioihin 1980-luvulla.
”Ennen levy-yhtiöissä oli bullshit-filtteri, enää ei ole. Et saanut diiliä ellei musa ollut hyvin soitettua ja hyvää. Nykyään vittu noin 60–70 000 biisiä Youtubessa on jengin himassa tekemää skeidaa. Mä en snaijaa. Enää ei ole bullshit-filtteriä ja sellainen pitäisi olla.”

Kerro lisää tuosta bullshit-filtteristä.
”Bullshit-filtteri tarkoittaa, osaatko soittaa, osaatko vetää sen lavalla, osaatko sovittaa, osaatko sä kirjoittaa biisejä ja niin edelleen.”

Olet kuitenkin soittanut punkbändi Briardissa.
”Joo aloitettiin vuonna 1976, me oltiin ekat. Kato mä oon näköjään aina. Madonnan sanoin: ‘Andy on aina 5 vuotta muita edellä.’ Näköjään tässäkin [NFT-] skeidassa. Se on vaan miten jutut menee.”

Eikö punkissa ole se idea, ettei tarvitse osata soittaa?
”Mä olin rokkari ennen punkkia. Mähän soitin progee ja pop jazzia ja kaikkea. Mut punk rock toi tavallaan 50-luvun rockin takas eri muodossa, mun mielestä. Se oli vitun fiiniä, totta kai mä innostuin siitä.”

”Mä oon tehnyt kaikenlaista elämäni aikana. Takakatalogi on niin hirvittävä, että muakin pelottaa. Tsiigaa sitä listaa, se on vittu miltei loputon. Mä en muista kaikkea, mitä mä oon duunannut. Mä oli kakskyt vuotta niin skuugessa, mä vedin hepoa, mutta mä tein silti duunia koko ajan. Jotkut vuodet oli ihan dimmassa, mutta täällä ollaan ja eletään hyvin, Etelä-Helsingissä.”

Onko muita suunnitelmia tällä hetkellä?
”Mä en ikinä suunnittele mitään, muut suunnittelee mun puolesta. Mä kirjotan biisejä, mä teen tauluja, niinku toi taulu tossa takana, tsiigaa tota. Persettä ja pillua, mä diggaan niistä.”

Katso alta näytteitä Andy McCoyn taiteesta. 

Lisää luettavaa