Kumpi sävelsi In My Lifen, Lennon vai McCartney? – Nyt se on matemaattisesti todistettu

Erään professorin kymmenvuotinen pakkomielle toi maailmalle vastauksen.

https://youtu.be/pbm4-aqv_Lg

Yksi pop-historian ikuisuuskysymyksistä on ollut väittely siitä, kumpi The Beatlesin pääsäveltäjistä kirjoitti biisin In My Life.

Krediiteissä on sekä John Lennonin että Paul McCartneyn nimi, sillä nuorena kaksikko merkkasi kaikki säveltämänsä biisit yhteisbiiseiksi. Myöhemmin miehet ovat paljastaneet, että todellisuudessa oli paljon biisejä, jonka kirjoitti vain toinen.

Nykyään useimmista biiseistä jo tiedetään niiden todellinen säveltäjä, mutta tämän klassikon kohdalla miehet eivät ole muistelmissaan lainkaan samaa mieltä asiasta.

Kumpi on siis oikeassa?

Nyt tiedämme. Koska matematiikka!

Dalhousien yliopiston matemaatikko Jason Brown, Harvardin tilastotieteilijä Mark Glickman (joka on myös ammattipianisti) sekä Harvardin insinööritieteiden professori Ryan Song ottivat tästä yhdessä selvää.

Brown oli kehitti jo kymmenen vuotta sitten tilastotieteellisen metodin The Beatlesin biisien analysoimiseen juuri tätä tarkoitusta varten. Nyt kolme tiedemiestä heittivät hynttyyt yhteen ja vertailivat bändin biisejä niin kauan, että tulivat siihen tulokseen, että…

In My Life on 100 % John Lennonin kynästä: sekä sen teksti että lyriikat.

Jos tuloksen taustalla oleva metodi kiinnostaa enemmän, siitä voi lukea Stanfordin yliopiston matemaatikko Keith Devlinin selityksen NPR-radion sivuilta.