Kuunteletko oikeasti vinyylejä? – Melkein puolet ostajista eivät, kertoo uusi kysely

Vinyylimyynti on nostanut 2000-luvun mittaan profiiliaan myös Suomessa, mutta kuuntelevatko ostajat oikeasti musiikkia vinyyliltä? Isossa-Britanniassa tehdyn kyselyn mukaan eivät välttämättä.

ICM:n BBC:lle tekemän kyselytutkimuksen mukaan vain 52% vinyyliostajista kuuntelee musiikkia tässä formaatissa. 41% kertoo omistavansa vinyylisoittimen, jota eivät oikeastaan käytä, ja loput 7% eivät edes omista vinyylisoitinta.

Kiinnostavaa kyselyssä on myös se, että puolet vinyyliostajista kertoo kuunnelleensa albumia stream-palvelusta ennen sen ostamista. Tästä voidaan BBC:n mukaan päätellä, että Spotifyn kaltaiset striimauspalvelut nostavat vinyylilevyjen myyntiä.

ICM:n tutkimuksesta selviää myös, että eniten vinyylejä ostavat 25-34 -vuotiaat. Vinyylin renessanssissa ei siis ole kysymys vain vanhojen partojen nostalgiasta, vaan enemmänkin siitä, että nuorempi sukupolvi on ottanut retroformaatin omakseen.

Asiasta uutisoivan The Telegraphin mukaan vinyylilevyjä myytiin vuonna 2014 peräti 2,1 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Kyseessä oli suurin vuositulos 21 vuoteen.

 

Lisää luettavaa