”Laadukas ja koskettava videotaide ansaitsee näkyvämmän paikan kotimaisen kulttuurin kentällä” – Suomen ainoa vj-kulttuuriin keskittyvä festivaali alkaa tänään

Aavistus Festival järjestetään 6.-9. lokakuuta.

06.10.2022

Tänään alkaa ympäri Helsinkiä levittäytyvä Aavistus Festival, joka keskittyy vj-kulttuuriin. Toista kertaa järjestettävä festivaali pyrkii kansainvälisen ohjelmansa myötä laajentamaan yleisönsä käsitystä siitä, mitä vj- eli video jockey -taide on: klubikeikat, talojen julkisivuihin tai valkokankaille heijastetut teokset, taidenäyttelyt, vr-esitykset ja lapsillekin sopivat installaatiot ovat kaikki osa seuraavien päivien aikana nähtävää kokonaisuutta.

Festivaali järjestetään 6.–9. lokakuuta Valkoisessa salissa, WHS Teatteri Unionissa ja Helsingin kaupunginmuseossa, ja lisäksi festivaalin näyttely levittäytyy myös Unika-galleriaan, Allas Sea Poolille sekä Jägermeister Kunsthausiin.

“Olemme todella innostuneita tämänvuotisen festivaalin kattauksesta. Kiinnostus festivaalia kohtaan on ollut suurta, ja kuraattorimme ovat valikoineet esiintyjiksi kansainvälisesti kovatasoisia taiteilijoita. Laadukas ja koskettava videotaide ansaitsee näkyvämmän paikan suomalaisen kulttuurin kentällä, sillä törmäämme liikkuvaan kuvaan jatkuvasti myös arjessamme”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Merle Karp.

Yhteensä 38 taiteilijaa tai työryhmää 14:sta eri maasta esittelevän festivaalin isoimpia teemoja on uusimman teknologian hyödyntäminen performansseissa, ja siksi joukossa on muun muassa virtuaalitodellisuutta ja tekoälyä hyödyntäviä teoksia. Ohjelmassa on myös keskusteluja ja työpajoja.

Aavistus Festival pyrkii tekemään kotimaista vj-kulttuuria tunnetuksi ja arvostetuksi. Usein taidemuoto yhdistetään lähinnä yöelämään ja musiikkipainotteisiin tapahtumiin, mutta festivaalin myötä sen toivotaan rakentuvan näkyvämmäksi osaksi kaupunkikulttuuria.

Festivaalin koko ohjelmiston löydät tapahtuman virallisilta kotisivuilta.

Alan Proosa

Lisää luettavaa