Lahtelaisen kulttuurin kehto sijaitsee osoitteessa Loviisankatu 8 – nyt sen historia ilmestyy kirjana

Pakkoluettavaa kaikille la'elaislle/lahelaisille.

23.07.2019

Loviisankatu 8 -niminen kirja sisältää historiaa.

3. elokuuta julkaistava yli 400-sivuinen värikäs historiikki on kunnianosoitus talolle, joka valmistumisestaan lähtien on tarjonnut suojaisan kodin niin kulttuurille kuin ihmisille kulttuurin takana.

Kirja muodostuu suurelta osin haastatteluista ja haastateltavien tarinat maalaavat kuvan siitä, kuinka vuonna 1911 valmistunut talo on säilynyt elinvoimaisena luovuuden ja vapauden linnakkeena yli sadan vuoden ajan.

Kuuluisin Loviisankadun tiloista on eittämättä legendaarinen Torvi. Vuosisadan alussa Loviisankatu 8 tunnettiin kuitenkin ensisijaisesti juhlasalistaan, joka oli ensimmäinen laatuaan Lahdessa ja toimi mm. Lahden kaupunginteatterin ja kaupunginorkesterin kotina. Nykyään sali tunnetaan nimellä Pikkuteatteri.

Teatteriravintolana alkunsa saanut, vuodesta 1957 lähtien Tirra-nimellä tunnettu ravintola taasen muistetaan pitkistä lounaista, strippareista ja Irwinistä, jolla oli vakinainen kiinnitys ravintolaan vuosikausien ajan.

Suurimman osan kirjasta kirjoitti tekemiensä haastattelujen ja tutkimusten pohjalta lahtelainen toimittaja Tapani Ripatti, joka luonnehtii urakkaa seuraavasti:

”Tämä kirja on tammikuussa 2016 alkanut tutkimusmatka lahtelaisen kaupunkikulttuurin syntyyn, sen muuntumiseen, sen luomiin uusiin versoihin ja yhä jatkuvaan, jopa vallankumoukselliseen luomisvoimaan – sekä tietenkin ihmisiin, jotka ovat olleet näissä muutoksissa subjekteja, objekteja tai vain passiivisia sivustakatsojia. Kirja on myös oiva todiste siitä, että todellista historiaa luovat tavalliset kaduntallaajat, eivät kukkoilevat alfaurokset.”

Loviisankatu 8-kirja julkaistaan 3.8. klo 14 Putiikit Pihalla-tapahtumassa Loviisankatu 8:n sisäpihalla (käynti Rautatienkadun puolelta). Kirjaa voi ostaa paikan päällä.

Tapani Ripatti on paikalla kertomassa kirjasta ja sen tekoprosessista. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.

Lisää luettavaa